Valentin Vasilesku: Kineski Zmaj i ruski Medved su skratili kandže američkog Orla

Trenutno SAD u Japanu imaju lociranih 35.000 jedinica USPACOM, par atomskih nosača aviona, pet razarača, četiri fregate, organizovale su bazu u luci Jokosuka. Oko 17.000 pripadnika morske pešadije nalazi se na ostrvu Okinava. Japanska flota raspolaže s 3 nosača helikoptera, 8 raketnih razarača, 20 fregata i 16 podmornica.

Istovremeno, u Južnoj Koreji se nalaze Druga pešadijska divizija, brigada specijalaca s 19.700 vojnih lica. Magacini USPACOM s vojnom tehnikom, municijom, gorivom i namirnicama za 8 Armiju nalaze seu Japanu. Američka Tihookeanska flota (USPACFLT), koja se sastoji od 3 nosača aviona, 4 nosača helikoptera, 9 krstarica, 25 razarača i 26 atomskih podmornica koji su locirani u Perl-Harburu i San-Dijegu, specijalno je pripremljena za dejstva u Jugoistočnoj Aziji. Administracija SAD štampa dolare kako bi finansirala građanske ratove ili američke vojne upade. Zbog napada na Irak i Avganistan SAD imaju ogroman dug.

S druge strane, kineske vojno-pomorske snage su se značajno promenile u toku poslednje decenije. Sad raspolažu modernim sredstvima proizvedenim 2004-2012. godine. Ona više nisu usmerena na zaštitu priobalja Kine, već na ofanzivna dejstva i mogu da pogode svaki cilj u Japanu i Koreji. Vijetnam takođe ima efikasnu flotu koja se sastoji od 7 razarača, 18 fregata i 2 podmornice.

Pozivajući se na izvore bliske Pentagonu, agencija Reuters tvrdi da se američki ministar odbrane Čak Hejgel sprema da poveća efikasnost baze u Fort Greely (Aljaska) kako bi se suprotstavio Severnoj Koreji. To je propagandna mera, pošto se trajektorija međukontalnih balističkih raketa koje je proizvela Severna Koreja, nalazi van granica zone dejstva američkih protivraketa.

Sad nešto o odlaganju vojnog upada SAD u Severnu Koreju. Bez obzira na sve provokacije Pjongjanga SAD se neće uhvatiti u zamku koju su Kinezi vrlo vešto postavili. Pre svega, Americi je potrebno da dislocira svoje snage iz Japana i sa Havaja na Korejsko poluostrvo. Tada će Kina dobiti slobodan pristup japanskoj akvatoriji, a Rusi će iskoristiti svojih 36 supersoničnih bombardera TU-22M3, koji su u stanju da obore strateške bombardere V-52 vojno-vazdušne baze Andersen (ostrvo Guam).

Čan Čemin i Vladimir Putin su 2001. godine potpisali Ugovor o dobrosusedskim odnosima i saradnji. Odlučivši da deluju zajedno Rusija i Kina su povećale svoje šanse za uspešno suprotstavljanje trima centrima sile (SAD, Japan i EU). Rusija i Kina su zajedničkim naporima sprovele ekonomsku metodu „kineskih kapi“ koja u narednim godinama može uništiti ogromnu američku vojnu snagu.

Dug SAD premašuje 16 triliona dolara, što iznosi preko 100% BDP. Kina drži veći deo duga SAD – oko 2 triliona (što je jednako trogodišnjem američkom budžetu odbrane). Kad bi Kina povukla sredstva od zajma, ekonomija SAD bi doživela krah.

Vladimir Putin je 2005.g. uveo novu strategiju za povećanje zlatnih rezervi Rusije. Rusija je postala glavni kupac zlata na svetskom tržištu, udvostručivši za dve godine svoje zlatne rezerve. Danas se Rusija nalazi na petom mestu, kupujući svake godine zlato u vrednosti od 500 miliona dolara.

Kinezi su bacili oko na 8133 tone zlata koje se nalaze u bankama SAD i predstavljaju 74,5% ukupne količine valutnih rezervi. Kina traži ovo zlato kao naplatu duga od SAD. Ona želi da emituje novu valutu koja bi predstavljala alternativu dolaru i bila obezbeđena zlatom. U ovom cilju Kina je počela da povlači svoje zlatne rezerve iz Švajcarske, Londona i Njujorka.

Peking je potpisao ugovor s više od 20 zemalja (Argentina, Australija, Brazil, UAE, Japan i dr.), koje priznaju juan za zvaničnu valutu u međunarodnim poslovima na štetu dolara. Za američku valutu ovo označava izlazak iz dela međunarodnog finansijskog tržišta.

SAD više nema izlaza i sve što one mogu da učine jeste da odlože predvidivi rezultat. Sad treba da jačaju svoje prisustvo u Jugoistočnoj Aziji bez obzira na smanjenje budžeta. Zbog toga Pentagon u ovoj zoni mora da rasporedi resurse iz drugih jedinica (koje ne pripadaju USPACOM).

Glas Rusije

Jedan komentar

  1. Ameri nece da se spaljuju kao Bugari oko ih kriza zadesi. Zive na ,,leru,, kako se to kod mene kaze aako se ovako nastavi izazvace svetski sukob. Neki ce i da prezive. Tada ce biti posla koliko hocete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *