Javna rasprava o Statutu Vojvodine

BEOGRAD – Pred Ustavnim sudom Srbije u toku je javna rasprava povodom predloga i inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta AP Vojvodine, na koju su, osim podnosilaca inicijative pozvani i predstavnici stručne javnosti.

Predsednik USS Dragiša Slijepčević rekao je na početku da su predmet rasprave “sporna ustavno pravna pitanja koja su konstatovana pred Ustavnim sudom”.

Podzakonski akt kakav je Statut Vojvodine ne može da ima konstitutivno dejstvo, a njegovo donošenje je pokušaj da se, protivno Ustavu, uredi čitav niz stvari koje imaju status ustavne materije, ocenio je profesor Kosta Čavoški.

Osporavajući Statut pred Ustavnim sudom Srbije u ime Demokratske stranke Srbije koja je podnela inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog akta, on je rekao da se Statutom pokušava urediti ne samo ona materija koja je već preneta na Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu nego i ona regulisana Ustavom.

Tim aktom se, prema rečima Čavoškog, srpski narod podvodi pod nacionalnu zajednicu iako je on konstitutivni narod u Srbiji, a Vojvodini se daje predstavništvo u Briselu u okviru odredbi koje regulišu regionalnu saradnju.
“Regionalna saradnja nije sporna, ali Brisel nije region, nego grad, kao što je Moskva. To je, međutim, sedište EU i NATO pakta”, rekao je Čavoški.

On je kritikovao i ustanovljavanje Vojvođanske akademije nauka ukazujujći da u svim državama postoji samo po jedna akademija izuzev Italije i Nemačke i to iz istorijskih razloga, dok je “srpska država uvek imala samo jednu akademiju”.

Prema podnosiocima inicijative, u Statutu je neustavno i to što se latinica određeuje kao srpsko pismo i što se ustanovljava Savet nacionalnih zajednica u skupštini Vojvodine kao drugi dom.

Nezakonitim Čavoški smatra i krivično pravni imunitet pokrajinskog ombdusmana i njegovih zamenika, a kao neustavan pokušaj ustanovljavanja prava veta na buduće promene Ustava Srbije.

Čavoški je ocenio da su sporne i odbredbe koje pokušavaju da od Statuta postane, ako ne Ustav, onda Osnovni zakon Vojvodine i pojasnio da u Nemačkoj, na primer, Ustav nosi naziv Osnovni zakon.

Prema njegovim rečima, sporno je i stupanje na snagu Statuta u kome se navodi da stupa na snagu danom usvajanja (a ne osmog dana).

Raspravi prisustvuje i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan kao predstavnik Skupštine Srbije, a najavljen je i dolazak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Svi pozvani bi trebalo da pred većem od petnaestoro sudija da raspravljaju sporna ustavno-pravna pitanja Statuta Vojvodine.

DSS smatra da Statut Vojvodine određuje elemente državnosti Vojvodine, između ostalog, i time što se navodi da Vojvodina ima svoj glavni grad, da u njoj u službenoj upotrebi može da bude latinično pismo za srpski jezik, da je APV odgovorna za sopstveni održivi ekonomski, naučni, obrazovni, kulturni i turistički razvoj.

Kao protivustavne, oznacene su i odredbe Statuta koje predvidaju da APV zaključuje međuregionalne sporazume i osniva svoja predstavništva u inostranstvu, kao i da je nosilac izvršne vlasti u pokrajini.

USS je sredinom prošle godine ocenio neustavnim dobar deo odredaba Zakona o utvrdivanju nadležnosti AP Vojvodine.

U sudu je tada objašnjeno da je to pitanje “prethodnica” ocenjivanja ustavnosti Statuta AP Vojvodine.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *