Brisanje srpskih sela sa Kosmeta!

Prema autoru nove etničke karte Kosova, između Prištine i Mitrovice nema srpskog stanovništva. Realnost je, međutim, da na tom prostoru, u opštinama Obilić i Vučitrn, trenutno živi oko sedam hiljada Srba. Da karta ne predstavlja realnost kažu i u kosovskoj agenciji za statistiku.

Kosovski mediji objavili su na albanskom jeziku novu etničku kartu Kosova, tvrdeći da je iscrtana na osnovu rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine. Na toj karti izostavljeno je više sela sa većinskim srpskim stanovništvom. U Agenciji za statistiku Kosova negiraju da je karta iscrtana prema njihovim podacima, a Srbi upozoravaju da je reč o pokušaju njihovog brisanja sa Kosova.

Slučajno ili ne, prema autoru nove etničke karte Kosova, između Prištine i Mitrovice nema srpskog stanovništva.

Realnost je, međutim, da na tom prostoru, u opštinama Obilić i Vučitrn, trenutno živi oko sedam hiljada Srba.

“Na teritoriji tog područja je jedno među najvećim selima – Prilužje, zatim Plemetina, Babin Most, Gojbulja, Banjska, Grace, Crkvena Vodica i Janina voda”, kaže predsednik opštine Vučitrn iz sistema Vlade Srbije Zoran Rakić.

Novu etničku kartu Kosova objavili su prištinski mediji. Ljuan Zećiri, autor etničke karte se poziva na podatke iz Statističkog zavoda Kosova.

Šef Odseka kartografije Agencije za statistiku Kosova Rahman Tara kaže da karta ne predstavlja tu agenciju i dodaje da podaci koji su tu objavljeni ne predstavljaju realnost, jer Srba ima u Obiliću i na tri-četiri naseljena mesta u Vučitrnu.

Agencija statistike Kosova sredinom aprila objaviće podatke popisa po etničkoj strukturi. Popisivača je, kako tvrde, bilo u svim sredinama, ali da su Srbi u većini bojkotovali popis. U Agenciji imaju podatak da su u Babinom Mostu registrovana samo četiri žitelja.

U Babinom mostu nije bilo popisivača albanskih institucija, a ima 800 stanovnika u 170 domaćinstava. Svi žive tu, škola ima 98 đaka i redovno se odvija nastava”, kaže Goran Dančetović iz Babinog Mosta.

U kosovskom okrugu, gde je najveća koncentracija Srba južno od Ibra smatraju da se namerno manipuliše brojem Srba na Kosovu.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić kaže da je to još jedan od razloga zašto Srbija mora da ima izvršna ovlašćenja i u ovoj oblasti, što se tiče prostornog planiranja.

“Mislim da je ovo upravo podmetanje da se broj nekako umanji i da se pred međunarodnim faktorom pokaže kako nas na Kosovu i Metohiji ima manje nego što nas zaista ima”, rekao je Kostić.

Srba na području između Prištine i Mitrovice nema u broju u kom ih je bilo pre rata. Ostalo ih je međutim dovoljno da niko ne može da tvrdi da ih uopšte nema. Na ovom potezu je trenutno 12 sela u kojima su Srbi ostali da žive.

Andrija Igić

http://www.rts.rs

3 komentara

  1. Kako reče ?

    ” Bitku za Kosovo mi ćemo dobiti bez obzira na prepreke koje nam se postavljaju u zemlji i van nje.

    Pobedićemo, dakle bez obzira što se i danas udružuju naši neprijatelji van zemlje sa onima u zemlji. A da bitku za slobodu ovaj narod dobija, znaju i turski i nemački osvajači”

    Slobodan Milošević

  2. Moj todorem pazi na tvoju vojvodinu!

  3. Na Vojvodinu pazimo i to smo vec evo sredili ali sta cemo sa Kosovom i Metohijom kad odu gosti?

    A otici ce kad-tad…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *