На данашњи дан

На данашњи дан 1824. године рођен је српски писац Бранко Радичевић, лирски песник младости, љубави и патриотског заноса. Као одушевљени присталица језичке реформе Вука Караџића, први је почео да пева на народном језику и у духу српске народне поезије. Песничким слободама означио је продор у нову епоху. Песме су му пуне ведрине, виталности, жудње и уживања у природи, у некима предосећа сопствену рану смрт. Школовао се у Земуну, Сремским Карловцима, Темишвару и Бечу, где је студирао права и медицину и ушао у најужи круг Караџићевих присталица и пријатеља. Најлепше дане младости провео је у Сремским Карловцима чије су лепоте, посебно узвишење Стражилово, биле његова лирска инспирација. У најпознатијој песми “Ђачки растанак” опевао је Сремске Карловце и ђачке радости. Дубину и мисаоност исказао је у песми “Туга и опомена”, а у сатиричној песми “Пут” исмејао је противнике Караџићеве реформе. Умро је у Бечу 1853, а доцније је сахрањен на Стражилову.

1941 – У Београду је у зору у официрском пучу свргнут регент кнез Павле Карађорђевић и на престо је доведен малолетни краљ Петар II Карађорђевић. Збачена је и влада Драгише Цветковића и образована нова са генералом Душаном Симовићем на челу. Касније током дана народ је поздравио пуч масовним демонстрацијама у Београду и другим градовима Србије, јер је то значило раскидање споразума потписаног два дана раније у Бечу о приступању Југославије Тројном пакту. Као последица пуча нацистичка Немачка напала је Југославију у зору 6. априла, на ускрс, страховитим бомбардовањем Београда.

1999 – У атар сремског села Буђановци пао је амерички ловац бомбардер “Ф-117 А”, такозвани “невидљиви” којег је оборила противваздушна одбрана Војске Југославије. Било је то највеће понижење ратног ваздухопловства САД, и изазвало је неверицу и шок у НАТО а посебно у Вашингтону. До тада се сматрало да авион “стелт” технологије, симбол моћи и неуништивости, који се сматрао невидљивим за радаре, није могуће оборити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *