VOJISLAV KOŠTUNICA ZA NOVOSTI: DATUM ĆE BITI ULTIMATUM

Srbija se nalazi pred presudnim odlukama koje će odrediti sudbinu zemlje. Evropska unija je postavila svoj ultimatum za datum i sada je na novoj vlasti da odluči kojim putem dalje: da li ćemo sudbinu vezati za posrnuli projekat EU, ili ćemo se okrenuti slobodnom ekonomskom razvoju, samostalnosti i političkoj neutralnosti Srbije.

To je, u razgovoru za ”Novosti”, izjavio Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, koji smatra da je najbolji scenario da sadašnji pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela propadnu, da Srbija ne dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU i da se posle toga raspišu izbori i da se promeni kurs državne politike.

Lider DSS upozorava da su pred zemljom ključni dani i da odluke koje se donesu mogu da ostave dalekosežne posledice po Srbiju:

– Bilo bi zaista pogubno da EU, i sama suočena sa najozbiljnijom krizom, nagomilanim unutrašnjim problemima i skoro na izmaku snage u jednom potpuno besmislenom natezanju oko davanja datuma za pregovore, nanese Srbiji težak nacionalni poraz i otme nam Kosovo.

Podržavate li predlog državnog vrha da Srbija u nastavku pregovora sa Prištinom insistira na formiranju zajednice srpskih opština unutar pokrajine Kosovo?

– Jedina šansa da Srbija opstane jeste zamrzavanje kosovskog pitanja, jer svako rešenje koje sada hoće da nametnu Evropska unija i Amerika vodi stvaranju nezavisnog Kosova. Ukidanje sadašnjih srpskih državnih institucija i pravljenje novih unutar takozvanog Ustava Kosova, predstavlja u pravom smislu ubijanje srpske državnosti na Kosovu. Mi moramo upravo budućim naraštajima ostaviti šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

Ima li Srbija prostora da načini još neki pregovarački ustupak Prištini, kako dijalog pod okriljem Evropske unije ne bi propao?

– Mora se govoriti potpuno jasno i otvoreno jer je Srbija danas ozbiljno ugrožena država. A ugrožena je od Evropske unije zbog njenog čvrstog nauma da raskomada Srbiju. Sada se postavlja pitanje kako Evropska unija može biti nepristrastan posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, kada je upravo Evropska unija glavni pokrovitelj stvaranja nezavisnog Kosova. Zato je u najdubljem interesu Srbije da lažni pregovori pod pokroviteljstvom EU propadnu, da bi se u budućnosti otvorili pravi pregovori pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

Kako bi država trebalo da se postavi ukoliko uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU bude – potpuno gašenje ”paralelnih” institucija Srbije na Kosovu i Metohiji?

– Ubijanje srpske državnosti na Kosovu je granica koja se ni po koju cenu ne sme preći. A kada je reč o Evropskoj uniji, uveren sam da posle sveg zla i štete koje nam je nanela inspirišući, a zatim otvoreno i podržavajući albanske separatiste, Srbija treba konačno da se zahvali Briselu i da se okrene svojim državnim, nacionalnim i privrednim interesima.

Stranke koje se zalažu za EU upravo tvrde da su integracije neophodne iz ekonomskih razloga?

– Evropsku uniju potresa duboka kriza, koja je uzdrmala same njene temelje. Ideja Evropske unije suštinski je dovedena u pitanje, u njoj ima sve manje snage. Narod u Srbiji vidi da se bauk nezaposlenosti širi Evropom. U Grčkoj i Španiji, starim članovima EU, nezaposlenost dostiže gotovo 27 odsto, a da ne govorimo o socijalnim nezadovoljstvima i protestima koji potresaju novopečene članove EU, Sloveniju i Bugarsku.

Kojim putem bi trebalo da krene Srbija ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa EU?

– U Srbiji se oseća da je sam život već krenuo da traži neki drugi put koji nije Evropska unija. Investicije mogu da stižu iz različitih delova sveta, kao što uostalom postaje sve očiglednije da svet ima četiri, a ne samo jednu, zapadnu stranu. Život se ne može zaustaviti i Srbija bi mogla pre ili kasnije da zauzme svoju jedinu prirodnu poziciju, a to je da bude politički neutralna država. Da bude ono što stvarno jeste, Istok Zapadu, i Zapad Istoku, a ne marionetska tvorevina i beslovesni prirepak Evropske unije.

Očekujete li da se ove godine održe vanredni parlamentarni izbori? DSS je među prvima zatražio ostavku premijera Ivice Dačića…

– Najbolje rešenje bilo bi da Srbija ne dobije datum i da se onda raspišu izbori. To bi bila prilika da posle izbora uspostavimo normalne odnose sa EU, u kojima ćemo imati ekonomsku saradnju, ali nam EU više neće biti tutor niti će nam postavljati bilo kakve uslove.

Smatrate li da Vlada može da podigne efikasnost posle eventualne rekonstrukcije Dačićevog kabineta koja se najavljuje?

– Izbori su pravo rešenje, a ne rekonstrukcija.

Kako ocenjujete učinak Vlade Srbije u prvih sedam meseci rada?Uvreženo je mišljenje da ste bili oštriji kritičar Vlade koju je predvodio DS….

– Prošlogodišnji izbori doveli su do promene vlade, ali ni u čemu nisu promenile moj stav kada je reč o pogubnosti evropskih integracija za Srbiju, niti rezolutan stav u odbrani ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.

Kada ćete moći da iznesete konačan stav o politici sadašnje vlasti?

– Pravi učinak sadašnje vlade znaće se kada se završe pregovori u Briselu i kada se bude videlo da li su opstale srpske institucije i srpska državnost na Kosovu. Jedno je, ako se vlast, ipak, posle svega ne odrekne srpske državnosti na Kosovu. Ukoliko, međutim, vlast ubije vlastitu državnost na Kosovu, to će je zauvek obeležiti i staviti na mesto koje još nikome nije pripalo u našoj istoriji. Jer nema do sada primera da je neka vlast bila rušilac i uništitelj sopstvene državnosti.

 

VREME ZA IZBORE U VOJVODINI

 

Podržavate li inicijativu vlasti da se održe vanredni izbori u Vojvodini i Beogradu?

– Smatram da bi bilo od najveće važnost da se raspišu izbori u Vojvodini i da se smeni vlast DS, koja je glavni inicijator donošenja protivustavnog Statuta i pravljenja države u državi. Za Srbiju je od presudnog značaja da se zaustavi razgradnja države u Vojvodini, a to je moguće samo ako se smeni DS. Pitanje izbora u Beogradu ne zavisi od DSS.

IMAMO NORMALNE ODNOSE SA NAPREDNJACIMA

Kakav će biti vaš koalicioni potencijal posle sledećih izbora ako ostanete jedina parlamentarna stranka koja se protivi učlanjenju u EU?

– Mnogo zavisi od toga na koji način će biti završeni pregovori u Briselu i da li će biti odbranjena srpska državnost u pokrajini.

Koliko je realna buduća saradnja DSS sa SNS?

– Mi imamo normalne i primerene odnose sa SNS kao opoziciona stranka, ali naši odnosi u budućnosti pre svega će zavisiti od toga kojim će putem Srbija nastaviti da ide posle briselskih pregovora

4 komentara

  1. Olivera Petrović

    Brine me Koštunicino polaganje nade u nedobijanje datuma kao šansu za preokret u Srbiji, tj. novi izbori, i onda dalje. Dobijanje datuma je sasvim moguće ali treba razumeti da je bez ikakvog značaja za budućnost Srbije a od pogubnog značaja za sadašnjost Srbije. Koštunica i sam vrlo uverljivo navodi kakvo je stvarno stanje u EU – krajnje neizvesno zbog ekonomske i socijalne krize kojoj se ne vidi kraj. Strah od daljeg širenja EU (već u januaru kad Bugari i Rumuni stiču nova prava u EU) prerasta u paniku u mnogim delovima EU. Sve ovo što se zbiva u EU jasno pokazuje da ta zajednica prolazi, i tek će da prolazi, kroz krupne političke, ekonomske, i socijalne promene. Davanje datuma Srbiji ninašta ih ne obavezuje u tako fluidnoj situaciji. Srbiji je potrebna bolja vlada odmah, bez obzira na dobijanje besmislenog datuma koji će, gotovo sigurno, Nikolić dobiti u nekoj formi, dovoljnoj da opravda njegovu i Dačićevu spremnost da dovrše najveću izdaju u srpskoj istoriji.

  2. Zar nije bio “zadnji ” uslov, hapsenje Mladica i Karadzica?

  3. Ja samo apelujem,da zbog Stranaka ne izgubimo ,i samu Srbiju.
    Ispada da nece izdati,ne zbog Srbije,vec zbog Stranaka,ne zbog buduce Srbije,vec zbog buducih Izbora?

    Na Kosovu u Mitrovici,pre neki dan se raspala koalicija SNS-DSS?!
    Kada ce,ako nece sada,kada je najvaznije???

    U Vojvodini,nema uslova za vanredne izbore,osim ako raspad DS-a,ne dobije i panonske razmere.
    Djilas tu moze jos sto-sta da upropasti,na srecu Srbije.On se jos za Vojvodinu bori, unutar stranke.
    Petrovic je tu racionalniji,on nece dalje od Padinske skele…
    njemu je dovoljna njegova partijica,njegov “DS sandzak”.
    Dacic lepo kaze,zasto bih ja potpisao pa da idem oslabljen na izbore…fala Bogu,ima bar neki razlog da ne potpise predaju Kosova.
    Nije bitno,sto nije bitna Srbija,(a bitno je),vec je bitan SPS,bitno je da ne potpise.
    Sada idu sva trojica u Brisel,Toma,Vucic i Dacic…okupatoru se zuri,pritisli datumi…

    Mislim da je to odlicna prilika da Srbija,bas zato sto je u najjacem sastavu,saopsti jedan stav,koji moze reci bilo ko od njih,najbolje svetrojica,a koji je sadrzan u sledecoj recenici:

    “Gospodjo Eston,nema toga Srbina koji ce potpisati ukidanje Srbije na Kosovu”.
    Sve ostalo nije bitno.

  4. Upravo sam video naslov gde Dacic kaze da je Kosovo izgubljeno ve 10 godina,u svim medijima…u nekom autorskom tekstu???
    Sta je to,pa zar je to Predsednik srpske Vlade?
    Pa zara ovakav Premijer treba da resava Kosovsko pitanje,i da ide u Brisel?
    Pa zasto ide u Brisel,ako ima ovakav stav?
    Jel to stav “drzavnog vrha”???
    Je li to usaglasila Skupstina ???Je li to rekla Rezolucija???
    Taj Dacic ima jedva preko cenzusa podrsku naroda,ako izadje sam,kao SPS,nece uci u Skupstinu,a odlucuje o Srbiji,kao Gadafi???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *