ИГРАЈУ ЛИ САД ДВОСТРУКУ ИГРУ НА КОСОВУ ИЛИ ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР: СПОРАЗУМ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ МАЛО ВЕРОВАТАН

Разговори између Београда и Приштине дотичу се доста озбиљних питања, међутим мало је вероватно да ће дијалог довести до потребног споразума.

Договор је пре свега немогућ због одсуства било каквих додирних тачака у полазним ставовима Приштине и Београда. Приштина полази од чињенице да је прогласила независност коју признаје прилично велики број земаља у свету, укључујући 22 земље чланице Европске уније и водећу силу у свету, САД. А платформа за Косово коалиционе владе Србије и председника Томислава Николића полази од тежње Београда да задржи суверенитет над Косовом и омогући систем у којем би косовски Срби имали одвојену управу.

Идеја о асоцијацији општина на северу Косова предвиђена је у Ахтисаријевом плану, у којем су тачно наведене функције те асоцијације, од којих су неке административне. Међутим, српска страна тражи много више од тога. Она тражи успостављање српске полиције и српских судова, што је неоствариво. Нигде, па ни на Косову не могу да функционишу два одвојена правна система. Поред тога, Београд не може да тражи привилегије из Ахтисаријевог плана, а да не испуни његове обавезе, односно претходно не призна независност Косова.

Очигледно је да би предаја северног дела Косова Србији, изискивала уступање претежно албанског Прешева Косову. Међутим, не знам никога у Београду ко би пристао на то. Дакле, само суверене земље могу да мењају своје границе, а други услов је фактичка размена територија. У случају да то постигну, две стране би још морале да објасне међународној заједници на који ће начин обезбедити да суседне Македонија и Босна и Херцеговина сачувају стабилност.

Наведене околности отежавају преговарачку позицију српског премијера Ивице Дачића. Председник је премијеру предао „врућ кромпир“, односно мандат зарцтан у Платформи, који он једноставно не може да спроведе. Задатак је немогуће испунити јер се у Платформи поново истиче суверенитет Србије над Косовом. Дачић је вероватно веома забринут јер се налази у процепу. Уколико са Приштином постигне споразум који би на било који начин означавао признавање независности Косова, наћи ће се у ситуацију која му не одговара. А не одговара му ни ситуација у којој није постигао никакав договор. Другим речима, у оба случаја је губитник.

Постигнут је одређени напредак у дијалогу између Београда и Приштине, пре свега зато што се одвија на тако високом нивоу. Међутим, постизање стварног договора изискује додатни џиновски помак.

http://www.glasamerike.net

3 коментара

  1. Сервер је то лепо објаснио али мисли дасу СРБИ толико глупи и немају појма о ничему а они су ето американци најпаметнији и сви морају да раде и живе како господа из Америке каже да некажем нареди. Прво Косово је отети де Републике СРБИЈЕ и тоје одрадила управо Америка са таквима као Сервер.Према Србима су имали један став јер онису лоши момци пасу послали “Милосрдног ЂАВОЛА-НАТО” да то реши и направи то терористичко независно Косово.Албанци са Косова који имају своју државу Албанију имали су сва права на Косову као ни једна национална манјина у ЕУ. То им је било мало они су хтели прво Републику Косово а после је све лако, мислим на уједињење са Албанијом.Бунили су се и за време Тита дасу морали и тенкови да изађу на улице.Уствари задњих 100 година СРБИЈА нема мира од њих. Максимално су искористили доброту СРПСКОГ народа,мислим да је напокон крај илузије о суживоту а и добросуседским односима.Косово је СРПСКО и може такви као Сервер(дасе неизразим)да говоре шта хоће док мачем држе под окупацијом Косово.Али треблиби да знају дасу и Турци држали 500 година под окупацијом овај народ али је Српска МАТИЦА на Косову остала.Америка неће вечно држати под окупацијом наше Косово а када буду отишли са Косова отићиће и сви терористи који непоштују СРБИЈУ и њене законе.Ово што ради Америка је контрапродуктивно и тај став даје Косово јединствен случај у свету говори о њој самој.Србија није заслужила од Америке такав СТАВ. Није заслужила од Америке ГЕНОЦИД и медиску сатанизацију за коју би се и Гебелс постидео.Америка је протерала Србе са својим генералима и усташама из Хрватске,бомбардовали су Босанске Србе па су на крају бомбардовали Србију даби направили терористичко КОСОВО.Народ у свету је сватио ову игру Америчке политике и то већ почиње да јој се враћа као бумеранг.Можда невиде као ни Сервер који никада није ни био на Балкану али хоће да кроји границе.Пали Серверу од нас….

  2. Serveru je faca zlikovacka, genocidno-teroristicka.Devedesetih su tukli po srbima od Vardara pa do Like i Korduna.

  3. Americi stoji voda do zuba, dace Bog te ce imati “svoga” posla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *