Пописом против мањина

За „Печат“ из Будимпеште ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

Да ли актуелне власти Мађарске манипулишу резултатима пописа како би додатно сузиле права националних мањина у тој земљи?

Ни годину дана и четири месеца од завршетка пописа становништва у Мађарској (трајао од 1. до 31. октобра 2011), Будимпешта још увек није објавила њихове резултате. Једино што се зна је то да су државни тендер од 180 милиона форинти (око 610 хиљада евра) за маркетиншки посао на промовисању пописа (рекламе на јавним површинама, огласни простори у медијима) конкурсно добиле „Интер Медија Група“ (ИМГ) и „Мађар Хирдето Зрт“, чији челник је блиски сарадник мађарског премијера Виктора Орбана Лајош Шимичка (иначе, некадашњи председник Економског савета двотрећински владајућег Фидеса и бивши директор Државне пореске управе). Још је познато и то да је у пописној акцији било ангажовано око 40 хиљада супервизора за пребројавање, који су „претражили“ близу пет милиона адреса, 4,4 милиона станова и да је одштампано девет милиона упитника. И ништа више јавност до дана данашњег не зна!

ХОМОГЕНА МАЂАРСКА Резултати претходне евиденције становништва, оне из 2001. године, показали су да је Мађарска једна од национално најхомогенијих земаља на свету, јер су бројке и слова били неумољиви. Више од 90 одсто становништва чинили су Мађари, мада на њеном простору живе и припадници 13 званично признатих мањина, као и још четрдесетак других нација, од Чилеанаца до Аустралијанаца, али они сви заједно, како су резултати истакли, нису добацили ни до десет процената. Срба је у тој земљи тада избројано 3.816. Посебна истраживања, међутим, показала су да их има преко седам хиљада, а оних са српским пореклом – који, дакле, носе презимена предака, али су већ (полу)асимиловани и углавном се изјашњавају као Мађари – било је преко 20 хиљада.

[restrictedarea] И пребројавање становништва у 2011. години, као и оног деценију раније, пратиле су бројне неправилности. Овога пута много драстичније по немађарско становништво. Будимпешта (као и Загреб) није испоштовала препоруке „Евростата“ и Економске комисије УН да се другачије формулишу питања у тзв. упитнику која дефинишу етничку припадност, матерњи језик и вероисповест (већ их је исувише сугестивно наводила на одговор, или пак – питања изостављала из упитника). Конкретно, од четири најважнија питања за припаднике било које националне мањине у Мађарској, која су у упитнику била 2001. године, у важећем формулару најновијег пописа, једно је модификовано, а два питања су – избачена. Уместо заокруживања једне од 13 мањина (које су у ранијем упитнику све биле одштампане), овог пута није било ниједне – већ је анкетирани требало својеручно да их упише. Из формулара су волшебно одстрањена два круцијална идентитетска питања – „За коју народност се везујете на основу национално- културних вредности и традиција?“ и „Који језик обично употребљавате у породици или у кругу пријатеља?“ Једино народносно питање које је из 2001. године задржано и на попису 2011. гласило је: „Који вам је матерњи језик?“ Оно што је било врло интересантно у актуелном упитнику, управо је то да су поменута мањинска питања истакнута појачаним курзивом, уз препоруку да на њих није обавезно одговорити. Уз то, пописивачи су код себе имали само формуларе на мађарском језику, а не и на језику и писму мањина иако је то законом предвиђено.

ЗЛОУПОТРЕБА ВЕРЕ Највише злоупотреба пописивачи у Мађарској су чинили када су тражили да се православци изјашњавају као грко-католици (унијати, о којима се до сада није водила посебна статистика, већ само заједничка са римокатолицима). Унијати су, иначе, православци које је хабзбуршка власт крајем 17. и почетком 18. века приморала на унију и организациону припадност Католичкој цркви (то јест да признају папу за врховног поглавара и држе се новог грегоријанског календара), али су задржали обред сличан православном и имају иконостасе и иконе у црквама (углавном су румунског и русинског порекла).
Према информацијама које је дописник „Печата“ из Мађарске добио од верника Српске православне цркве и српских мањинских организација у тој земљи, постојала је велика конфузија око назива вероисповести и српске црквене организације не само при попису који су обављали пописивачи, већ и у електронском упитнику. Многи верници СПЦ у Мађарској су се изјаснили да су „грко-источне“ вероисповести. Нико још не зна како ће се у поменутој ситуацији утврдити статистички број верника Српске православне цркве. Да ли ће се сабрати разни називи, одговори који покривају вернике СПЦ (српско-православни, српско-ортодоксни, српске грко-источне вероисповести или без префикса српски, али са српским матерњим језиком, односно српске националности)?
Припаднике националних мањина у Мађарској, ипак, понајвише забрињава и те како велика вероватноћа (зло)употребе статистичких података пописа становништва у политичке сврхе (условљавање мањинских права). Конкретно, (не)могућности формирања локалних самоуправа, њиховог финансирања, јер код упитника који су у октобру 2011. испунили – нико од њих ни са једним јединим процентом сигурности не може устврдити да ће број припадника неке народности у датом насељу бити једнак броју који је добијен пописом становништва. А готово су сви сигурни да ће Виктор Орбан и апсолутно владајући Фидес управо оваквом статистиком добијене податке користити за утврђивање права националних мањина у сваком од насеља.

Орбаново писмо

Најновији потез Виктора Орбана, да прошлог месеца започне националне „консултације“ и са сународницима који живе изван (садашњих) граница Мађарске, још једна је потврда да премијер ове земље заиста жели јединствену Европу, како тврди, али не ону коју чине државе већ нације (недавно је рекао да ће већ трећа деценија овог века и попис становништва 2021. то врло јасно показати).
Орбанова писма у фебруару су стигла до 370 хиљада двојних држављана у региону (до наредног пописа он очекује бројку од два милиона „нових“ Мађара), који су од 1. јануара 2011. до данас, преко поједностављеног и убрзаног процеса стигли до мађарског пасоша (највише их је из румунске Трансилваније и српске Војводине). „Велико ми је задовољство што сте у корпусу обнове мађарске државе и њене националне и територијалне целовитости. Тиме стичете право и на управљање земљом. Од сада ћете редовно бити извештавани о догађајима у матици као њени пуноправни грађани, имаћете право да бирате и будете бирани, да учествујете у стварању њене будућности…“, навео је Орбан у писму сународницима.
Стручњаци су, пак, јединствени у оцени да је оваква врста националних „консултација“ из више разлога противзаконита. Прво, Виктор Орбан слање писама плаћа новцем пореских обвезника, а друго – на тај начин жели да сакупи што већи број својих гласача (на пролеће 2014. могуће је да се њихов број повећа чак за 450 хиљада, у односу на парламентарне изборе 2010. године). Треће, јавности није познато ко су они и где живе (из државног Завода за статистику саопштено је да подаци о „дуплим“ држављанима неће бити јавно обелодањени јер су под шифром „поверљиво“, још су у обради и искључиво служе у сврху доношења одлука Орбанове владе!) Управо у овом образложењу Статистичког завода Мађарске одговорено је на четврто питање – на основу чега је Виктор Орбан могао да пронађе било којег од „нових“ Мађара када они немају адресу становања у границама данашње Мађарске, не живе на тој територији, нити ту плаћају порез… А изјава председника Мађарске Јаноша Адера (Фидес), да Срби и у наредном изборном циклусу, упркос модификованом Закону о заступништву народности и етничких група у Парламенту, „могу да рачунају само на портпарола“, јасан је сигнал да владајући Фидес, чији је партијски председник Виктор Орбан, одавно имају резултате пописа становништва у Мађарској из октобра 2011. године!

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Мађарске власти, деценијама уназад, жалиле су се на лукава питања, која су користили Аустријанци приликом пописа становништва ?! Сада је Мађарска решила да их – имитира ?! А питање асимилације, која се и даље наставља, нема ко да постави ??? … Узгред… једна, једва примећена вест – о састанску премијера В4 ( Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске) “појачана” присуством Оланда и Меркелове, – о “војним питањима”, `долази` некако, у `паралели` са вешћу, да је у бачком селу Телечка, у месној цркви, откривена спомен-плоча мађарским хонведима – погинулим на “Источном фронту” ??! Ако би се `вратили` мало више од два века уназад, питање, ако је у војсци Наполеона ( цца 700.000 војника) која је 1812. кренула на Русију, било најмање Француза – какав јој је, онда, био прави `састав` ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *