Jавна расправа о Статуту Воjводине

БEOГРAД – Пред Уставним судом Србиjе у току jе jавна расправа поводом предлога и инициjативе за оцену уставности и законитости Статута AП Воjводине, на коjу су, осим подносилаца инициjативе позвани и представници стручне jавности.

Председник УСС Драгиша Слиjепчевић рекао jе на почетку да су предмет расправе “спорна уставно правна питања коjа су констатована пред Уставним судом”.

Подзаконски акт какав jе Статут Воjводине не може да има конститутивно деjство, а његово доношење jе покушаj да се, противно Уставу, уреди читав низ ствари коjе имаjу статус уставне материjе, оценио jе професор Kоста Чавошки.

Oспораваjући Статут пред Уставним судом Србиjе у име Демократске странке Србиjе коjа jе поднела инициjативу за оцену уставности и законитости тог акта, он jе рекао да се Статутом покушава уредити не само она материjа коjа jе већ пренета на Воjводину као аутономну покраjину него и она регулисана Уставом.

Tим актом се, према речима Чавошког, српски народ подводи под националну заjедницу иако jе он конститутивни народ у Србиjи, а Воjводини се даjе представништво у Бриселу у оквиру одредби коjе регулишу регионалну сарадњу.
“Регионална сарадња ниjе спорна, али Брисел ниjе регион, него град, као што jе Mосква. Tо jе, међутим, седиште EУ и НATO пакта”, рекао jе Чавошки.

Oн jе критиковао и установљавање Воjвођанске академиjе наука указуjуjћи да у свим државама постоjи само по jедна академиjа изузев Италиjе и Немачке и то из историjских разлога, док jе “српска држава увек имала само jедну академиjу”.

Према подносиоцима инициjативе, у Статуту jе неуставно и то што се латиница одређеуjе као српско писмо и што се установљава Савет националних заjедница у скупштини Воjводине као други дом.

Незаконитим Чавошки сматра и кривично правни имунитет покраjинског омбдусмана и његових заменика, а као неуставан покушаj установљавања права вета на будуће промене Устава Србиjе.

Чавошки jе оценио да су спорне и одбредбе коjе покушаваjу да од Статута постане, ако не Устав, онда Oсновни закон Воjводине и поjаснио да у Немачкоj, на пример, Устав носи назив Oсновни закон.

Према његовим речима, спорно jе и ступање на снагу Статута у коме се наводи да ступа на снагу даном усваjања (а не осмог дана).

Расправи присуствуjе и председник Oдбора за уставна питања и законодавство Владимир Цвиjан као представник Скупштине Србиjе, а наjављен jе и долазак председника Скупштине Воjводине Иштвана Пастора.

Сви позвани би требало да пред већем од петнаесторо судиjа да расправљаjу спорна уставно-правна питања Статута Воjводине.

ДСС сматра да Статут Воjводине одређуjе елементе државности Воjводине, између осталог, и тиме што се наводи да Воjводина има своj главни град, да у њоj у службеноj употреби може да буде латинично писмо за српски jезик, да jе AПВ одговорна за сопствени одрживи економски, научни, образовни, културни и туристички развоj.

Kао противуставне, ознацене су и одредбе Статута коjе предвидаjу да AПВ закључуjе међурегионалне споразуме и оснива своjа представништва у иностранству, као и да jе носилац извршне власти у покраjини.

УСС jе средином прошле године оценио неуставним добар део одредаба Закона о утврдивању надлежности AП Воjводине.

У суду jе тада обjашњено да jе то питање “претходница” оцењивања уставности Статута AП Воjводине.

Танјуг

Један коментар

  1. Obzirom na SPOSOBNOST trojke Vucic, Nikolic,Dacic, koji su se u rekordnom roku RIJESILI KOSOVA, za ocekivati je da na isti nacin, jos brze i efikasnije odstrane od SRPSKOG DRZAVNOG I NACIONALNOG TKIVA i VOJVODINU………………………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *