Вучић: Србија између чекића и наковња

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија у драматично тешкој ситуацији, јер је принуђена да бира између две тешке ствари – прихватања веома лошег плана за Србе на северу КиМ или одбијања да потпише споразум са Приштином.

Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Београд до следећег уторка мора да пошаље у Брисел одговор и да каже да ли може или не да прихвати одређене ствари.

Према његовим речима, план који је Београду понуђен је веома лош за наш народ, а истовремено је и непостизање споразума с Приштином веома лоше за нашу земљу, јер би непостизање споразума практично значило затворена врата Србији у свету и мање новца.

“Морамо покушати да добијемо датум и да нађемо заједнички језик са западним силама”, рекао је Вучић и истакао да је велико питање да ли ће се у томе успети.

“То је цела прича и нема ту велике тајне”, додао је Вучић, објаснивши да је Србија “између чекића и наковња” и “пред немогућом мисијом” и да је веома важно да се одлука која ће бити донета, ако је могуће, донесе јединственим ставом политичких актера у земљи.

“Шта год да урадимо свако од нас носиће тежак терет”, нагласио је Вучић.

Истичући да Србија мора да покуша да добије датум почетка преговора са ЕУ и споразум са Приштином, а да при том не дозволи сопствено укидање, Вучић је рекао да би био лажов када би рекао да су понуде које су на столу добре по Србију.

“Најпоштеније је то што смо се вратили да кажемо народу о чему је реч. Ми нисмо ишли у Брисел да се додворавамо било коме, ишли смо да представљамо наш народ и земљу и посао нам је да кажемо какве су последице прихватања или одбијања”, казао је Вучић.

Осврћући се на интерпретације његове расправе са косовским премијером Хашимом Тачијем, Вучић је рекао да је Тачи био веома нервозан и да му је речено да не може никоме да држи лекције, јер ничим није стекао то право.

“Господин Тачи је помало нервозан, јер су направили пет балона у нади да ће им проћи бар један, али није прошао ниједан”, објаснио је Вучић.

Аргументи Приштине су, према његовим речима, били мучни за слушање и такви да пристојан човек на њих може само да се осмехне.

“Албанци су покушали да нам држе предавање да не разумемо реалност и какве мајице треба да носимо и при том су се служили уличним триковима које сам научио са девет и по година”, рекао је Вучић.

Вицепремијер је истакао и да током преговарачког процеса ниједног тренутка никоме није претио изборима, већ да се понашао одговорно, али да данас тај ниво одговорности захтева и од осталих политичких актера који треба да се изјасне о избору пред којим се Србија налази, јер је, како је објаснио, сит подметања у домаћој и светској јавности и покушаја да се добију симпатије сваљивањем кривице на Александра Вучића.

“Морамо да седнемо и да изађемо пред људе и кажемо да смо израчунали шта је мање лоше”, рекао је Вучић.

Танјуг

2 коментара

  1. Gospodine Vucicu nece biti smaka sveta ako od prepostenih zapadnjaka dozivimo jos jedan bezobrazluk. Za vas ,,politicke aktere,, kako sami kazete, mnogo je vaznije sta misli vecina naroda koja vas je nadam se izabrala na fer i postenim viseparijskim i demokratskim izborima. Eto i to sam doziveo u svom zivotu da demokratski nekoga biram. Po slovu demokratije vi demokratski izabrani lideri netreba da lazete narod pa kada nesto neznate da uradite vi na demokratski nacin pitajte one koji su vas demokratski izabrali sta da radita. Iz ovoga shvaticete da mnogo pricate a malo radite. Ne igrajte se sa Srbijom. Demokratski pozdrau.

  2. Izleda da u odnosu srbskih i zapadnih politicara vlada jedna jedina kostanta, a to je ego. Svi srbski politicari veruju da su bas oni, zahvaljujuci svojim “sposobnostima” predodredjeni da budu uvazavani od zapada vise nego njihovi prethodnici. I Milosevic i Djindjic su upali u tu zamku u koju srlja i Vucic, ne svatajuci da se nalazi u klopci i ignorisuci jedinu konstantu zapada koja na celu sa Nemackom a posebno tim weberizmom o kojoj lupeta Vucic i divi se a koji nam dolazi glave vec ko zna koji put. Vucicu, mucni glavom i seti se tvojih predhodnika a pitaj i Mediternce, Grcku, Spaniju, Kipar, Italiju, sta oni o nemackoj pesnici (Macht , Macht i samo Macht prevedeno na srbski moc, moc i samo moc…) misle, i kako im se obija o glavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *