Валентин Василеску: Кинески Змај и руски Медвед су скратили канџе америчког Орла

Тренутно САД у Јапану имају лоцираних 35.000 јединица USPACOM, пар атомских носача авиона, пет разарача, четири фрегате, организовале су базу у луци Јокосука. Око 17.000 припадника морске пешадије налази се на острву Окинава. Јапанска флота располаже с 3 носача хеликоптера, 8 ракетних разарача, 20 фрегата и 16 подморница.

Истовремено, у Јужној Кореји се налазе Друга пешадијска дивизија, бригада специјалаца с 19.700 војних лица. Магацини USPACOM с војном техником, муницијом, горивом и намирницама за 8 Армију налазе сеу Јапану. Америчка Тихоокеанска флота (USPACFLT), која се састоји од 3 носача авиона, 4 носача хеликоптера, 9 крстарица, 25 разарача и 26 атомских подморница који су лоцирани у Перл-Харбуру и Сан-Дијегу, специјално је припремљена за дејства у Југоисточној Азији. Администрација САД штампа доларе како би финансирала грађанске ратове или америчке војне упаде. Због напада на Ирак и Авганистан САД имају огроман дуг.

С друге стране, кинеске војно-поморске снаге су се значајно промениле у току последње деценије. Сад располажу модерним средствима произведеним 2004-2012. године. Она више нису усмерена на заштиту приобаља Кине, већ на офанзивна дејства и могу да погоде сваки циљ у Јапану и Кореји. Вијетнам такође има ефикасну флоту која се састоји од 7 разарача, 18 фрегата и 2 подморнице.

Позивајући се на изворе блиске Пентагону, агенција Reuters тврди да се амерички министар одбране Чак Хејгел спрема да повећа ефикасност базе у Fort Greely (Аљаска) како би се супротставио Северној Кореји. То је пропагандна мера, пошто се трајекторија међуконталних балистичких ракета које је произвела Северна Кореја, налази ван граница зоне дејства америчких противракета.

Сад нешто о одлагању војног упада САД у Северну Кореју. Без обзира на све провокације Пјонгјанга САД се неће ухватити у замку коју су Кинези врло вешто поставили. Пре свега, Америци је потребно да дислоцира своје снаге из Јапана и са Хаваја на Корејско полуострво. Тада ће Кина добити слободан приступ јапанској акваторији, а Руси ће искористити својих 36 суперсоничних бомбардера ТУ-22М3, који су у стању да оборе стратешке бомбардере В-52 војно-ваздушне базе Андерсен (острво Guam).

Чан Чемин и Владимир Путин су 2001. године потписали Уговор о добросуседским односима и сарадњи. Одлучивши да делују заједно Русија и Кина су повећале своје шансе за успешно супротстављање трима центрима силе (САД, Јапан и ЕУ). Русија и Кина су заједничким напорима спровеле економску методу „кинеских капи“ која у наредним годинама може уништити огромну америчку војну снагу.

Дуг САД премашује 16 трилиона долара, што износи преко 100% БДП. Кина држи већи део дуга САД – око 2 трилиона (што је једнако трогодишњем америчком буџету одбране). Кад би Кина повукла средства од зајма, економија САД би доживела крах.

Владимир Путин је 2005.г. увео нову стратегију за повећање златних резерви Русије. Русија је постала главни купац злата на светском тржишту, удвостручивши за две године своје златне резерве. Данас се Русија налази на петом месту, купујући сваке године злато у вредности од 500 милиона долара.

Кинези су бацили око на 8133 тоне злата које се налазе у банкама САД и представљају 74,5% укупне количине валутних резерви. Кина тражи ово злато као наплату дуга од САД. Она жели да емитује нову валуту која би представљала алтернативу долару и била обезбеђена златом. У овом циљу Кина је почела да повлачи своје златне резерве из Швајцарске, Лондона и Њујорка.

Пекинг је потписао уговор с више од 20 земаља (Аргентина, Аустралија, Бразил, УАЕ, Јапан и др.), које признају јуан за званичну валуту у међународним пословима на штету долара. За америчку валуту ово означава излазак из дела међународног финансијског тржишта.

САД више нема излаза и све што оне могу да учине јесте да одложе предвидиви резултат. Сад треба да јачају своје присуство у Југоисточној Азији без обзира на смањење буџета. Због тога Пентагон у овој зони мора да распореди ресурсе из других јединица (које не припадају USPACOM).

Глас Русије

Један коментар

  1. Ameri nece da se spaljuju kao Bugari oko ih kriza zadesi. Zive na ,,leru,, kako se to kod mene kaze aako se ovako nastavi izazvace svetski sukob. Neki ce i da prezive. Tada ce biti posla koliko hocete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *