Добра земљо моја, лажу!

Приредила Наташа Јовановић

Успешна капитулација представљена је као компромис. То је суштина у Бриселу потписаног акта. Све остало подлеже сумњи. И то да је ово био једини начин да Срби на Косову дођу до својих људских и грађанских права (да ли ће она бити поштована?)
И да су морали да потпишу овако срамну капитулацију. И да нису добили уверавање Русије (са највишег места), да ће Србија и Срби на Косову бити заштићени економски, политички, па чак и војно ако затреба, само ако прекину понижавајуће преговоре са Европском унијом!
И да другог излаза није било и да су учинили све што су морали да учине.
Ван сумње је једино то да су се определили!Следују дани истине и суочења.
Кад је Ђорђе Петровић, славни вожд Карађорђе, подигао Србе и јуришом упао у потурчени Београд, устаници су имали против себе, не само Турке, него и целу ондашњу европску силу. Зар им такозвана међународна заједница није и онда, пре два века, као и данас, стајала на путу до слободе, па су успели да васкрсну државу која је већ била прежаљена и смештена у прошлост? Зар Србе нису третирали као нестале Хазаре, па су се ипак уздигли и направили модерну европску државу?
Где су данашњи Срби? Шта чекају?

Устала је Србија – народ се пита

Борба се наставља 

Преко пет хиљада људи, присталица Демократске странке Србије (ДСС), „Заветника“, „Образа“ , „Двери“ и грађана незадовољних потписивањем Споразума, прошетало је центром Београда до зграде Владе Србије. Учесници протестног скупа „Ниjе готово – народ се пита“ кренули су од Филозофског факултета до Владе Србиjе, а док су пролазили поред Председништва Србиjе коjе су обезбеђивале полициjске снаге узвикивали су „Издаjа“, испред Владе: „Oставке“, „Издаjа“, „Издали сте Kосово“, „Устала jе Србиjа“.
Демократска странка Србиjе предала jе Влади Србиjе захтев у којем та странка тражи расписивање референдума на којем би се грађани изjаснили о Бриселском споразуму. Окупљенима се испред зграде Владе Србије обратио председник ДСС-а Војислав Коштуница: „Поштовани пријатељи, драги грађани, предали смо управо наше захтеве Влади Србије. Они гласе, чујте добро: Влада Србије и председник Републике морају да поднесу оставку за то што су склопили Споразум ни мање, ни више него са албанским сепаратистима, по којем се убија наша једина држава Србија на нашем једином Косову!
Подношење те њихове оставке због срамног Споразума истовремено значи поништење тог Споразума.
Други наш захтев гласи: Расписивање референдума, да се народ слободно својом вољом изјасни о Споразуму којим се једноставно заокружује лажна држава Косово, а на наше очи, после толико векова, нестаје на Косову наша Србија! Треће: Референдум! Да се народ изјасни да ли на Косову, постоји, живи држава Србија или је она наше очи издата и пред нашим очима нестаје. Референдум помиње додуше и садашња власт. Кажу, како би и они могли да распишу референдум мислећи тиме да нам замажу очи и да нас замајавају. Не! Реч референдум смо ми први пут употребили. И тема референдума је једино и само, да ли се грађани Србије, сви од првог до последњег слажу са овим срамним Споразумом? А Споразум до сада није власт Србије званично ни објавила. И поставља се питање зашто га није објавила? Ево вам кратког, најкраћег одговора. У том срамном Споразуму, на образ, на историју Србије, нигде се не помиње Србија! Не помиње се Устав Србије, не помињу се закони Србије, не помиње се Резолуција 1244. Али уместо свега тога што се не помиње, помиње се нешто друго. Помиње се косовски устав! Помињу се косовски закони.
За Србију постоје само њени закони и њен Устав. Ту малу чињеницу је садашња власт превидела. И шта, поставља се питање, Србија или они који су трговали њеним интересима, који су изнели на нашу срамоту, на пазар Србију? Шта би они заузврат требало да добију од Европске уније? Да ли би требало да добију датум? Зна добро наш народ, зна добро да су НАТО, Европска унија и ова власт за Споразум, али народ није за Споразум. Нико и никада није имао мандат за овај Споразум, али да не звучи ово сувише уопштено, сетимо се, није прошло ни годину дана, да ли је нека странка, да ли је неки политичар смео да изађе на изборе који су били пре мање од годину дана и да понуди једноставно да буде државоубица Србије?
Јер, државоубица је права реч, и она је нешто што у нашој историји не постоји, и у недавној историји уопште не постоји, да се власт дрзне против државе, против свог народа, против своје територије, против културе, против своје духовности.“

[restrictedarea]

Продадосте земљу због датума

Позив упућен преко друштвених мрежа (медији су прећутали скуп, изузев „Танјуга“ који је известио да је скупу присуствовало 200 људи) окупио је у недељу на Тргу Републике преко две хиљаде људи. Патриотске организације, студенти, грађани, професори са факултета и јавне личности дигли су свој глас против капитулације државе и народа, и парафирања бриселског Споразума. У име „Заветника“ Стефан Стаменковски је затражио моментално распуштање Парламента и расписивање избора, на којима ће коначну победу однети национални блок. „Сишли су са ума, продадоше земљу због датума“. Најјачи утисак оставили су суграђани који су поздрављали колону која је кренула ка згради РТС-а с дигнута три прста и повицима: „Напред Србијо“!

Дачићу, да ли мирно спаваш?

У друштву шефа делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера и промотера маратона Карла Луиса, запало је премијеру да отвори 26. Београдски маратон. Дан после потписивања срамног Споразума у Бриселу говор Ивице Дачића пратило је скандирање „Издао Косово“, да би се затим са прозора оближње зграде, путем разгласа обратио Владан Глишић оптуживши га за лаж и издају. Збуњени маратонци нису могли да одреде одакле глас долази. Истовремено са зграде је спуштен велики транспарент „ИЗДАО СИ КОСОВО“. Дачићу је пришао један грађанин, запитавши га: „Да ли мирно спаваш“?

НИСАМ СУМЊАО КАДА СМО ГИНУЛИ, СУМЊАМ САДА

Највеће изненађење скупа у недељу био је долазак полицајца у униформи, Риста Кнежевића из Футога. Огрнут српском и руском заставом, Кнежевић је пришао речима: „Браћо уз вас сам“. Кнежевић је у редовном саставу nbso online casino reviews полиције боравио на Кошарама 1996, 1997, а у посебној јединици 1999.
„Моји су пријатељи гинули на Кошарама, моје колеге су остајале по Косову пољу, а да никада нико од нас није посумњао у исправност одлуке, у исправност погибије. Али сада сумњам у исправност продаје земље. Положио сам заклетву да ћу земљу чувати и ја је са овим нашим народом не дам.“ По завршетку скупа Кнежевић је позван у станицу где му је одузета униформа и оружје, а он, после 20 година радног стажа, суспендован са посла. Зашто полиција није овако брзо реаговала када су обелодањени сусрети министра МУП-а и Мише Банане?

КРВ СИНА НИЈЕ НА ПРОДАЈУ

Лозанка Радојичић, мајка погинулог војника на Кошарама, држећи слику свога сина у рукама, обратила се скупу речима: „Тело мога сина је донето са Косова и Метохије, али његова крв је остала доле и њу нико не може да прода!“

Од данас припадамо себи, својим породицама и народу који живи овде

Пет одборника ДС из Косовске Митровице напустило је у понедељак странку због одлуке Председништва демократа да подржи Бриселски споразум.
Бивши посланик ДС-а у Скупштини Србије и одборник у Скупштини општине Косовска Митровица Драгиша Ђоковић рекао је да су се на тај корак одлучили пошто је Председништво ДС-а подржало „све постигнуте бриселске споразуме“ и поред става косовских Срба који су, како је подсетио, оценили да су „договори катастрофални по српске националне интересе и српски народ у Покрајини“.

Сабор српског народа Косова и Метохије (понедељак, 22. април 2013)

Декларација о неопозивом одбијању Бриселског споразума Београда и Приштине

1. Сабор одлучно и неопозиво одбија Споразум од 15 тачака који су власти Србије парафирале у Бриселу са представницима албанских институција у Покрајини, 19. априла ове године (а потврдиле на данашњи дан). Имајући у виду да овај Споразум крши Устав Републике Србије и укида њене институције на северу Косова и Метохије, народ Србије који живи у овом делу земље неће допустити његово спровођење, јер би тиме потпао под власт лажне државе Косово.

2. Пошто се читав преговарачки процес, заједно са парафирањем и потврђивањем Споразума одвијао мимо воље српског народа са севера Косова и Метохије на који се Споразум односи, Сабор га сматра нелегитимним и неважећим. Сабор изражава огорчење на чињеницу да су највиши представници власти Републике Србије предали део Покрајине под српском управом онима који су извршили насилни чин отимања Косова и Метохије.

3. Чином потписивања овог Споразума Србија се одриче не само својих институција на северу Косова и Метохије него и свог права, како домаћег, тако и међународног, на своју јужну Покрајину. Они који су то учинили заслужују сваку осуду, јер нису добили мандат ни од кога да предају свету српску земљу и српски народ, материјална добра и духовне светиње, а све зарад својих уских политичких интереса.

4. Због свега овог, српски народ са севера Косова и Метохије неће допустити примену овог срамног Споразума. Имамо у виду и светињу Косова коју својим живљењем чувамо, али и нашу егзистенцију и судбину које се доводе у питање ако потпаднемо под власт Албанаца на шта нас овај Споразум тера.

5. Наш непосредан одговор на штетност изнуђеног Споразума јесте поступање по Уставу наше државе Републике Србије који је потврђен од стране народа на референдуму. Ми грађани, као носиоци суверенитета према члану 2. Устава ћемо поштовати и примењивати Устав Републике Србије.

6. Полазећи од Устава Републике Србије Сабор закључује да је дошло време за оснивање Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

Скупштина АП Косова и Метохије имаће привремени карактер због околности у којима се оснива. Скупштину ће у почетку чинити одборници – делегати Скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Њој ће моћи да приступе делегати свих скупштина српских општина у Покрајини, као и скупштина општина националних заједница.
7. Током свог привременог заседања Скупштина АП Косова и Метохије обављаће надлежности из круга уставних надлежности аутономних покрајина имајући у виду ванредне околности њеног оснивања и деловања.

Сва питања у вези надлежности, организације, органа и служби, као и питање првих избора делегата ове Скупштине, уредиће се привременим Статутом. Овај акт, као и други акти неопходни за рад Скупштине АП Косова и Метохије, биће донети на оснивачкој седници овог представничког тела српског народа на Косову и Метохији. Ови привремени акти важиће до доношења посебног закона о суштинској аутономији АП Косова и Метохије по поступку предвиђеном за промену Устава.

8. Сабор је чврстог уверења да би грађани Србије требало још једном, као и када је био усвајан важећи Устав Републике Србије, да на референдуму потврде своју вољу да би Косово и Метохија треба да остану у саставу Србије.

Пре оцене о уставности бриселског Споразума и његовог евентуалног потврђивања на референдуму, исти се не може примењивати.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Gledam komentare na KURIRU koji je čist čaršiski list SNS ako probate da objavite nešto protiv njih(bez vređanja) nema šanse daće vam objaviti komentar.Ali me raduje jer vidim da je narod taj koji vidi i teško ga je prevariti.Sve hvalospeve Vučiću ,Nikoliću i Dačiću su udarili sa velikim brojem minusa,a toje odraz srbijanskog mišljenja.Zato sam siguran 100% dasu ovi završili oni odlaze sa javne scene kao najgore izdaice kako bi Srbin rekao “FUKARE” i to je sigurno.To što nema autobusa da vozi siromašan narod dase buni toje razlog što nema 100 hiljada na terazijama.Ali biće a onda će biti kasno jer ovi kao ŽUTI su se izgubili kompas.Misle nemaju više opoziciju pa mogu kako hoću.Glasao sam za ove prevarante i kada ih vidim kako brukaju svoje glasače dođemi da plačem.Želim jim od SRCA ono što piše na GAZIMESTANU a verujem da oni i neznaju šta piše tamo.Verijte mi lično ću poslati Vučiću člnsku kartu SNS jer me je sramota što sam bio njihov član a još veća što sam glasao za “IZDAICE”

  2. Dosli su na vlast prevarom. Lagali su u predizbornoj kampanji i ocekivati od Vlasti da se povuce zbog ovog sramnog sporazuma je suludo.

  3. Postovana Natasa,
    mnogo vam hvala na pocetnom komentaru, jer to su moje reci, misli i spoznanja, samo lepo i sazeto srocena. Zaista se nadam da narod nece ovoga puta stati, jer nece imati gde ziveti po planovima zapada, zasnovanih, kao sto rekoste, davno pre ovih danasnjih generacija, kojima je titoizam isprao mozak, a “kemija” sa zapada dovrsava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *