Srbi sa severa KiM u protestnoj vožnji, blokirano Jarinje

KOSOVSKA MITROVICA – Par kilometara duga kolona putničkih vozila sa Srbima sa severa Kosova i Metohije stigla je nešto posle 13 sati na administrativni prelaz Jarinje, koji je blokiran.

Srbi koji protestnom vožnjom žele da skrenu pažnju pregovaračima u Briselu da neće prihvatiti eventualna protivustavna rešenja za Kosovo, okupljaju se na prelazu koji intenzivno nadleće helikopter Kfora, javio je Tanjugov dopisnik sa lica mesta

Sa građanima su predstavnici opštinskih rukovodstava sa severa Kosova kao i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir. Pantić. Srbi sa severa KiM okupili su se pred sutrašnju osmu rundu razgovora u Briselu predstavnika Beograda i Prištine kako bi na ovaj način skrenuli pažnju pregovaračima da se neće složiti sa protivustavnim rešenjima.

Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović izjavila je Tanjugu da do protestne vožnje dolazi zbog straha koji građani imaju pred sutrašnje razgovore u Briselu. Ona je dodala da će se kod prelaza Jarinje građanima neko obratiti od predstavnika opština sa severa Kosova.

 

Priština neće prihvatiti izvršna ovlašćenja srpskih opština

 

PRIŠTINA – Priština sutra u Briselu neće prihvatiti nikakva izvršna ovlašćenja za zajednicu opština sa srpskom većinom, niti bilo šta drugo što se kosi sa Ustavom i zakonima Kosova, izjavio je savetnik kosovskog premijera Hašima Tačija Bekim Čolaku.

Čolaku je za dnevnik Koha ditore rekao da će se na sutrašnjoj, osmoj rundi dijaloga u Briselu, razgovarati o stvaranju zajednice srpskih opština, njenim funkcijama i zadacima, a Priština će prihvatiti svaki sporazum koji je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

“Priština nikada neće prihvatiti da asocijacija opština sa srpskom većinom ima zakonodavna ovlašćenja, da ima apelacioni sud niti da ima posebne policijske formacije. Nikakva vrsta zajednice ne može imati i ostvarivati ovlašćenja koja pripadaju centralnoj vlasti”, rekao je Čolaku, koji je kao prvi savetnik premijera Kosova učestvovao na svim sastancima kosovskog premijera i premijera Srbije Ivice Dačića.

Rešenje koje nudi Priština je predviđeno u paketu Martija Ahtisarija, Ustavu i zakonima Kosova, odnosno “zajednicu koja će u određenim oblastima preuzeti zajednička ovlašćenja u ostvarivanju određenih pitanja koja se eksluzivno povezuju sa opštinskim nivoom i ništa drugo”.

“To su ovlašćenja koja su predviđena i za postojeću Asocijaciju opština na Kosovu, u svim oblastima koja su predviđena Zakonom o lokalnoj samoupravi”, kaže Čolaku.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *