“Србија с правом одбацила ултиматум, Ештон пред неуспехом”

БЕЧ – Након што је Србија из разумљивих разлога одбила план ЕУ за Косово, шефица европске дипломатије Кетрин Ештон је пред политичким неуспехом, сматра шеф делегације Слободарске партије Аустрије (ФПО) у Европском парламенту Андреас Мелцер.

По његовом мишљењу, такав развој ситуације “није ни чудо”, с обзиром на то да је ЕУ ултиматумима покушала да натера Србе на одустајање од својих легитимних интереса.

Брисел је, сматра Мелцер, требало да има у виду да је Косово колевка српске нације и да има посебан значај за Србију.
“Није без разлога Косово у Уставу Србије наведено као неодвојиви део Србије. Која држава би добровољно одустала од дела своје тероторије. Оно што је Ештон учинила је био врхунац политичког дилетантизма”, нагласио је Мелцер.

Он је затражио од ЕУ да коначно узме у обзир оправдане интересе Србије и “не изиграва само заштитницу Косовара”.
“То значи да мора бити обезбеђена свеобухватна заштита српске мањине на Косову, и, ако косовски Срби већ морају да живе под албанским суверенитетом, онда им се мора дати максимална аутономија”, поручио је аустријски политичар.
Такође, он је указао да су Срби народ који је подељен на више држава.

“Ако Брисел жели да постави смернице за интеграцију западног Балкана онда мора узети ту чињеницу у обзир. Због тога је неопходно да се дође до кантоналног решења за Србе у Босни или на Косову, што не значи само максималну аутономију, већ и слободни погранични саобраћај ка српској матици”, додао је.

Танјуг

3 коментара

  1. Gospodine Vucicu nemoj da se plasis i nista ne potpisuj, nece se dogoditi nista strasno sto mi vec nismo proziveli, mozda ce da bude i bolje. Znas onu kako narod kaze ”use i u svoje kljuse”……

  2. Navedite mi jedan jedini primer gde je to Eurupska únija politicki uspela,osim u ekonomskom smislu sto je primorala korumpirane Vlade po eurupi da uzmu kredite i potonu dublje u ekonomsko ropstvo!

  3. Gospodin austrijanac samo sto me nije rasplakao svojom dobrom voljom da Srbima na kosovu da siroku autonomiju. Ovaj zuto -crni monarhista misli da smo mi veverice, pa oni su nas gazili kad god su mogli. Ovi sto sada vode drzavu mora da se prizovu pameti i pitaju svoje gradjane, pre svega za misljenje o putu u EU. Mozda se ceka da se jednim smisljenim zaglupljivanjem nacije velik bratom i njegovim svevidecim okom i farmom dovoljan moralno srozamo a posle radi sta hoces

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *