ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА ЗА НОВОСТИ: ДАТУМ ЋЕ БИТИ УЛТИМАТУМ

Србија се налази пред пресудним одлукама које ће одредити судбину земље. Европска унија је поставила свој ултиматум за датум и сада је на новој власти да одлучи којим путем даље: да ли ћемо судбину везати за посрнули пројекат ЕУ, или ћемо се окренути слободном економском развоју, самосталности и политичкој неутралности Србије.

То је, у разговору за ”Новости”, изјавио Војислав Коштуница, председник Демократске странке Србије, који сматра да је најбољи сценарио да садашњи преговори Београда и Приштине под покровитељством Брисела пропадну, да Србија не добије датум за почетак приступних преговора са ЕУ и да се после тога распишу избори и да се промени курс државне политике.

Лидер ДСС упозорава да су пред земљом кључни дани и да одлуке које се донесу могу да оставе далекосежне последице по Србију:

– Било би заиста погубно да ЕУ, и сама суочена са најозбиљнијом кризом, нагомиланим унутрашњим проблемима и скоро на измаку снаге у једном потпуно бесмисленом натезању око давања датума за преговоре, нанесе Србији тежак национални пораз и отме нам Косово.

Подржавате ли предлог државног врха да Србија у наставку преговора са Приштином инсистира на формирању заједнице српских општина унутар покрајине Косово?

– Једина шанса да Србија опстане јесте замрзавање косовског питања, јер свако решење које сада хоће да наметну Европска унија и Америка води стварању независног Косова. Укидање садашњих српских државних институција и прављење нових унутар такозваног Устава Косова, представља у правом смислу убијање српске државности на Косову. Ми морамо управо будућим нараштајима оставити шансу да се у неким повољнијим околностима изборе за повратак Косова у уставно-правни поредак Србије.

Има ли Србија простора да начини још неки преговарачки уступак Приштини, како дијалог под окриљем Европске уније не би пропао?

– Мора се говорити потпуно јасно и отворено јер је Србија данас озбиљно угрожена држава. А угрожена је од Европске уније због њеног чврстог наума да раскомада Србију. Сада се поставља питање како Европска унија може бити непристрастан посредник у разговорима Београда и Приштине, када је управо Европска унија главни покровитељ стварања независног Косова. Зато је у најдубљем интересу Србије да лажни преговори под покровитељством ЕУ пропадну, да би се у будућности отворили прави преговори под мандатом Савета безбедности УН.

Како би држава требало да се постави уколико услов за добијање датума за почетак приступних преговора са ЕУ буде – потпуно гашење ”паралелних” институција Србије на Косову и Метохији?

– Убијање српске државности на Косову је граница која се ни по коју цену не сме прећи. А када је реч о Европској унији, уверен сам да после свег зла и штете које нам је нанела инспиришући, а затим отворено и подржавајући албанске сепаратисте, Србија треба коначно да се захвали Бриселу и да се окрене својим државним, националним и привредним интересима.

Странке које се залажу за ЕУ управо тврде да су интеграције неопходне из економских разлога?

– Европску унију потреса дубока криза, која је уздрмала саме њене темеље. Идеја Европске уније суштински је доведена у питање, у њој има све мање снаге. Народ у Србији види да се баук незапослености шири Европом. У Грчкој и Шпанији, старим члановима ЕУ, незапосленост достиже готово 27 одсто, а да не говоримо о социјалним незадовољствима и протестима који потресају новопечене чланове ЕУ, Словенију и Бугарску.

Којим путем би требало да крене Србија уколико не добије датум за почетак преговора са ЕУ?

– У Србији се осећа да је сам живот већ кренуо да тражи неки други пут који није Европска унија. Инвестиције могу да стижу из различитих делова света, као што уосталом постаје све очигледније да свет има четири, а не само једну, западну страну. Живот се не може зауставити и Србија би могла пре или касније да заузме своју једину природну позицију, а то је да буде политички неутрална држава. Да буде оно што стварно јесте, Исток Западу, и Запад Истоку, а не марионетска творевина и бесловесни прирепак Европске уније.

Очекујете ли да се ове године одрже ванредни парламентарни избори? ДСС је међу првима затражио оставку премијера Ивице Дачића…

– Најбоље решење било би да Србија не добије датум и да се онда распишу избори. То би била прилика да после избора успоставимо нормалне односе са ЕУ, у којима ћемо имати економску сарадњу, али нам ЕУ више неће бити тутор нити ће нам постављати било какве услове.

Сматрате ли да Влада може да подигне ефикасност после евентуалне реконструкције Дачићевог кабинета која се најављује?

– Избори су право решење, а не реконструкција.

Како оцењујете учинак Владе Србије у првих седам месеци рада?Уврежено је мишљење да сте били оштрији критичар Владе коју је предводио ДС….

– Прошлогодишњи избори довели су до промене владе, али ни у чему нису промениле мој став када је реч о погубности европских интеграција за Србију, нити резолутан став у одбрани уставног поретка и територијалног интегритета Србије.

Када ћете моћи да изнесете коначан став о политици садашње власти?

– Прави учинак садашње владе знаће се када се заврше преговори у Бриселу и када се буде видело да ли су опстале српске институције и српска државност на Косову. Једно је, ако се власт, ипак, после свега не одрекне српске државности на Косову. Уколико, међутим, власт убије властиту државност на Косову, то ће је заувек обележити и ставити на место које још никоме није припало у нашој историји. Јер нема до сада примера да је нека власт била рушилац и уништитељ сопствене државности.

 

ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРЕ У ВОЈВОДИНИ

 

Подржавате ли иницијативу власти да се одрже ванредни избори у Војводини и Београду?

– Сматрам да би било од највеће важност да се распишу избори у Војводини и да се смени власт ДС, која је главни иницијатор доношења противуставног Статута и прављења државе у држави. За Србију је од пресудног значаја да се заустави разградња државе у Војводини, а то је могуће само ако се смени ДС. Питање избора у Београду не зависи од ДСС.

ИМАМО НОРМАЛНЕ ОДНОСЕ СА НАПРЕДЊАЦИМА

Какав ће бити ваш коалициони потенцијал после следећих избора ако останете једина парламентарна странка која се противи учлањењу у ЕУ?

– Много зависи од тога на који начин ће бити завршени преговори у Бриселу и да ли ће бити одбрањена српска државност у покрајини.

Колико је реална будућа сарадња ДСС са СНС?

– Ми имамо нормалне и примерене односе са СНС као опозициона странка, али наши односи у будућности пре свега ће зависити од тога којим ће путем Србија наставити да иде после бриселских преговора

4 коментара

 1. Оливера Петровић

  Брине ме Коштуницино полагање наде у недобијање датума као шансу за преокрет у Србији, тј. нови избори, и онда даље. Добијање датума је сасвим могуће али треба разумети да је без икаквог значаја за будућност Србије а од погубног значаја за садашњост Србије. Коштуница и сам врло уверљиво наводи какво је стварно стање у ЕУ – крајње неизвесно због економске и социјалне кризе којој се не види крај. Страх од даљег ширења ЕУ (већ у јануару кад Бугари и Румуни стичу нова права у ЕУ) прераста у панику у многим деловима ЕУ. Све ово што се збива у ЕУ јасно показује да та заједница пролази, и тек ће да пролази, кроз крупне политичке, економске, и социјалне промене. Давање датума Србији нинашта их не обавезује у тако флуидној ситуацији. Србији је потребна боља влада одмах, без обзира на добијање бесмисленог датума који ће, готово сигурно, Николић добити у некој форми, довољној да оправда његову и Дачићеву спремност да доврше највећу издају у српској историји.

 2. Zar nije bio “zadnji ” uslov, hapsenje Mladica i Karadzica?

 3. Ja samo apelujem,da zbog Stranaka ne izgubimo ,i samu Srbiju.
  Ispada da nece izdati,ne zbog Srbije,vec zbog Stranaka,ne zbog buduce Srbije,vec zbog buducih Izbora?

  Na Kosovu u Mitrovici,pre neki dan se raspala koalicija SNS-DSS?!
  Kada ce,ako nece sada,kada je najvaznije???

  U Vojvodini,nema uslova za vanredne izbore,osim ako raspad DS-a,ne dobije i panonske razmere.
  Djilas tu moze jos sto-sta da upropasti,na srecu Srbije.On se jos za Vojvodinu bori, unutar stranke.
  Petrovic je tu racionalniji,on nece dalje od Padinske skele…
  njemu je dovoljna njegova partijica,njegov “DS sandzak”.
  Dacic lepo kaze,zasto bih ja potpisao pa da idem oslabljen na izbore…fala Bogu,ima bar neki razlog da ne potpise predaju Kosova.
  Nije bitno,sto nije bitna Srbija,(a bitno je),vec je bitan SPS,bitno je da ne potpise.
  Sada idu sva trojica u Brisel,Toma,Vucic i Dacic…okupatoru se zuri,pritisli datumi…

  Mislim da je to odlicna prilika da Srbija,bas zato sto je u najjacem sastavu,saopsti jedan stav,koji moze reci bilo ko od njih,najbolje svetrojica,a koji je sadrzan u sledecoj recenici:

  “Gospodjo Eston,nema toga Srbina koji ce potpisati ukidanje Srbije na Kosovu”.
  Sve ostalo nije bitno.

 4. Upravo sam video naslov gde Dacic kaze da je Kosovo izgubljeno ve 10 godina,u svim medijima…u nekom autorskom tekstu???
  Sta je to,pa zar je to Predsednik srpske Vlade?
  Pa zara ovakav Premijer treba da resava Kosovsko pitanje,i da ide u Brisel?
  Pa zasto ide u Brisel,ako ima ovakav stav?
  Jel to stav “drzavnog vrha”???
  Je li to usaglasila Skupstina ???Je li to rekla Rezolucija???
  Taj Dacic ima jedva preko cenzusa podrsku naroda,ako izadje sam,kao SPS,nece uci u Skupstinu,a odlucuje o Srbiji,kao Gadafi???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *