Николић: Понуда Брисела можда неприхватљива

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је пред састанак државног врха са Кетрин Ештон у Бриселу да је могуће да ће Београду бити понуђен “апсолутно неприхватљив папир”.

“Ако нам понуде папир који је препис закона који су у међувремену донети у Приштини, без икаквог размишљања о томе шта су права Србије, ако из тог папира буде јасно да они безмало признају Косово као државу, а о Србији не воде рачуна, онда значи да нас ЕУ ипак неће у свом саставу”, казао је Николић новинарима.

Председник Србије је објаснио да претпоставља да ће највишој делегацији Београда бити понуђен “папир” чији је нацрт он видео и за који истиче да је неприхватљив, ако не буде измењен. Реч је, како је казао, о нацрту права која би имала српска заједница у оквиру приштинске администарације. Упитан шта ако то буде услов за добијање датума за почетак приступних преговора са ЕУ, Николић је одговорио: “Србија не може себе да измени ни за какве дарове, ни за какве колаче, ни за какву политичку каријеру. Србија мора да буде своја.”

По његовим речима, Београд је у последњих скоро годину дана “отворио много путева”, “свесни тога да може да се деси да нас неко поставља пред ултиматум”.
“Србија никад није подносила ултиматуме”, поручио је.

Како је истакао, тај папир “не може да буде прихваћен ни зато што је Скупштина донела своју Резолуцију којом је определила понашање Србије у односу на разговоре и преговоре” у Бриселу.
“То је уствари све оно што је у Приштини предвиђено законима о локалној самоуправи и другим законима. Ако се заиста нађем у позицији – како то пише законима па због тога не може да буде промењено, а не размишљају о томе да и ми имамо своје законе које мењамо јер желимо да се договоримо, онда понављам: Србија мора да размислли како ће и шта ће даље.”

На питање шта је његова “црвена линија”, председник Србије је рекао: “Моја црвена линија је да Србија препознаје Косово као територију која је специфична у односу на друга делове Србије, да је спремна да прихвати много тога што је Косово уз помоћ УН и ЕУ већ стекло, да зна да Косово такво какво јесте има и устав и законе и председника и владу и парламент. Али, на тој територији коју никада нећемо признати као независну државу постоји велика српска заједница коју потпуно желимо да очувамо и да јој омогућимо повратак.”

По његовим речима, за Србе на Косову и Метохији требало би да важе права која Србија даје Албанцима на Косову и Срби неће тражити ништа друго од онога што договори Србија за њих и што после морају да остварују, у сарадњи са институцијама у Пристини и са међународном заједницом. Николић је додао да све док се буде бавио политиком, за њега постоји “црвена линија”, а да грађани Србије имају право да је “померају напред или назад, да се сложе или не сложе” – а председник би морао да извуче последице из тога што се грађани Србије са њим не слажу.

“Срби не траже независност од Косова које само по себи није независно, Срби не траже ни да буду Република Српска али траже да их неко препозна као људе који доле живе и имају права, а не као људе за које се припрема једног дана пресељење. Онда би тај проблем нестао за међународну заједницу као што је нестао кад је Хрватска протерала Србе, као што је нестао и у другим деловима бивше Југославије кад су Срби протерани”, закључио је Николић.


ДСС – Рашчистити са ЕУ

БЕОГРАД – Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић изјавио је да су разговори које ће имати државни врх данас у Бриселу прилика да се односи са ЕУ “рашчисте до краја” оценивши да је однос Брисела према Београду био искључиво уцењивачки.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да ЕУ још од 2008. године има као примарни циљ да кроз евроинтеграције отме Србији Косово и Метохију и да независност Косова жели да заокружи тако што ће Србији дати датум за почетак преговора.

Он је навео да је сада чак помиње и “датум за датум” а да је потребно да “заузврат Србија буде та која ће саучествовати у отимању дела своје територије”. Говорећи о наводном документу који су објавили поједини медији као плану Немачке за нормализацију односа Србије и Косова Петковић је навео да се он заснива на својевремном документу о две Немачке и навео да је то што се појавило у новинама одбачено још 2007. године.

Према његовим речцима ради се о томе да се омогући чланство Косова у УН чиме би се заокружила државност и независност Косова у чему би “Србија била саучесник”. Петковић је поновио став ДСС да је зато потребно да се Србија захвали на свим досадашњим преговорима, окрене себи и прогласи политичку неутралност.

Одговарајући на питања везана за прелазак општинског одбора те странке у Врању у редове СНС Петковић је навео да је странка организам где се ствари мењају, да су не само у случају ДСС посебно на локалу такве ствари могуће и дешавају се и да стога “тој теми не би придавао посебан знначај”.

4 коментара

  1. Samo nas EUROPSKA UNIJA moze spasiti!!!!!!Ukoliko odnosi SRPSKIH i EURPSKIH pretstavnika nastave ovakvom putanjom, onda se nece dugo cekati da EUROPSKI pretstavnici sutiraju nogom u straznjicu, samaraju i doslovno pljuju po SRPSKIM pretstavnicima. EEEEEEEEEE onda bi se moglo probuditi malo dostojanstava , patriotizma, rodoljublja u “ovima” pa bi mogli da naprave ono sto su vec odavno morali da naprave i sto ogromna vecina srpskog naroda ocekuju, a zbog cega su ih i izabrali na izborima!!!!

  2. Gospodine Nikolicu, (moje vaspitanje mi ne dozvoljava drugacije obracanje) stajacete pred najstrozim sudom od sveta i veka: pred narodom srpskim

  3. Svi neinteligentni lideri imaju nekakve svoje umisljene crvene linije!?
    Srecom, Srbija je demokratska drzava sa medjunarodno priznatim suverenitetom I pravnim poretkom. Ustav Srbije je vrhunski zakon po kojem se ne moze zvrljati nikakvom olovkom, pa ni crvenom.
    Posto nasi izbarani I zakleti izvrsioci vlasti nemaju vremena da citaju Ustav, moramo da ih potsetimo,da tih kljucnih 7-8 pozicija koje zauzimaju nisu Bogom dana vlast, nego demokratskim izborima dodeljena IZVRSNA vlast sa zadatkom da se sprovode Ustav I zakoni. Znaci draga gospodo sa privilegijom da sluzite narodu, a posebno gospodo Nikolicu, Dacicu I Vucicu, vi nemate pravo da krojite Ustav I zakone, niti da donosite ili potpisujete odluke na osnovu vasih “crvenih linija”. Ako neznate sta treba da uradite, imate dve mogucnosti: da pitate narod sta da uradite, ili da vratite mandat narodu. Sve sto radite izvan toga je protiv interesa naroda, samo je pitanje da li to radite svesno I sa kakvim motivima.
    Na “nasledjene obaveze” me nasedamo bez obzira sa koje strane vase “crvene linije” se nalaze.
    Zelimo vam lep provod u lepom Briselu, a za odluke, ipak se pita narod (ili diktator?).

  4. Ne sumnjam u Vaše dobre namere. Ali to nije dovoljno, kao što nije dovoljno što ste, svi će reći formalno, istupili iz svoje stranke. Vaša FUNKCIJA, ne ime, Vas obavezuje da NIKAD NE POTPIŠETE saglasnost o nezavisnosti Kosmeta! Tu principijelnost, makar formalnu, nije pokazao nijedan stranački lider, pa čak ni onaj koji je, do juče, bio u kolaboraciji protiv srpskog nacionalnog interesa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *