Срби са севера КиМ у протестној вожњи, блокирано Јариње

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Пар километара дуга колона путничких возила са Србима са севера Косова и Метохије стигла је нешто после 13 сати на административни прелаз Јариње, који је блокиран.

Срби који протестном вожњом желе да скрену пажњу преговарачима у Бриселу да неће прихватити евентуална противуставна решења за Косово, окупљају се на прелазу који интензивно надлеће хеликоптер Кфора, јавио је Танјугов дописник са лица места

Са грађанима су представници општинских руководстава са севера Косова као и заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир. Пантић. Срби са севера КиМ окупили су се пред сутрашњу осму рунду разговора у Бриселу представника Београда и Приштине како би на овај начин скренули пажњу преговарачима да се неће сложити са противуставним решењима.

Председник Скупштине општине Косовска Митровица Ксенија Божовић изјавила је Танјугу да до протестне вожње долази због страха који грађани имају пред сутрашње разговоре у Бриселу. Она је додала да ће се код прелаза Јариње грађанима неко обратити од представника општина са севера Косова.

 

Приштина неће прихватити извршна овлашћења српских општина

 

ПРИШТИНА – Приштина сутра у Бриселу неће прихватити никаква извршна овлашћења за заједницу општина са српском већином, нити било шта друго што се коси са Уставом и законима Косова, изјавио је саветник косовског премијера Хашима Тачија Беким Чолаку.

Чолаку је за дневник Коха диторе рекао да ће се на сутрашњој, осмој рунди дијалога у Бриселу, разговарати о стварању заједнице српских општина, њеним функцијама и задацима, а Приштина ће прихватити сваки споразум који је у складу са Уставом и законима Косова.

“Приштина никада неће прихватити да асоцијација општина са српском већином има законодавна овлашћења, да има апелациони суд нити да има посебне полицијске формације. Никаква врста заједнице не може имати и остваривати овлашћења која припадају централној власти”, рекао је Чолаку, који је као први саветник премијера Косова учествовао на свим састанцима косовског премијера и премијера Србије Ивице Дачића.

Решење које нуди Приштина је предвиђено у пакету Мартија Ахтисарија, Уставу и законима Косова, односно “заједницу која ће у одређеним областима преузети заједничка овлашћења у остваривању одређених питања која се екслузивно повезују са општинским нивоом и ништа друго”.

“То су овлашћења која су предвиђена и за постојећу Асоцијацију општина на Косову, у свим областима која су предвиђена Законом о локалној самоуправи”, каже Чолаку.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *