IGRAJU LI SAD DVOSTRUKU IGRU NA KOSOVU ILI DANIJEL SERVER: SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE MALO VEROVATAN

Razgovori između Beograda i Prištine dotiču se dosta ozbiljnih pitanja, međutim malo je verovatno da će dijalog dovesti do potrebnog sporazuma.

Dogovor je pre svega nemoguć zbog odsustva bilo kakvih dodirnih tačaka u polaznim stavovima Prištine i Beograda. Priština polazi od činjenice da je proglasila nezavisnost koju priznaje prilično veliki broj zemalja u svetu, uključujući 22 zemlje članice Evropske unije i vodeću silu u svetu, SAD. A platforma za Kosovo koalicione vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića polazi od težnje Beograda da zadrži suverenitet nad Kosovom i omogući sistem u kojem bi kosovski Srbi imali odvojenu upravu.

Ideja o asocijaciji opština na severu Kosova predviđena je u Ahtisarijevom planu, u kojem su tačno navedene funkcije te asocijacije, od kojih su neke administrativne. Međutim, srpska strana traži mnogo više od toga. Ona traži uspostavljanje srpske policije i srpskih sudova, što je neostvarivo. Nigde, pa ni na Kosovu ne mogu da funkcionišu dva odvojena pravna sistema. Pored toga, Beograd ne može da traži privilegije iz Ahtisarijevog plana, a da ne ispuni njegove obaveze, odnosno prethodno ne prizna nezavisnost Kosova.

Očigledno je da bi predaja severnog dela Kosova Srbiji, iziskivala ustupanje pretežno albanskog Preševa Kosovu. Međutim, ne znam nikoga u Beogradu ko bi pristao na to. Dakle, samo suverene zemlje mogu da menjaju svoje granice, a drugi uslov je faktička razmena teritorija. U slučaju da to postignu, dve strane bi još morale da objasne međunarodnoj zajednici na koji će način obezbediti da susedne Makedonija i Bosna i Hercegovina sačuvaju stabilnost.

Navedene okolnosti otežavaju pregovaračku poziciju srpskog premijera Ivice Dačića. Predsednik je premijeru predao „vruć krompir“, odnosno mandat zarctan u Platformi, koji on jednostavno ne može da sprovede. Zadatak je nemoguće ispuniti jer se u Platformi ponovo ističe suverenitet Srbije nad Kosovom. Dačić je verovatno veoma zabrinut jer se nalazi u procepu. Ukoliko sa Prištinom postigne sporazum koji bi na bilo koji način označavao priznavanje nezavisnosti Kosova, naći će se u situaciju koja mu ne odgovara. A ne odgovara mu ni situacija u kojoj nije postigao nikakav dogovor. Drugim rečima, u oba slučaja je gubitnik.

Postignut je određeni napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, pre svega zato što se odvija na tako visokom nivou. Međutim, postizanje stvarnog dogovora iziskuje dodatni džinovski pomak.

http://www.glasamerike.net

3 komentara

  1. Server je to lepo objasnio ali misli dasu SRBI toliko glupi i nemaju pojma o ničemu a oni su eto amerikanci najpametniji i svi moraju da rade i žive kako gospoda iz Amerike kaže da nekažem naredi. Prvo Kosovo je oteti de Republike SRBIJE i toje odradila upravo Amerika sa takvima kao Server.Prema Srbima su imali jedan stav jer onisu loši momci pasu poslali “Milosrdnog ĐAVOLA-NATO” da to reši i napravi to terorističko nezavisno Kosovo.Albanci sa Kosova koji imaju svoju državu Albaniju imali su sva prava na Kosovu kao ni jedna nacionalna manjina u EU. To im je bilo malo oni su hteli prvo Republiku Kosovo a posle je sve lako, mislim na ujedinjenje sa Albanijom.Bunili su se i za vreme Tita dasu morali i tenkovi da izađu na ulice.Ustvari zadnjih 100 godina SRBIJA nema mira od njih. Maksimalno su iskoristili dobrotu SRPSKOG naroda,mislim da je napokon kraj iluzije o suživotu a i dobrosusedskim odnosima.Kosovo je SRPSKO i može takvi kao Server(dase neizrazim)da govore šta hoće dok mačem drže pod okupacijom Kosovo.Ali treblibi da znaju dasu i Turci držali 500 godina pod okupacijom ovaj narod ali je Srpska MATICA na Kosovu ostala.Amerika neće večno držati pod okupacijom naše Kosovo a kada budu otišli sa Kosova otićiće i svi teroristi koji nepoštuju SRBIJU i njene zakone.Ovo što radi Amerika je kontraproduktivno i taj stav daje Kosovo jedinstven slučaj u svetu govori o njoj samoj.Srbija nije zaslužila od Amerike takav STAV. Nije zaslužila od Amerike GENOCID i medisku satanizaciju za koju bi se i Gebels postideo.Amerika je proterala Srbe sa svojim generalima i ustašama iz Hrvatske,bombardovali su Bosanske Srbe pa su na kraju bombardovali Srbiju dabi napravili terorističko KOSOVO.Narod u svetu je svatio ovu igru Američke politike i to već počinje da joj se vraća kao bumerang.Možda nevide kao ni Server koji nikada nije ni bio na Balkanu ali hoće da kroji granice.Pali Serveru od nas….

  2. Serveru je faca zlikovacka, genocidno-teroristicka.Devedesetih su tukli po srbima od Vardara pa do Like i Korduna.

  3. Americi stoji voda do zuba, dace Bog te ce imati “svoga” posla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *