ОВЛАШЋЕЊА КАО ЦРВЕНА ЛИНИЈА

БЕОГРАД, 11. март 2013. (ФоНет) – Председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић данас у Брисел, где ће на радној вечери разговарати са шефицом европске дипломатије и посредницом у дијалогу Београда и Приштине Кетрин Ештон, која је иницирала сусрет. Уочи одласка Дачић каже да не очекује притиске, али верује да ће после састанка бити јасније да ли је договор о северу Косова могућ.

Како оцењује РТС, бриселски састанак могао би да буде пресудан за распетљавање или стезање косовског и европског чвора. Највиши државни функционери у европску престоницу иду са ставом да су извршна овлашћења за заједницу српских општина црвена линија коју Београд неће прећи. Још се, међутим, не зна шта ће Ештон ставити на сто током вечере у Бриселу. “На претпрошлом састанку постојао је предлог да се договоре неки општи принципи и да то парафирамо. Они нису предвиђали извршну власт за Србе на северу. Нисам хтео да потпишем”, рекао је Дачић за Блиц.

Може да ми нуди било ко било шта, додао је Дачић, али никада нећу потписати ништа што није добро за Србију и што не обезбеђује функционисање и опстанак српске заједнице на Косову и Метохији. 

У Канцеларији за Косово и Метохију понављају да Европа не би требало да тражи оно што Србија не може да да.

“Послали смо највишу делегацију у историји ЕУ да разговара само о једном питању и то говори колико смо ми спремни за разговоре и да на њима нађемо најбоље могуће решење”, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин. Ако је ЕУ стало до Србије, до њеног развитка, али и да регион буде миран, оценио је Вулин, онда ће слушати оно што Србија има да каже.

Француски амбасадор у Србији Франсоа Гзавије Денио рекао је за РТС да су власти у Београду предузеле важне и храбре иницијативе, али подсећа да све зависи од напретка дијалога Београда и Приштине. “Врло је важно да се српска заједница на Косову осећа добро у институцијама које ће поштовати њихов начин живота и гарантовати им безбедност”, рекао је Денио.

Да државни врх очекују тешки преговори потврђује и потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић, док председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује и додатне притиске на Београд, који, каже, нису прихватљиви. Ако дијалог пропадне неће само Србија бити на губитку, сматрају аналитичари. “Мислим да би ЕУ за један дужи период морала да призна да није способна да решава ствари у свом дворишту. Унија има шансе да понуди решење и да га исфорсира, али сам резервисан врло у погледу способности да ЕУ то учини”, рекао је професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

После сусрета са руководством Србије, Кетрин Ештон 14. марта путује у Приштину, а шест дана касније следи седма рунда дијалога Београда и Приштине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *