Војислав Коштуница : Четири тачке за спас Србије

Упозоравамо власт да не укида српске државне институције на Косову. Награда у виду датума коју нуди ЕУ за убијање државе Србије на Косову, бесмислена је, безначајна и срамна. Ако се власт определи да уништи државност Србије на Косову за обећани датум, остаће забележена као сурови рушилац и самоуништитељ Србије, каже председник ДСС-а

Србија је данас озбиљно угрожена држава. За који дан биће настављени преговори у Бриселу, који могу да буду од судбинског значаја за нашу земљу. Ако би требало да одредимо одакле прети главна опасност земљи за њену стабилност и њену будућност, то је онда свакако Европска унија и њена чврста намера и план да по сваку цену Србији наметне независност Косова. Европска унија спроводи право насиље над Србијом захтевајући на све начине од Србије да се одрекне Косова, да преда Косово, а да заузврат добије датум за почетак преговора са ЕУ.

САМОУБИЛАЧКА ТРАМПА КОСОВА ЗА ДАТУМ Другим речима, Европска унија данас непосредно угрожава територију Србије. Али ако хоћемо право да говоримо, Европска унија истовремено угрожава и наше укупне националне, државне и економске интересе. Јер, данас Европска унија угрожава наш национални идентитет, угрожава националну културу, национално самопоштовање и национално достојанство. Уверен сам да ћемо се сви лако сложити да би било потпуно незамисливо да је неко својевремено од било које чланице ЕУ, велике или мале, затражио оно што се тражи од Србије, да зарад датума преда део своје територије, односно ултиматум да се одрекне дела своје територије.
За нас је право питање, над којим морамо добро да се замислимо, како је у Србији уопште постало нормално да се говори о предаји властите територије. Готово свакодневно могу се чути јавне расправе о томе који је најбољи начин да предамо Косово за добијање датума. А и са моралног и са политичког становишта идеја о предаји властите територије је разорна и самоубилачка. Данас се непрестано понавља идеја да се мора одмах пронаћи решење, трајно решење за Косово, јер је неморално да ово питање оставимо да решавају будуће генерације. А под овим решењем се подразумева нека врста признавања независности Косова.
Међутим, шта ће се заиста десити са младим нараштајима у Србији ако нам Европска унија отме Косово, а власти Србије буду саучесници у овом бесрамном насиљу над Србијом? Оног тренутка када се од Србије, отимањем њене територије, направи прави богаљ, не би требало ни најмање сумњати да ће се трајно у младим генерацијама створити осећање гнева над отвореним насиљем и очигледном неправдом. То оправдано осећање гнева у будућности ће наставити да подрива стабилност државе. Зато, управо мислећи на будуће нараштаје и на трајни мир, ми не смемо пристати на сакаћење земље и уништавање наше државности на Косову.
Постављамо данас питање шта ће се десити са нашим народом на Косову и Метохији уколико би биле уништене српске државне институције у Покрајини? Да ли ће моћи српски народ да опстане на Косову ако се укину све институције и потпуно потре српска државност? Страшне слике српског егзодуса из прошлости, које су нам још увек пред очима, више никада не смеју да се понове. Због тога српска државност на Косову мора да опстане.
Свако ко мисли да ће после предаје једног дела територије наићи на милост непријатеља Србије, тај се љуто вара. Ако се одрекнемо Косова, са још већом силином ће бити отворено питање Војводине и Рашке, биће отворен сијасет мањинских питања и биће доведен у питање и сам опстанак Србије. Народ и држава који се не боре за очување и опстанак своје територије и државе не могу опстати, и нестају са политичке мапе Европе. Овог правила сви се чврсто држе и нико не да своју територију, па је немогуће да само за Србију важе нека другачија правила.

УСТАВНИ СУД И РУШЕЊЕ УСТАВА Ово је прилика да поменемо и улогу Уставног суда у одбрани уставног поретка и целовитости земље. Јавности је познато да је ДСС упутио предлог Уставном суду за оцену уставности уредби које се односе на тзв. бриселске споразуме. Исто тако, јавности је добро познато и да се ДСС јавно обраћала Уставном суду са захтевом да у овом одлучујућем тренутку за одбрану земље ради свој посао и правовремено заштити уставни поредак земље. Видели смо, међутим, како се Уставни суд уплео у једно погрешно и провидно образложење да му је Министарство правде упутило захтев да застане са поступком оцене уставности уредби које омогућавају стварање независности Косова. Када смо јавно упозорили Уставни суд да Министарство правде није надлежно да упућује такав захтев, онда је из Уставног суда стигло ново објашњење, заправо изговор да ће до краја марта донети оцену о уставности владиних уредби. Иако за ову оцену уставности није потребан ни завршени правни факултет, јер је на основу здраве памети свима јасно да су ове уредбе и у формалном и у материјалном смислу противзаконите, Уставни суд одуговлачи са доношењем своје оцене, чекајући очигледно да се окончају погубни бриселски преговори, а тиме и сама његова одлука постане непотребна или беспредметна. Тако Уставни суд Србије уместо на одбрани ради на рушењу Устава Србије.
Дужност је Демократске странке Србије, у складу са њеним државотворним програмом и политиком, да данас јавно упозори власт шта би значило укидање српске државности и српских институција на Косову. Ако би садашња власт донела одлуку да на преговорима у Бриселу укине српску државу на Косову и Метохији, односно укине институције државе Србије на Косову, то би био први случај у историји да је једна држава посегнула за таквим чином самоуништења, као што је укидање своје државности на делу властите територије. До сада је било много, небројено случајева да стране војске на силу руше и укидају делом и потпуно државност појединих држава, али се никада није десило да сама држава уништава своју државност. Којим би онда именом могла да се назове власт која уништава своју државност на Косову и Метохији? Пошто до сада никада ниједној власти у историји српске државе није падала на памет таква помисао, ми немамо уопште сличан пример који би нам помогао да пронађемо право име за такву власт.
У сваком случају, ми упозоравамо власт да не ради оно што никада нико пре ње није урадио. Упозоравамо је да не дира у српску државност на Косову и да не укида српске државне институције на Косову. Награда у виду датума коју нуди Европска унија за убијање државе Србије на Косову, бесмислена је, безначајна и срамна за државу која вековима постоји и носи своје славно српско име. Ако се власт определи да уништи државност Србије на Косову за обећани датум, онда ће ова власт остати забележена као сурови рушилац и самоуништитељ Србије.
Нема сумње да би свака власт у Србији која би пристала да уништи српску државност на Косову добила велике похвале од западних сила које стоје иза пројекта стварања независног Косова. Али требало би имати на уму да би те похвале брзо прошле, а да би трајно остала дубока рана ако би Србија пристала на уништавање својих државних институција на Косову. Власт је сада на историјском испиту. Јер власт има прилику да се одупре силним притисцима који долазе и споља и изнутра, и да брани легитимно и морално право Србије да сачува своју државност на Косову. Добро знам колико је тешко бити и опстати на овим позицијама одбране српских државних и националних интереса, али и сви морамо знати да је улог будућност и опстанак земље. Ако би власт кренула лакшим, али по Србију поражавајућим путем, и одрекла се своје државности на Косову, онда заиста следе тешки и неизвесни дани за опстанак саме Србије.
Због тога би власт требало добро да се замисли и размисли да ли је потребно жртвовати државност Србије на Косову зарад добијања датума. Власт мора добро да се замисли над судбином српског народа на Косову. Моје је уверење да би рушењем српских државних институција на Косову дошли до тешког и разорног националног пораза од којег Србија не би могла да се опорави. Заправо, Србија би била поражена, понижена и осрамоћена. Била би ругло и поруга пред свим народима, пошто би Србија била једина држава која се одрекла и уништила своју државност у једном свом делу, у својој покрајини. И све то да се ради зарад датума. Отворено би нам се странци ругали и упирали прстом на нас да смо једина држава која је погазила своју државност.

НАЛИЧЈЕ ЕУ ПЕРСПЕКТИВЕ Погледајмо и другу страну медаље. Погледајмо каква је ситуација у самој Европској унији која би требало да нам удели датум. Својим очима смо видели да Велика Британија као кључна држава Европске уније намерава да распише референдум о опстанку у ЕУ. Какво је стање у тој заједници када једна од њених кључних држава жели да изађе из те заједнице? Турска дуго и предуго има тај датум и није се са места померила. Знамо каква је већ годинама ситуација у Грчкој, да не помињемо Шпанију и Италију. Видимо размере социјалног незадовољства и масовних протеста у Словенији и Бугарској, државама које су међу последњима закорачиле у наводно светлу европску будућност.
Јуче је европска агенција за статистику „Еуростат“ саопштила да је у еврозони забележена рекордна незапосленост. Тако је у овој светлој европској перспективи незапосленост у Грчкој нарасла на 27 одсто, а у Шпанији преко 26 одсто. Истина је, дакле, када кажемо да је Европска унија изиграла поверење грађана Србије. Али, заправо је права истина да је Европска унија изиграла и преварила саму себе и своје државе чланице.
Да ли је могуће да све ово гледамо, а да као народ и држава не поставимо питање да ли је у нашем интересу да уђемо у Европску унију све и да нам и не отимају безочно Косово? И да ли је могуће да игноришемо питање шта ће се десити са српском пољопривредом када за мање од годину дана буде либерализован увоз пољопривредних производа из ЕУ? О каквој то економској користи од Европске уније говоримо, када ће ЕУ потпуно уништити српску привреду преко Споразума о стабилизацији и придруживању?
Морамо поставити питање какво је право стање данас у српској привреди, пет година после спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Колики је пад индустријске производње? Колики је пад бруто друштвеног производа? Ниво дуга од 2008. године повећан је са осам на преко 18 милијарди евра. Тако је 2008. године сваки запослени био дужан преко 4.000 евра, а у фебруару ове године јавни дуг по запосленом повећан је на близу 11.000 евра. Од краја јула 2012. до средине фебруара 2013. јавни дуг је повећан са 15 милијарди на 18 милијарди евра. Сваког месеца је, дакле, дуг растао за више од пола милијарде евра. Све ово отвара кључна питања: Како ће грађани преживети ову све већу немаштину? А основно је и правило да ми не можемо бранити наше националне и државне интересе када нам је привреда у готово катастрофалном положају, и када нисмо обезбедили стабилан и сигуран развој Србије.
Време је да трезвено и разумно сагледамо тешке и дубоке проблеме са којима се суочава Србија. И да потражимо излаз из овог пропадања. Нама је данас као народу и држави пре свега потребно национално самопоштовање. Потребна нам је снага за одбрану Србије. Како да се тргнемо, да отворимо очи и потражимо прави пут? Као држава и народ смо залутали и забасали на безизлазну европску странпутицу и лажну европску перспективу. Ту се вртимо укруг и губимо своју државну и националну снагу на погрешне циљеве који су везани за европске интеграције.
Шта нам онда ваља чинити док још није касно? Прво и изнад свега, упозоравамо власт да ни по коју цену не укида српску државност на Косову. Ако као Србија одбранимо српске институције и српску државност на Косову, то ће бити угаони камен од којег крећемо према правом путу. То би била прекретница и поново успостављање државотворне политике власти у Србији. Друго, јасно би требало саопштити Европској унији да Србија није марионетска творевина која уступа своју територију зарад добијања датума. Треће, најодлучније се мора спречити да Војводина изађе из уставног оквира, и искористити сва правовремена легална средства да се спречи интернационализација питања положаја Војводине. И четврто, мирно и аргументовано требало би преиспитати штету коју ССП наноси српској привреди и не дозволити да ступи на снагу либерализација пољопривредних производа, која би потпуно уништила српску привреду.
Ако се крене овим добрим путем, Србија би могла у догледно време да прогласи политичку неутралност која би јој гарантовала сигурну и мирну будућност. Као што и од војне неутралности немамо никакву штету него само корист за Србију. Уколико би власт наставила путем европских интеграција и зарад датума укинула српску државност на Косову, онда би то била национална катастрофа са несагледивим последицама. Србија се налази пред важним раскршћем и још може да бира којим ће путем поћи. Демократска странка Србије је одржала ову седницу Главног одбора како би на време позвала да се крене правим путем. Власт је на историјском испиту и од власти зависи којим ће путем Србија наставити даље. Ми смо изнели план за спасавање земље и шта као народ и држава морамо у овом тренутку пре свега да урадимо. Ово за нас није питање бити или не бити на власти, већ је много дубље и судбоносније питање. То је питање бити или не бити за Србију, за њен опстанак и њену будућност.

Живела Србија!

Обраћање председника ДСС-а Главном одбору странке у Крагујевцу,
2. марта 2013. године


6 коментара

 1. Za mene je zacudjujuce da clanovi I glasaci SNS-a ne reaguju!? Sva cetri lidera, Nikolic, Dacic, Vucic I Dinkic su se jasno odredili ka putu laganja naroda svesno ne ispunjavajuci osnovna predizborna obecanja – zastitu drzavnosti Srbije. I ne samo, laganje, nego su bahato I beskrupulozno poceli da lome Ustav Srbije, iako su se zakleli da ce ga postovati i sprovoditi. Svako ima slobodu da sledi ideale koje hoce, ali pri tome mora biti svestan da se krsenje zakona neminovno zavrsava osudama I kaznama. Sudije Ustavnog suda su svesno izabrali da im Ustav I zakonodavstvo Srbije budu ideali I merilo zivota. Sta stoji iza njihovog oklevanja I sakrivanja od naroda? Koliko god je strasno I pokvareno ponasanje lidera koji lazu narod, toliko je odvratnije ponasanje sudija Ustavnog suda. Njihovo kukavicko cutanje I bezanje od stvarnosti daju prostor aktuelnim liderima da veruju da su svemocni na svom putu izdaje. Verovatno u tome treba traziti i prostor za mamurne clanove SNS-a, na cijem se mamurluku zasniva pogresno verovanje o snazi Vucica I Nikolica. Snaga Dacica I Dinkica klimavo stoji na nemoci drzave da zavrsava istrage I korupciji pravosudja. Istrage se onemogucavaju ili usmeravaju na niza ili izmisljena krivicna dela, I tako se namerno stvara pogresno I potsmevacko uverenje da zivimo u banana-drzavi! U takvom okruzenju je moguce Dacicu I Dinkicu da sitnim kradjama i privilegijama manipulisu clanovima SPS-a I URS-a. Postovanje zakona je kraj takvim manipulacijama.
  O podrsci I manipulacijama “zapadnih partnera” nasim ovakvim liderima, ne treba ni komentarisati! U njihovom moralu demokratija, ustav I medjunarodno pravo su samo za “civilizovane” narode I drzave, I sve je dozvoljeno u civilizovanju banana-drzava u koje such svrstali I Srbiju.

 2. DSS je svojom podrskom Nikolicu sebi stvorio jos vecu obavezu energicnijeg reagovanja na sludjivanje naroda I rusenje pravnog poretka. Jana, ali uopstena upozorenja su pametnim ljudima dovoljna, ali nasim kameleonskim liderima, ocigledno nisu.
  DSS, I svi gradjani koji veruju u svoju drzavu Srbiju, demokratiju. I pravni poredak, moraju sada da energicno deluju da bi se sprecilo pogubno bezvlasce ili diktatura koja nas ocekuje naslnom suspenzijom Ustava. Svako ko misli da su ove reci preostre ili preterane, neka zamisl sta ce se desiti ako narod na referendumu odbije da menja Ustav! Da li iko moze da poveruje da ce se ovakvi lideri u tom trenutku mirno povinovati volji naroda I prihavtiti posledice delovanja zakona? Da li iko misli da ce “zapadna demokratija” podrzati gradjane Srbije u zastiti svoje demokratije? E, pa za sumnjicave, neka se osvrnu na delovanje “zapadne demokratije” izvan “zapadnog podrucja”.

 3. Prva tačka popravak nataliteta jer nas ima sve manje i manje.Najlepsa vest koja se mogla cuti je da se radja vise dece. Takodje bi bilo idealno da se takav trend prosiri celom Srbijom.Ne samo Srbijom nego Srpskim Zemljama , Republikom Srpskom, Srpskom Crnom Gorom, Starom Južnom Srbijom ( Makedonijom ) , privremeno okupiranom Republikom Srpskom Krajinom, u Sloveniji kod Alpskih Srba , u sedmoj srpskoj republici Austriji ( Beču ) i na svakom deliću zemlje gde živi srpski narod. S verom u Boga u bolji i srećniji život.Svaka rođena srpska beba treba da nas raduje ali prvo u Srbiji treba preokrenuti trend sa sadašnjeg da imamo više umrlih u taj da nas bude više rođenih.Jedino što je merljivo je da se Hrvata rađa godišnje manje za 6.500 a Srba za čak preko 35.000 bebica znači izumiremo pet puta ili 500 % brže od Hrvata. Tko nam je za to kriv nažalost mi sami i krivi odgoj mladih od obitelji, škola pa nadalje. Naš cilj mora biti 80 000 rođenih u Srbiji, 20 000 rođenih Srba u BiH, U Hrvatskoj uz Kosovo treba porodice najviše pomoći država Srbija i SPC ako želimo da u tim krajevima potpuno ne izumremo.Ima puno loših stvari kod Srba busaju se o prsa da su muškarčine a žene ih ne slušaju i neće rađati nego ćoškariti po Beogradu i glumiti dame. Većina porodica krivo odgaja svoju žensku decu da se ne udaju na selo, pa kad se njihov sin nema kime oženiti onda se čude. A zaboravljaju da su i oni svoju ćerku savetovali ne na selo i ne” težak” život. Žene su samožive, faćkalice, namiguše, visoko promiskulitetne, hedonistice, bez karaktera ne mare za obitelj. A muškarci su nadri patrioti i rodoljubi sa dvoje do troje dece. E Srbi nemože se biti rodoljub i voliti Srbiju pijući i galameći na Ravnoj Gori. Rodoljub srpski može biti svaki onaj koji ima petero i više beba dosta priče i prihvatit se slatkog posla braćo Srbi.

 4. РАДОСЛАВ

  ПОСТАВЉА СЕ ПИТАЊЕ???Гос из садашње власт висте изборе добили
  од ПАТРИОТСКЕ СРБИЈЕ а ви продужавате трасом коју је трасирао
  ЖУТИ-КАРТЕЛ ко ВАС вуче УХО да морате: Лагати овај преварени и
  покрадени СРПСКИ НАРОД. КО НЕСЛУША НАРОД ТАЈ ЋЕ ИЗГУБИТИ НАИЗБОРИМА.

 5. Dobiti izbore kritikujuci slogan Evropa nema alternativu, a onda napraviti zaokret za 180 stepeni dovoljno govori o principijelnosti istih.Govoriti da se ima rijesenje za Kosovo,ali ne reci da je to ovo rijesenje koje se sada provodi,je vrlo neozbiljno.E onda, platformu prvo pokazati stranim ambasadorima (a ne svom narodu)pa je izmijeniti po zelji tih ambasadora,je vrhunac neodgovornosti.

 6. U sve sam mogao da poverujem, ali to, da će Kosovo i Metohiju da predaju nekadašnji srpski radikali koji su sada na vlasti, to nikada nisam mogao ni da pomislim. Takvog poniženja nam može prirediti samo ta Evropa, daleko joj kuća bila. No medjutim, kod nas Srba sve je moguće osim pameti i samopoštovanja. A zar stvarno ta Jevropa nema alternativu? Ako je tako, onda nam spasa nema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *