Dobra zemljo moja, lažu!

Priredila Nataša Jovanović

Uspešna kapitulacija predstavljena je kao kompromis. To je suština u Briselu potpisanog akta. Sve ostalo podleže sumnji. I to da je ovo bio jedini način da Srbi na Kosovu dođu do svojih ljudskih i građanskih prava (da li će ona biti poštovana?)
I da su morali da potpišu ovako sramnu kapitulaciju. I da nisu dobili uveravanje Rusije (sa najvišeg mesta), da će Srbija i Srbi na Kosovu biti zaštićeni ekonomski, politički, pa čak i vojno ako zatreba, samo ako prekinu ponižavajuće pregovore sa Evropskom unijom!
I da drugog izlaza nije bilo i da su učinili sve što su morali da učine.
Van sumnje je jedino to da su se opredelili!Sleduju dani istine i suočenja.
Kad je Đorđe Petrović, slavni vožd Karađorđe, podigao Srbe i jurišom upao u poturčeni Beograd, ustanici su imali protiv sebe, ne samo Turke, nego i celu ondašnju evropsku silu. Zar im takozvana međunarodna zajednica nije i onda, pre dva veka, kao i danas, stajala na putu do slobode, pa su uspeli da vaskrsnu državu koja je već bila prežaljena i smeštena u prošlost? Zar Srbe nisu tretirali kao nestale Hazare, pa su se ipak uzdigli i napravili modernu evropsku državu?
Gde su današnji Srbi? Šta čekaju?

Ustala je Srbija – narod se pita

Borba se nastavlja 

Preko pet hiljada ljudi, pristalica Demokratske stranke Srbije (DSS), „Zavetnika“, „Obraza“ , „Dveri“ i građana nezadovoljnih potpisivanjem Sporazuma, prošetalo je centrom Beograda do zgrade Vlade Srbije. Učesnici protestnog skupa „Nije gotovo – narod se pita“ krenuli su od Filozofskog fakulteta do Vlade Srbije, a dok su prolazili pored Predsedništva Srbije koje su obezbeđivale policijske snage uzvikivali su „Izdaja“, ispred Vlade: „Ostavke“, „Izdaja“, „Izdali ste Kosovo“, „Ustala je Srbija“.
Demokratska stranka Srbije predala je Vladi Srbije zahtev u kojem ta stranka traži raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o Briselskom sporazumu. Okupljenima se ispred zgrade Vlade Srbije obratio predsednik DSS-a Vojislav Koštunica: „Poštovani prijatelji, dragi građani, predali smo upravo naše zahteve Vladi Srbije. Oni glase, čujte dobro: Vlada Srbije i predsednik Republike moraju da podnesu ostavku za to što su sklopili Sporazum ni manje, ni više nego sa albanskim separatistima, po kojem se ubija naša jedina država Srbija na našem jedinom Kosovu!
Podnošenje te njihove ostavke zbog sramnog Sporazuma istovremeno znači poništenje tog Sporazuma.
Drugi naš zahtev glasi: Raspisivanje referenduma, da se narod slobodno svojom voljom izjasni o Sporazumu kojim se jednostavno zaokružuje lažna država Kosovo, a na naše oči, posle toliko vekova, nestaje na Kosovu naša Srbija! Treće: Referendum! Da se narod izjasni da li na Kosovu, postoji, živi država Srbija ili je ona naše oči izdata i pred našim očima nestaje. Referendum pominje doduše i sadašnja vlast. Kažu, kako bi i oni mogli da raspišu referendum misleći time da nam zamažu oči i da nas zamajavaju. Ne! Reč referendum smo mi prvi put upotrebili. I tema referenduma je jedino i samo, da li se građani Srbije, svi od prvog do poslednjeg slažu sa ovim sramnim Sporazumom? A Sporazum do sada nije vlast Srbije zvanično ni objavila. I postavlja se pitanje zašto ga nije objavila? Evo vam kratkog, najkraćeg odgovora. U tom sramnom Sporazumu, na obraz, na istoriju Srbije, nigde se ne pominje Srbija! Ne pominje se Ustav Srbije, ne pominju se zakoni Srbije, ne pominje se Rezolucija 1244. Ali umesto svega toga što se ne pominje, pominje se nešto drugo. Pominje se kosovski ustav! Pominju se kosovski zakoni.
Za Srbiju postoje samo njeni zakoni i njen Ustav. Tu malu činjenicu je sadašnja vlast previdela. I šta, postavlja se pitanje, Srbija ili oni koji su trgovali njenim interesima, koji su izneli na našu sramotu, na pazar Srbiju? Šta bi oni zauzvrat trebalo da dobiju od Evropske unije? Da li bi trebalo da dobiju datum? Zna dobro naš narod, zna dobro da su NATO, Evropska unija i ova vlast za Sporazum, ali narod nije za Sporazum. Niko i nikada nije imao mandat za ovaj Sporazum, ali da ne zvuči ovo suviše uopšteno, setimo se, nije prošlo ni godinu dana, da li je neka stranka, da li je neki političar smeo da izađe na izbore koji su bili pre manje od godinu dana i da ponudi jednostavno da bude državoubica Srbije?
Jer, državoubica je prava reč, i ona je nešto što u našoj istoriji ne postoji, i u nedavnoj istoriji uopšte ne postoji, da se vlast drzne protiv države, protiv svog naroda, protiv svoje teritorije, protiv kulture, protiv svoje duhovnosti.“

[restrictedarea]

Prodadoste zemlju zbog datuma

Poziv upućen preko društvenih mreža (mediji su prećutali skup, izuzev „Tanjuga“ koji je izvestio da je skupu prisustvovalo 200 ljudi) okupio je u nedelju na Trgu Republike preko dve hiljade ljudi. Patriotske organizacije, studenti, građani, profesori sa fakulteta i javne ličnosti digli su svoj glas protiv kapitulacije države i naroda, i parafiranja briselskog Sporazuma. U ime „Zavetnika“ Stefan Stamenkovski je zatražio momentalno raspuštanje Parlamenta i raspisivanje izbora, na kojima će konačnu pobedu odneti nacionalni blok. „Sišli su sa uma, prodadoše zemlju zbog datuma“. Najjači utisak ostavili su sugrađani koji su pozdravljali kolonu koja je krenula ka zgradi RTS-a s dignuta tri prsta i povicima: „Napred Srbijo“!

Dačiću, da li mirno spavaš?

U društvu šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera i promotera maratona Karla Luisa, zapalo je premijeru da otvori 26. Beogradski maraton. Dan posle potpisivanja sramnog Sporazuma u Briselu govor Ivice Dačića pratilo je skandiranje „Izdao Kosovo“, da bi se zatim sa prozora obližnje zgrade, putem razglasa obratio Vladan Glišić optuživši ga za laž i izdaju. Zbunjeni maratonci nisu mogli da odrede odakle glas dolazi. Istovremeno sa zgrade je spušten veliki transparent „IZDAO SI KOSOVO“. Dačiću je prišao jedan građanin, zapitavši ga: „Da li mirno spavaš“?

NISAM SUMNJAO KADA SMO GINULI, SUMNJAM SADA

Najveće iznenađenje skupa u nedelju bio je dolazak policajca u uniformi, Rista Kneževića iz Futoga. Ogrnut srpskom i ruskom zastavom, Knežević je prišao rečima: „Braćo uz vas sam“. Knežević je u redovnom sastavu nbso online casino reviews policije boravio na Košarama 1996, 1997, a u posebnoj jedinici 1999.
„Moji su prijatelji ginuli na Košarama, moje kolege su ostajale po Kosovu polju, a da nikada niko od nas nije posumnjao u ispravnost odluke, u ispravnost pogibije. Ali sada sumnjam u ispravnost prodaje zemlje. Položio sam zakletvu da ću zemlju čuvati i ja je sa ovim našim narodom ne dam.“ Po završetku skupa Knežević je pozvan u stanicu gde mu je oduzeta uniforma i oružje, a on, posle 20 godina radnog staža, suspendovan sa posla. Zašto policija nije ovako brzo reagovala kada su obelodanjeni susreti ministra MUP-a i Miše Banane?

KRV SINA NIJE NA PRODAJU

Lozanka Radojičić, majka poginulog vojnika na Košarama, držeći sliku svoga sina u rukama, obratila se skupu rečima: „Telo moga sina je doneto sa Kosova i Metohije, ali njegova krv je ostala dole i nju niko ne može da proda!“

Od danas pripadamo sebi, svojim porodicama i narodu koji živi ovde

Pet odbornika DS iz Kosovske Mitrovice napustilo je u ponedeljak stranku zbog odluke Predsedništva demokrata da podrži Briselski sporazum.
Bivši poslanik DS-a u Skupštini Srbije i odbornik u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Đoković rekao je da su se na taj korak odlučili pošto je Predsedništvo DS-a podržalo „sve postignute briselske sporazume“ i pored stava kosovskih Srba koji su, kako je podsetio, ocenili da su „dogovori katastrofalni po srpske nacionalne interese i srpski narod u Pokrajini“.

Sabor srpskog naroda Kosova i Metohije (ponedeljak, 22. april 2013)

Deklaracija o neopozivom odbijanju Briselskog sporazuma Beograda i Prištine

1. Sabor odlučno i neopozivo odbija Sporazum od 15 tačaka koji su vlasti Srbije parafirale u Briselu sa predstavnicima albanskih institucija u Pokrajini, 19. aprila ove godine (a potvrdile na današnji dan). Imajući u vidu da ovaj Sporazum krši Ustav Republike Srbije i ukida njene institucije na severu Kosova i Metohije, narod Srbije koji živi u ovom delu zemlje neće dopustiti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo.

2. Pošto se čitav pregovarački proces, zajedno sa parafiranjem i potvrđivanjem Sporazuma odvijao mimo volje srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije na koji se Sporazum odnosi, Sabor ga smatra nelegitimnim i nevažećim. Sabor izražava ogorčenje na činjenicu da su najviši predstavnici vlasti Republike Srbije predali deo Pokrajine pod srpskom upravom onima koji su izvršili nasilni čin otimanja Kosova i Metohije.

3. Činom potpisivanja ovog Sporazuma Srbija se odriče ne samo svojih institucija na severu Kosova i Metohije nego i svog prava, kako domaćeg, tako i međunarodnog, na svoju južnu Pokrajinu. Oni koji su to učinili zaslužuju svaku osudu, jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje, a sve zarad svojih uskih političkih interesa.

4. Zbog svega ovog, srpski narod sa severa Kosova i Metohije neće dopustiti primenu ovog sramnog Sporazuma. Imamo u vidu i svetinju Kosova koju svojim življenjem čuvamo, ali i našu egzistenciju i sudbinu koje se dovode u pitanje ako potpadnemo pod vlast Albanaca na šta nas ovaj Sporazum tera.

5. Naš neposredan odgovor na štetnost iznuđenog Sporazuma jeste postupanje po Ustavu naše države Republike Srbije koji je potvrđen od strane naroda na referendumu. Mi građani, kao nosioci suvereniteta prema članu 2. Ustava ćemo poštovati i primenjivati Ustav Republike Srbije.

6. Polazeći od Ustava Republike Srbije Sabor zaključuje da je došlo vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Skupština AP Kosova i Metohije imaće privremeni karakter zbog okolnosti u kojima se osniva. Skupštinu će u početku činiti odbornici – delegati Skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Njoj će moći da pristupe delegati svih skupština srpskih opština u Pokrajini, kao i skupština opština nacionalnih zajednica.
7. Tokom svog privremenog zasedanja Skupština AP Kosova i Metohije obavljaće nadležnosti iz kruga ustavnih nadležnosti autonomnih pokrajina imajući u vidu vanredne okolnosti njenog osnivanja i delovanja.

Sva pitanja u vezi nadležnosti, organizacije, organa i službi, kao i pitanje prvih izbora delegata ove Skupštine, urediće se privremenim Statutom. Ovaj akt, kao i drugi akti neophodni za rad Skupštine AP Kosova i Metohije, biće doneti na osnivačkoj sednici ovog predstavničkog tela srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ovi privremeni akti važiće do donošenja posebnog zakona o suštinskoj autonomiji AP Kosova i Metohije po postupku predviđenom za promenu Ustava.

8. Sabor je čvrstog uverenja da bi građani Srbije trebalo još jednom, kao i kada je bio usvajan važeći Ustav Republike Srbije, da na referendumu potvrde svoju volju da bi Kosovo i Metohija treba da ostanu u sastavu Srbije.

Pre ocene o ustavnosti briselskog Sporazuma i njegovog eventualnog potvrđivanja na referendumu, isti se ne može primenjivati.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Gledam komentare na KURIRU koji je čist čaršiski list SNS ako probate da objavite nešto protiv njih(bez vređanja) nema šanse daće vam objaviti komentar.Ali me raduje jer vidim da je narod taj koji vidi i teško ga je prevariti.Sve hvalospeve Vučiću ,Nikoliću i Dačiću su udarili sa velikim brojem minusa,a toje odraz srbijanskog mišljenja.Zato sam siguran 100% dasu ovi završili oni odlaze sa javne scene kao najgore izdaice kako bi Srbin rekao “FUKARE” i to je sigurno.To što nema autobusa da vozi siromašan narod dase buni toje razlog što nema 100 hiljada na terazijama.Ali biće a onda će biti kasno jer ovi kao ŽUTI su se izgubili kompas.Misle nemaju više opoziciju pa mogu kako hoću.Glasao sam za ove prevarante i kada ih vidim kako brukaju svoje glasače dođemi da plačem.Želim jim od SRCA ono što piše na GAZIMESTANU a verujem da oni i neznaju šta piše tamo.Verijte mi lično ću poslati Vučiću člnsku kartu SNS jer me je sramota što sam bio njihov član a još veća što sam glasao za “IZDAICE”

  2. Dosli su na vlast prevarom. Lagali su u predizbornoj kampanji i ocekivati od Vlasti da se povuce zbog ovog sramnog sporazuma je suludo.

  3. Postovana Natasa,
    mnogo vam hvala na pocetnom komentaru, jer to su moje reci, misli i spoznanja, samo lepo i sazeto srocena. Zaista se nadam da narod nece ovoga puta stati, jer nece imati gde ziveti po planovima zapada, zasnovanih, kao sto rekoste, davno pre ovih danasnjih generacija, kojima je titoizam isprao mozak, a “kemija” sa zapada dovrsava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *