“Srbija s pravom odbacila ultimatum, Ešton pred neuspehom”

BEČ – Nakon što je Srbija iz razumljivih razloga odbila plan EU za Kosovo, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton je pred političkim neuspehom, smatra šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Andreas Melcer.

Po njegovom mišljenju, takav razvoj situacije “nije ni čudo”, s obzirom na to da je EU ultimatumima pokušala da natera Srbe na odustajanje od svojih legitimnih interesa.

Brisel je, smatra Melcer, trebalo da ima u vidu da je Kosovo kolevka srpske nacije i da ima poseban značaj za Srbiju.
“Nije bez razloga Kosovo u Ustavu Srbije navedeno kao neodvojivi deo Srbije. Koja država bi dobrovoljno odustala od dela svoje terotorije. Ono što je Ešton učinila je bio vrhunac političkog diletantizma”, naglasio je Melcer.

On je zatražio od EU da konačno uzme u obzir opravdane interese Srbije i “ne izigrava samo zaštitnicu Kosovara”.
“To znači da mora biti obezbeđena sveobuhvatna zaštita srpske manjine na Kosovu, i, ako kosovski Srbi već moraju da žive pod albanskim suverenitetom, onda im se mora dati maksimalna autonomija”, poručio je austrijski političar.
Takođe, on je ukazao da su Srbi narod koji je podeljen na više država.

“Ako Brisel želi da postavi smernice za integraciju zapadnog Balkana onda mora uzeti tu činjenicu u obzir. Zbog toga je neophodno da se dođe do kantonalnog rešenja za Srbe u Bosni ili na Kosovu, što ne znači samo maksimalnu autonomiju, već i slobodni pogranični saobraćaj ka srpskoj matici”, dodao je.

Tanjug

3 komentara

  1. Gospodine Vucicu nemoj da se plasis i nista ne potpisuj, nece se dogoditi nista strasno sto mi vec nismo proziveli, mozda ce da bude i bolje. Znas onu kako narod kaze ”use i u svoje kljuse”……

  2. Navedite mi jedan jedini primer gde je to Eurupska únija politicki uspela,osim u ekonomskom smislu sto je primorala korumpirane Vlade po eurupi da uzmu kredite i potonu dublje u ekonomsko ropstvo!

  3. Gospodin austrijanac samo sto me nije rasplakao svojom dobrom voljom da Srbima na kosovu da siroku autonomiju. Ovaj zuto -crni monarhista misli da smo mi veverice, pa oni su nas gazili kad god su mogli. Ovi sto sada vode drzavu mora da se prizovu pameti i pitaju svoje gradjane, pre svega za misljenje o putu u EU. Mozda se ceka da se jednim smisljenim zaglupljivanjem nacije velik bratom i njegovim svevidecim okom i farmom dovoljan moralno srozamo a posle radi sta hoces

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *