Nikolić: Ponuda Brisela možda neprihvatljiva

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je pred sastanak državnog vrha sa Ketrin Ešton u Briselu da je moguće da će Beogradu biti ponuđen “apsolutno neprihvatljiv papir”.

“Ako nam ponude papir koji je prepis zakona koji su u međuvremenu doneti u Prištini, bez ikakvog razmišljanja o tome šta su prava Srbije, ako iz tog papira bude jasno da oni bezmalo priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu”, kazao je Nikolić novinarima.

Predsednik Srbije je objasnio da pretpostavlja da će najvišoj delegaciji Beograda biti ponuđen “papir” čiji je nacrt on video i za koji ističe da je neprihvatljiv, ako ne bude izmenjen. Reč je, kako je kazao, o nacrtu prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administaracije. Upitan šta ako to bude uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU, Nikolić je odgovorio: “Srbija ne može sebe da izmeni ni za kakve darove, ni za kakve kolače, ni za kakvu političku karijeru. Srbija mora da bude svoja.”

Po njegovim rečima, Beograd je u poslednjih skoro godinu dana “otvorio mnogo puteva”, “svesni toga da može da se desi da nas neko postavlja pred ultimatum”.
“Srbija nikad nije podnosila ultimatume”, poručio je.

Kako je istakao, taj papir “ne može da bude prihvaćen ni zato što je Skupština donela svoju Rezoluciju kojom je opredelila ponašanje Srbije u odnosu na razgovore i pregovore” u Briselu.
“To je ustvari sve ono što je u Prištini predviđeno zakonima o lokalnoj samoupravi i drugim zakonima. Ako se zaista nađem u poziciji – kako to piše zakonima pa zbog toga ne može da bude promenjeno, a ne razmišljaju o tome da i mi imamo svoje zakone koje menjamo jer želimo da se dogovorimo, onda ponavljam: Srbija mora da razmislli kako će i šta će dalje.”

Na pitanje šta je njegova “crvena linija”, predsednik Srbije je rekao: “Moja crvena linija je da Srbija prepoznaje Kosovo kao teritoriju koja je specifična u odnosu na druga delove Srbije, da je spremna da prihvati mnogo toga što je Kosovo uz pomoć UN i EU već steklo, da zna da Kosovo takvo kakvo jeste ima i ustav i zakone i predsednika i vladu i parlament. Ali, na toj teritoriji koju nikada nećemo priznati kao nezavisnu državu postoji velika srpska zajednica koju potpuno želimo da očuvamo i da joj omogućimo povratak.”

Po njegovim rečima, za Srbe na Kosovu i Metohiji trebalo bi da važe prava koja Srbija daje Albancima na Kosovu i Srbi neće tražiti ništa drugo od onoga što dogovori Srbija za njih i što posle moraju da ostvaruju, u saradnji sa institucijama u Pristini i sa međunarodnom zajednicom. Nikolić je dodao da sve dok se bude bavio politikom, za njega postoji “crvena linija”, a da građani Srbije imaju pravo da je “pomeraju napred ili nazad, da se slože ili ne slože” – a predsednik bi morao da izvuče posledice iz toga što se građani Srbije sa njim ne slažu.

“Srbi ne traže nezavisnost od Kosova koje samo po sebi nije nezavisno, Srbi ne traže ni da budu Republika Srpska ali traže da ih neko prepozna kao ljude koji dole žive i imaju prava, a ne kao ljude za koje se priprema jednog dana preseljenje. Onda bi taj problem nestao za međunarodnu zajednicu kao što je nestao kad je Hrvatska proterala Srbe, kao što je nestao i u drugim delovima bivše Jugoslavije kad su Srbi proterani”, zaključio je Nikolić.


DSS – Raščistiti sa EU

BEOGRAD – Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je da su razgovori koje će imati državni vrh danas u Briselu prilika da se odnosi sa EU “raščiste do kraja” ocenivši da je odnos Brisela prema Beogradu bio isključivo ucenjivački.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da EU još od 2008. godine ima kao primarni cilj da kroz evrointegracije otme Srbiji Kosovo i Metohiju i da nezavisnost Kosova želi da zaokruži tako što će Srbiji dati datum za početak pregovora.

On je naveo da je sada čak pominje i “datum za datum” a da je potrebno da “zauzvrat Srbija bude ta koja će saučestvovati u otimanju dela svoje teritorije”. Govoreći o navodnom dokumentu koji su objavili pojedini mediji kao planu Nemačke za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova Petković je naveo da se on zasniva na svojevremnom dokumentu o dve Nemačke i naveo da je to što se pojavilo u novinama odbačeno još 2007. godine.

Prema njegovim rečcima radi se o tome da se omogući članstvo Kosova u UN čime bi se zaokružila državnost i nezavisnost Kosova u čemu bi “Srbija bila saučesnik”. Petković je ponovio stav DSS da je zato potrebno da se Srbija zahvali na svim dosadašnjim pregovorima, okrene sebi i proglasi političku neutralnost.

Odgovarajući na pitanja vezana za prelazak opštinskog odbora te stranke u Vranju u redove SNS Petković je naveo da je stranka organizam gde se stvari menjaju, da su ne samo u slučaju DSS posebno na lokalu takve stvari moguće i dešavaju se i da stoga “toj temi ne bi pridavao poseban znnačaj”.

4 komentara

  1. Samo nas EUROPSKA UNIJA moze spasiti!!!!!!Ukoliko odnosi SRPSKIH i EURPSKIH pretstavnika nastave ovakvom putanjom, onda se nece dugo cekati da EUROPSKI pretstavnici sutiraju nogom u straznjicu, samaraju i doslovno pljuju po SRPSKIM pretstavnicima. EEEEEEEEEE onda bi se moglo probuditi malo dostojanstava , patriotizma, rodoljublja u “ovima” pa bi mogli da naprave ono sto su vec odavno morali da naprave i sto ogromna vecina srpskog naroda ocekuju, a zbog cega su ih i izabrali na izborima!!!!

  2. Gospodine Nikolicu, (moje vaspitanje mi ne dozvoljava drugacije obracanje) stajacete pred najstrozim sudom od sveta i veka: pred narodom srpskim

  3. Svi neinteligentni lideri imaju nekakve svoje umisljene crvene linije!?
    Srecom, Srbija je demokratska drzava sa medjunarodno priznatim suverenitetom I pravnim poretkom. Ustav Srbije je vrhunski zakon po kojem se ne moze zvrljati nikakvom olovkom, pa ni crvenom.
    Posto nasi izbarani I zakleti izvrsioci vlasti nemaju vremena da citaju Ustav, moramo da ih potsetimo,da tih kljucnih 7-8 pozicija koje zauzimaju nisu Bogom dana vlast, nego demokratskim izborima dodeljena IZVRSNA vlast sa zadatkom da se sprovode Ustav I zakoni. Znaci draga gospodo sa privilegijom da sluzite narodu, a posebno gospodo Nikolicu, Dacicu I Vucicu, vi nemate pravo da krojite Ustav I zakone, niti da donosite ili potpisujete odluke na osnovu vasih “crvenih linija”. Ako neznate sta treba da uradite, imate dve mogucnosti: da pitate narod sta da uradite, ili da vratite mandat narodu. Sve sto radite izvan toga je protiv interesa naroda, samo je pitanje da li to radite svesno I sa kakvim motivima.
    Na “nasledjene obaveze” me nasedamo bez obzira sa koje strane vase “crvene linije” se nalaze.
    Zelimo vam lep provod u lepom Briselu, a za odluke, ipak se pita narod (ili diktator?).

  4. Ne sumnjam u Vaše dobre namere. Ali to nije dovoljno, kao što nije dovoljno što ste, svi će reći formalno, istupili iz svoje stranke. Vaša FUNKCIJA, ne ime, Vas obavezuje da NIKAD NE POTPIŠETE saglasnost o nezavisnosti Kosmeta! Tu principijelnost, makar formalnu, nije pokazao nijedan stranački lider, pa čak ni onaj koji je, do juče, bio u kolaboraciji protiv srpskog nacionalnog interesa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *