Решења из Брисела да поштују интерес и вољу Срба са КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Решења постигнута у Бриселу морају узети у обзир интересе и вољу српског становништва на Косову и Метохији, у противном они ће се самоорганизовати и основати сопствену скупштину северног Косова, закључли су на данашњој заједничкој седници одборници четири општине са севера КиМ.

“Срби са Косова и Метохије не желе да их било ко одваја од преосталог дела Србије. Решења постигнута у Бриселу морају узети у обзир интересе и вољу српског становништва”, наводи се у закључцима.

Одборници су, такође, истакли да би преговори који се воде у Бриселу, наводно са циљем да се институције Србије у покрајини кроз заједницу српских општина замене и легализују тзв.српским институцијама, у пракси значили повлачење државних органа са Косова, престанак њиховог вршења власти, промену уставно правног поретка и легализацију отетог дела државне територије.

У тој ситуацији, наводи се у закључцима, изгубили би се сви атрибути државности и било би ирелевантно да ли је Србија формално признала једнострано проглашену независност Косова или не.
Одборници четири општине са севера Косова у таквој ситуацији, у којој би се наставило са кршењем уставно-правног поретка
Србије и битно угрозе права српског народа у Покрајини, основаће скупштину северног Косова.

Формирању скупштине северног Косова прибећи ће се ако се настави с поступцима који воде свођењу српског народа на националну мањину, наводи се у закључцима које је у име одборника са севера Косова саопштио председник Скупштине општине Лепосавић Славко Стефановић.

Оснивање скупштине северног Косова, која би била највиши представнички и законодавни орган, одборници са севера Косова правдају правом сваког народа на самоорганизовање, самоопредељење и слободан друштвено-политички, економски и социјални развој.

У закључцима се наводи да је српски народ на Косову историјски државотворан и равноправан са српским народом у преосталом делу Србије из чега, како су навели, произилазе да има историјска права и интересе да остане да живи на Косову и Метохији као саставном делу Србије.

Одборници су истакли, такође, да је без помоћи Србије немогућ опстанак српског народа на Косову и Метохији, а од Уставног суда су још једном затражили да донесе одлуку о уставности до сада постигнутих бриселских споразума и Уредби Владе Србије донетих за њихову примену.

Одборници општина Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић затражили су да се поштује воља грађана са севера Косова исказана на референдуму 15. фебруара прошле године и да међународна заједница престане са применом дуплих стандарда.

Затражено је да се омогући повратак расељених Срба и неалбанаца који су протерани из покрајине 1999. године, као и заштита приватне, друштвене и државне имовине од узурпације и незаконите приватизације. Одборници су најоштрије осудили серију инцидената у којима су жртве били Срби, њихова имовина и гробља и културна баштина и институције.

Један коментар

  1. Kosovski Srbi brane KOSMET i SRBIJU umjesto da bude obrnuto. Odbraniti svoj polozaj mogu samo ukoliko NE budu ocekivali pomoc od SRBIJE. Treba se okrenuli vlastitim pravima jer je za ocekivati i da ih sama vlast iz SRBIJE pocne direktno gurati ka Pristini, otvoreno, neprikriveno, drsko……….a ne samo zamaskirano i podmuklo kao sada.Ukoliko bude potrebno (na to moraju biti pripremljeni) treba staviti u opciju da se potpuno ODREKNU i BEOGRADA i da stvaraju svoju DRZAVU. Tokom cijelog tog “buduceg” procesa, moja nadanja su usmjerena prema tome da se “NESTO” dogodi i u SRBIJI, i da poslie toliko vremena (poslije Milosevica) na vlast dodju ljudi koji vole i postuju SRBIJU, koji nisu KUKAVICE IZDAJICE i PRODANE DUSE. Ako dodju takvi, nitko nikada nece oteti SRBIJI KOSMET, ne govorim samo o sjevernom djelu, nego o cijelom KOSMETU. Sada se posebno treba paziti, da se u patriotski duh kosovskih SRBA ne uvuku “zuti” naprednjaci i Dacicevi “kucici”!!!
    Svjestan sam da trazim jako…..jako…..puno, ali alternativa je staviti se pod vlas Tacija, tj. pobjeci sa Kosmeta……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *