Rešenja iz Brisela da poštuju interes i volju Srba sa KiM

KOSOVSKA MITROVICA – Rešenja postignuta u Briselu moraju uzeti u obzir interese i volju srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, u protivnom oni će se samoorganizovati i osnovati sopstvenu skupštinu severnog Kosova, zaključli su na današnjoj zajedničkoj sednici odbornici četiri opštine sa severa KiM.

“Srbi sa Kosova i Metohije ne žele da ih bilo ko odvaja od preostalog dela Srbije. Rešenja postignuta u Briselu moraju uzeti u obzir interese i volju srpskog stanovništva”, navodi se u zaključcima.

Odbornici su, takođe, istakli da bi pregovori koji se vode u Briselu, navodno sa ciljem da se institucije Srbije u pokrajini kroz zajednicu srpskih opština zamene i legalizuju tzv.srpskim institucijama, u praksi značili povlačenje državnih organa sa Kosova, prestanak njihovog vršenja vlasti, promenu ustavno pravnog poretka i legalizaciju otetog dela državne teritorije.

U toj situaciji, navodi se u zaključcima, izgubili bi se svi atributi državnosti i bilo bi irelevantno da li je Srbija formalno priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili ne.
Odbornici četiri opštine sa severa Kosova u takvoj situaciji, u kojoj bi se nastavilo sa kršenjem ustavno-pravnog poretka
Srbije i bitno ugroze prava srpskog naroda u Pokrajini, osnovaće skupštinu severnog Kosova.

Formiranju skupštine severnog Kosova pribeći će se ako se nastavi s postupcima koji vode svođenju srpskog naroda na nacionalnu manjinu, navodi se u zaključcima koje je u ime odbornika sa severa Kosova saopštio predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stefanović.

Osnivanje skupštine severnog Kosova, koja bi bila najviši predstavnički i zakonodavni organ, odbornici sa severa Kosova pravdaju pravom svakog naroda na samoorganizovanje, samoopredeljenje i slobodan društveno-politički, ekonomski i socijalni razvoj.

U zaključcima se navodi da je srpski narod na Kosovu istorijski državotvoran i ravnopravan sa srpskim narodom u preostalom delu Srbije iz čega, kako su naveli, proizilaze da ima istorijska prava i interese da ostane da živi na Kosovu i Metohiji kao sastavnom delu Srbije.

Odbornici su istakli, takođe, da je bez pomoći Srbije nemoguć opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a od Ustavnog suda su još jednom zatražili da donese odluku o ustavnosti do sada postignutih briselskih sporazuma i Uredbi Vlade Srbije donetih za njihovu primenu.

Odbornici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić zatražili su da se poštuje volja građana sa severa Kosova iskazana na referendumu 15. februara prošle godine i da međunarodna zajednica prestane sa primenom duplih standarda.

Zatraženo je da se omogući povratak raseljenih Srba i nealbanaca koji su proterani iz pokrajine 1999. godine, kao i zaštita privatne, društvene i državne imovine od uzurpacije i nezakonite privatizacije. Odbornici su najoštrije osudili seriju incidenata u kojima su žrtve bili Srbi, njihova imovina i groblja i kulturna baština i institucije.

Jedan komentar

  1. Kosovski Srbi brane KOSMET i SRBIJU umjesto da bude obrnuto. Odbraniti svoj polozaj mogu samo ukoliko NE budu ocekivali pomoc od SRBIJE. Treba se okrenuli vlastitim pravima jer je za ocekivati i da ih sama vlast iz SRBIJE pocne direktno gurati ka Pristini, otvoreno, neprikriveno, drsko……….a ne samo zamaskirano i podmuklo kao sada.Ukoliko bude potrebno (na to moraju biti pripremljeni) treba staviti u opciju da se potpuno ODREKNU i BEOGRADA i da stvaraju svoju DRZAVU. Tokom cijelog tog “buduceg” procesa, moja nadanja su usmjerena prema tome da se “NESTO” dogodi i u SRBIJI, i da poslie toliko vremena (poslije Milosevica) na vlast dodju ljudi koji vole i postuju SRBIJU, koji nisu KUKAVICE IZDAJICE i PRODANE DUSE. Ako dodju takvi, nitko nikada nece oteti SRBIJI KOSMET, ne govorim samo o sjevernom djelu, nego o cijelom KOSMETU. Sada se posebno treba paziti, da se u patriotski duh kosovskih SRBA ne uvuku “zuti” naprednjaci i Dacicevi “kucici”!!!
    Svjestan sam da trazim jako…..jako…..puno, ali alternativa je staviti se pod vlas Tacija, tj. pobjeci sa Kosmeta……

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *