Брисање српских села са Космета!

Према аутору нове етничке карте Косова, између Приштине и Митровице нема српског становништва. Реалност је, међутим, да на том простору, у општинама Обилић и Вучитрн, тренутно живи око седам хиљада Срба. Да карта не представља реалност кажу и у косовској агенцији за статистику.

Косовски медији објавили су на албанском језику нову етничку карту Косова, тврдећи да је исцртана на основу резултата пописа становништва из 2011. године. На тој карти изостављено је више села са већинским српским становништвом. У Агенцији за статистику Косова негирају да је карта исцртана према њиховим подацима, а Срби упозоравају да је реч о покушају њиховог брисања са Косова.

Случајно или не, према аутору нове етничке карте Косова, између Приштине и Митровице нема српског становништва.

Реалност је, међутим, да на том простору, у општинама Обилић и Вучитрн, тренутно живи око седам хиљада Срба.

“На територији тог подручја је једно међу највећим селима – Прилужје, затим Племетина, Бабин Мост, Гојбуља, Бањска, Граце, Црквена Водица и Јанина вода”, каже председник општине Вучитрн из система Владе Србије Зоран Ракић.

Нову етничку карту Косова објавили су приштински медији. Љуан Зећири, аутор етничке карте се позива на податке из Статистичког завода Косова.

Шеф Одсека картографије Агенције за статистику Косова Рахман Тара каже да карта не представља ту агенцију и додаје да подаци који су ту објављени не представљају реалност, јер Срба има у Обилићу и на три-четири насељена места у Вучитрну.

Агенција статистике Косова средином априла објавиће податке пописа по етничкој структури. Пописивача је, како тврде, било у свим срединама, али да су Срби у већини бојкотовали попис. У Агенцији имају податак да су у Бабином Мосту регистрована само четири житеља.

У Бабином мосту није било пописивача албанских институција, а има 800 становника у 170 домаћинстава. Сви живе ту, школа има 98 ђака и редовно се одвија настава”, каже Горан Данчетовић из Бабиног Моста.

У косовском округу, где је највећа концентрација Срба јужно од Ибра сматрају да се намерно манипулише бројем Срба на Косову.

Начелник Косовског округа Владета Костић каже да је то још један од разлога зашто Србија мора да има извршна овлашћења и у овој области, што се тиче просторног планирања.

“Мислим да је ово управо подметање да се број некако умањи и да се пред међународним фактором покаже како нас на Косову и Метохији има мање него што нас заиста има”, рекао је Костић.

Срба на подручју између Приштине и Митровице нема у броју у ком их је било пре рата. Остало их је међутим довољно да нико не може да тврди да их уопште нема. На овом потезу је тренутно 12 села у којима су Срби остали да живе.

Андрија Игић

http://www.rts.rs

3 коментара

 1. Како рече ?

  ” Битку за Косово ми ћемо добити без обзира на препреке које нам се постављају у земљи и ван ње.

  Победићемо, дакле без обзира што се и данас удружују наши непријатељи ван земље са онима у земљи. А да битку за слободу овај народ добија, знају и турски и немачки освајачи”

  Слободан Милошевић

 2. Moj todorem pazi na tvoju vojvodinu!

 3. Na Vojvodinu pazimo i to smo vec evo sredili ali sta cemo sa Kosovom i Metohijom kad odu gosti?

  A otici ce kad-tad…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *