Dačić: Srbija spremna na dogovor i ne cenka se

foto: FoNet

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je Srbija u dijalogu sa Prištinom spremna na dogovor, da ima samo jedan zahtev o nadležnostima zajednice srpskih opština i da neće da se cenka.

“Ne cenjkamo se, ne kažemo da smo nešto predložili, pa ćemo na kraju da prihvatimo manje”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle jučerašnjeg susreta državnog vrha sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija je u Briselu pokazala apsolutno jedinstvo i jasno iznela opredeljenje da Srbija želi da nastavi put ka EU u interesu građana Srbije i u interesu EU, ali da ne može preći crvene linije.

Srbija je spremna za dogovor, ali on ne može da bude u okviru Ustava i zakona Kosova, nego mora da bude politički dogovor u kome učestvuje međunarodna zajednica i sa međunarodnim garancijama, jer se time otklanja mogućnost sukoba, poručio je Dačić.
“Imamo samo jedan zahtev – ili nam dajte zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi, ili nemojte da više gubimo vreme”, rekao je premijer.

Dačić je ponovio da je Srbija zaslužila datum za početak pregovora sa EU i da je ispunila veliki deo kriterijuma Evropske komisije.
“Kad je reč o političkim kriterijumima od strane EK nema većih zamerki na trenutno stanje ispunjavanja obaveza po kopenhaškim dogovorima i po konkretnim zahtevima”, naveo je premijer.

Kako je dodao, što se tiče pravosuđa rad vlade naišao je na dobre reakcije Brisela i Venecijanske komisije, kao i kad je reč o ispunjavanju kriterijuma na planu unutrašnjih reformi, a ključni politički kriterijum je dijalog sa Prištinom. Dačić je naveo da je ova vlada uložila napor da sprovede ono što je ranije dogovoreno u dijalogu sa Prištinom a da su oficiri za vezu sa Prištinom jedini novi dogovor.

Prema njegovim rečima, sa kosovskim premijerom na poslednja dva sastanka razišao se oko pitanja paralelizma institucija i mogućnosti sveobuhvatnog rešenja. Dačić je ponovio da su zahtevi Brisela: implementacija postinutog, sloboda delovanja Euleksa na čitavoj teritoriji KiM, bezbednosne strukture, pitanje suda i transparentnosti finansiranja severa od strane Srbije kao i telekomunikacije i energetika.

Svako od ovih pitanja iziskivalo je višemesečne pregovore jer ne postoji temelj a to je kako rešiti pitanje paralelizma institucija, dodao je premijer i istakao da je predsednik Nikolić predložio način i put da se to reši, a to je zajednica srpskih opština. Sa Tačijem, podsetio je, nismo uspeli da dogovorimo nadležnosti ove zajednice jer Priština smatra da su opštine najvažnije, a mi da zajednica ne može da bude “udruženje građana ni lovački savez” koji bi izdavao časopise i organizovao tribine.
“Ne može doći do dogovora samo na osnovu kosovskih zakona i ustava, ali ni ako bismo mi sami ponavljali da ne možemo da menjamo naš zakon”, rekao je Dačić.

On je upitao čime je to Srbija zaslužila da ne može da postoji čak ni autonomija Srba u okviru Kosova i rekao da to nije pravedno. Premijer Srbije je naveo da je više puta isticao da neće pričati bajke i dodao da neće biti povratka naše vlasti na Kosovo, ali da isto tako i Hašim Tači “samo oružjem može na sever”. Zato mora biti postignut politički dogovor u kojem učestvuje međunarodna zajednica, sa međunarodnim garancijama, naglasio je Dačić i ponovio da je Srbija spremna za dogovor, ali da to mora biti rešenje koje će moći da se sprovede.

Odgovarajući na pitanja, premijer je rekao da će ukoliko se prihvati koncept Srbije u vezi sa nadležnostima zajednice srpskih opština uslediti donošenje ustavnog zakona.
“U platformi jasno piše da će deo nadležnosti biti prenet na kosovske organe i time će oni postati deo našeg pravnog sistema a samim tim zajednica srpskih opština biće deo tog sistema.Za to su neophodne međunarodne garancije i ukoliko Priština prihvati donećemo ustavni zakon, a to nije lako”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Priština popustila u odnosu na tvrde početne stavove ali ne i u vezi suštinskih pitanja i da će se o tome razgovarati na sastancima koji slede. Premijer je ukazao da ukoliko ne dođe do dogovora o policiji, pravosuđu, nadležnostima zajednice srpskih opština odnosno o onome šta ona radi neće biti potrebno potpisivanje nikakvog posebnog dokumenta već će uslediti rad eksperata na tome kako sve to primeniti u praksi.

 

Premijer je istakao da Srbija ne vodi dijalog zbog datuma, ali smatra da ga je zaslužila, čak i ako ne postigne dogovor po tom pitanju, i ako EU to ne bude shvatila napraviće grešku. Prema njegovim rečima, osnovno ovlašćenje zajednice opština tiče se toga ko će da brine o bezbednosti.
“Moraju postojati međunarodne garancije da kosovska vojska neće dolaziti na tu teritoriju – da tenkovi Prištine budu na administrativnoj liniji, na Rudnici – to ne može”, kazao je Dačić.

On je poručio da zajednica srpskih opština mora da ima odlučujući uticaj u oblasti policije, unutrašnjih poslova, pravosuđa, kadrova… Premijer je istakao da je to dogovor koja bi garantovao stabilnost ne samo Kosova već i regiona. Prema njegovima recima, srpska delagacija je visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton prenela šta je za Srbiju moguće, kao i da “ne postoji nijedan Srbin koji bi prihvatio više”.
“Za nas je moguća zajednica srpskih opština koja će imati skupštinu, predsednika potpredsednika, veće čiji bi se predstavnici bilirali direktno ili indirektno – i tu smo spremni na kompromis”, naveo je Dacić.

Uostalom, dodao je Srbija ima Vojvodinu koja ima visok nivo nadlžnosti pa to ne smatramo problemom, a “ako se Vojvodina požali na Beograd da joj uskraćuje bilo koje nadlžnosti o tome je spreman da raspravlja i Evropski parlament”.
“A Kosovo ne može? Zašto? Da li se želi mirno rešenje?”, upitao je on i dodao da se ne može zadovoljiti samo jedna strana i da to treba da zna i EU i SAD.

Govoreći o ovlašćenjima zajednice srpskih opština, Dačić je precizirao da je reč o izvršnjim ovlašćenjima, a ne o donošenju zakona.
“Ako Srbija može da ima Vojvodinu zašto Kosovo ne može da ima zajednicu srpskih opština sa mnogo manjim ovlašćenjima. Nije u skladu sa kosovskim zakonima? Onda da se raziđemo”, naveo je Dačić.
On je takođe upitao kako će se problem rešavati ako se ne postigne dogovor.
“Tači će pokušati silom da uđe na tu teritoriju i mi ćemo morati da reagujemo, i vratićemo se na početak”, konstatovao je premijer Srbije.

Dačić je takođe pozvao zemlje EU, poput Francuske i Italije sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o partnerstvu, da pomognu u postizanju dogovora, a apelovao je na SAD da se “ne uključuju toliko na strani Albanaca”. Kako je istakao, iz izjava američkih zvaničnika vidi se da se protive izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština. U procesu traženja rešenja učestvuje EU, ali i SAD, jer “kad god se vodi dijalog slučajno se u Briselu nađe Filip Riker”.

Dačić je ipak dodao da ne može da bude optimista da će proces dogovora biti uspešno završen, jer još nije bilo razgovora sa prištinskom stranom. Kako je istakao, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton će posle posete Prištini, u četvrtak najverovatnije doći u Beograd gde će razgovori biti nastavljeni.

Tanjug

8 komentara

  1. zar ne kaže: samo mi dajte `dobro` opravdanje, i nema toga, što nisam u stanju da uradim ??? Tako se “služe” – dva gospodara ?! Između naroda i `Evrope` – njegov izbor je – jasan ?!

  2. I Z D A J A – V E L E I Z D A J A – S R P S K A I Z D A J A

  3. Ha,ha,ha…”Ako Srbija moze da ima Vojvodinu…”,evo,uvedena je i Vojvodina u pricu…posle “stolice u OUN za Kosovo”,a sve onako,metodom ispaljivanja…A sto nama to objasnjava Dacic?
    Neka objasni prostu stvar,SASTO SU JUCE BILI U BRISELU?

  4. Mislim da je Marko Jaksic rekao ono najbitnije.Ovo je kapitulacija i tu nema sta da se doda.Lako je moguce i to da je ovo uvod u gradjanski rat.Da li se mirimo sa ovom politikom? NE.Sta cemo da uradimo? E to cemo da vidimo.Najverovatnije cemo morati da rusimo ovu vlast.Milom ili silom.Svejedno je.Licno sam spreman da poginem za slobodu Kosova i Metohije.Odmah.Danas.

  5. Bogami, da se i Srbija cenka. Ti ljudi nam nikada nece biti prijatelji. To je toliko jasno da ne moze biti jasnije. To je gadan svet.

  6. Izgleda da je i zapadni svet duboko posrnuo kada trpi ovoga toliko dugo.Danas preti sutra moli, onda izvali neku glupost pa je potom demantuje.I tako iz dana u dan.Kazu da je americka politika na Balkanu pokazala veliki neuspeh.Bosna nije uspela da postane drzava, Kosovo se muci, Makedonija se raspada…Ja naprotiv, mislim da je to i bio cilj.Umrsiti situaciju, unistiti ekonomiji, zavaditi brata sa bratom i trveti se do istrebljenja.Politicara koji ce odrzavati dnevnu azurnost svega prethodnog, u Srbiji ima koliko hocete.

  7. Boze dragi ko nam zemlju vodi? Ovo je strasno.

  8. TISI SVOJU PRIČU ZAVRŠIO “ZAUVEK”!!!!- Ništa nije bonji ni tomica sram ga bilo,”IZDAJNICI”zašto razgovarate sa teroristom tačijem zašto se niste udostojili pa na ručak poveli “DIKA MARTIJA” da on razgovara sa njim a ne da on meri organe prevodioca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *