Риза Хаљими: Већа права за косовске Србе угрожавају стабилност

ПРИШТИНА, 12. марта 2013. (Бета) – Посланик у Скупштини Србије Риза Хаљими изјавио је да ће, уколико Србија и Косово постигну споразум којим се Србима са Косова дају већа права него Албанцима на југу Србије, бити угрожена регионална стабилност због примене двоструких стандарда.

Хаљими је за приштински дневник Трибуна казао да је платформом коју су у суботу усвојили албански одборници из општина Прешево, Бујановац и Медведја предвиђено да Албанци из тих општина “буду одлучујући фактор у судовима, полицији, образовању”.

Хаљими је затражио да Албанци имају иста права као и Срби на Косову и казао да би у супротном могло доћи до нестабилности.

“Дијалог у Бриселу Косова и Србије је концентрисан на решавање статуса Срба на Косову, а занемарен је положај Албанаца у Прешевској долини, али овим захтевима поново актуелизујемо проблем Албанаца у Прешевској долини”, рекао је Хаљими.

Није истина да смо попустили

Председник Владе Косова Хашим Тачи одбацио је у уторак изјаву председника Србије Томислава Николића да је Приштина одустала од својих ставова по питању заједнице српских општина.

Тачи је у Скупштини Косова, где је посланике информисао о дијалогу са Србијом, казао да су основа за разговоре Устав и закони Косова, као и план бившег изасланика УН Мартија Ахтисарија.

Тај план је Србија одбацила и није усвојен у Савету безбедности УН.

Тачи је казао да током последње рунде разговора са српским премијером Ивицом Дачићем у Бриселу није постигнут компромис, али да је и даље оптимиста по питању успеха дијалог.

 

5 коментара

  1. стабилност је угрожена, онда, када се појавила велика асиметрија између положаја Шиптара на КиМ и положаја Срба у Албанији ?! И нико да на тај `детаљ` обрати, и минимум пажње ??!

  2. Tebi droga ne treba? Kakvo NAKARADNO i BEZOBRAZNO poredjenje! Srbi na Kosmetu, ono MALO ŠTO NIJE PROTERANO, imaju takva prava da ih godinama UBIJAJU i za to niko NE ODGOVARA! Bombe na kuće i u dvorišta slobodno eksplodiraju i NIKOM-NIŠTA! Šta je tebi malo? TO što ti tražiš, u pravnoj državi bi bio procesuiran! I ti i tebi slični. A ima ih, nažalost!

  3. Даће теби друг Лека и аутономију, и самоуправу, и независност …и још штошта! А зна се и како! Па није вам ово, брале, Македонија па да је живу поједете изнутра док сва не буде ваша! Ничија до зоре није горела, па неће ни америчка свећа запаљена изнад Косова. А кад се угаси, онда ћемо се у очи погледати и упитати вас ону народну ,,Шта ли мислиш, чему ли се надаш?”

  4. Imali smo plejadu ovakvih na KiM koji su tvrdili kako su prava Siptara u SFRJ ugrozena. Ta laz je dovela do danasnjeg stanja. Za to vreme bivsi Patrijarh Srpski, tada Episkop Rasko-prizrenski pise kako mu je licna karta u drzavi Srbiji najpre na albanskom a onda na srpskom. Za to vreme, Srbi u Albaniji ne smeju da se nazivaju srpskim imenima, da pevaju srpske pesme, da govore srpski jezik… Organizovali su se, poceli da se zatvaraju, da izbegavaju duznosti, svaka intervencija drzave je prikazana kao ugrozavanje prava Siptara…bolestan narod, nema suzivota sa njima. Daj Boze da opstenemo kao narod i drzava, da se oporavimo, pa da onda krenemo u obracun sa ovom demokratski nastrojenom siptarskom nacijom. Evropska unija je danas pokazala ko je i sta je. Ovakvi kakvi smo, ponizeni, korumpirani, siromasni, zli, gresni smo i dalje veca Evropa od Evropske unije.

  5. Када оду Американци са Косова које је окупирано онда ћемо решити питање мањине која није поштовала Србију а добићете сва права која даје и Немачка и ЕУ свим мањинама,преписаћемо Немачки зако о мањинама,ништа мање ништа више.Висте окупирали Косово и самопроглашење незначи дасте добили сва права.Сва права можете имати у Албанији и тамоћете отићи ако небудете поштовали СРБИЈУ.Ја кад одем у Немачку ја је поштујем поштујем њихов закон њихову културу њихове обичаје али ви то нисте урадили у Србији. Напротив искористили сте наивност и доброту овог народа и на крају ћете добити рачун у то будите сигурни….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *