Дачић: Србија спремна на договор и не ценка се

фото: ФоНет

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас да је Србија у дијалогу са Приштином спремна на договор, да има само један захтев о надлежностима заједнице српских општина и да неће да се ценка.

“Не цењкамо се, не кажемо да смо нешто предложили, па ћемо на крају да прихватимо мање”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Влади Србије после јучерашњег сусрета државног врха са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

Према његовим речима, српска делегација је у Бриселу показала апсолутно јединство и јасно изнела опредељење да Србија жели да настави пут ка ЕУ у интересу грађана Србије и у интересу ЕУ, али да не може прећи црвене линије.

Србија је спремна за договор, али он не може да буде у оквиру Устава и закона Косова, него мора да буде политички договор у коме учествује међународна заједница и са међународним гаранцијама, јер се тиме отклања могућност сукоба, поручио је Дачић.
“Имамо само један захтев – или нам дајте заједницу српских општина која ће имати шта да ради, или немојте да више губимо време”, рекао је премијер.

Дачић је поновио да је Србија заслужила датум за почетак преговора са ЕУ и да је испунила велики део критеријума Европске комисије.
“Кад је реч о политичким критеријумима од стране ЕК нема већих замерки на тренутно стање испуњавања обавеза по копенхашким договорима и по конкретним захтевима”, навео је премијер.

Како је додао, што се тиче правосуђа рад владе наишао је на добре реакције Брисела и Венецијанске комисије, као и кад је реч о испуњавању критеријума на плану унутрашњих реформи, а кључни политички критеријум је дијалог са Приштином. Дачић је навео да је ова влада уложила напор да спроведе оно што је раније договорено у дијалогу са Приштином а да су официри за везу са Приштином једини нови договор.

Према његовим речима, са косовским премијером на последња два састанка разишао се око питања паралелизма институција и могућности свеобухватног решења. Дачић је поновио да су захтеви Брисела: имплементација постинутог, слобода деловања Еулекса на читавој територији КиМ, безбедносне структуре, питање суда и транспарентности финансирања севера од стране Србије као и телекомуникације и енергетика.

Свако од ових питања изискивало је вишемесечне преговоре јер не постоји темељ а то је како решити питање паралелизма институција, додао је премијер и истакао да је председник Николић предложио начин и пут да се то реши, а то је заједница српских општина. Са Тачијем, подсетио је, нисмо успели да договоримо надлежности ове заједнице јер Приштина сматра да су општине најважније, а ми да заједница не може да буде “удружење грађана ни ловачки савез” који би издавао часописе и организовао трибине.
“Не може доћи до договора само на основу косовских закона и устава, али ни ако бисмо ми сами понављали да не можемо да мењамо наш закон”, рекао је Дачић.

Он је упитао чиме је то Србија заслужила да не може да постоји чак ни аутономија Срба у оквиру Косова и рекао да то није праведно. Премијер Србије је навео да је више пута истицао да неће причати бајке и додао да неће бити повратка наше власти на Косово, али да исто тако и Хашим Тачи “само оружјем може на север”. Зато мора бити постигнут политички договор у којем учествује међународна заједница, са међународним гаранцијама, нагласио је Дачић и поновио да је Србија спремна за договор, али да то мора бити решење које ће моћи да се спроведе.

Одговарајући на питања, премијер је рекао да ће уколико се прихвати концепт Србије у вези са надлежностима заједнице српских општина уследити доношење уставног закона.
“У платформи јасно пише да ће део надлежности бити пренет на косовске органе и тиме ће они постати део нашег правног система а самим тим заједница српских општина биће део тог система.За то су неопходне међународне гаранције и уколико Приштина прихвати донећемо уставни закон, а то није лако”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Приштина попустила у односу на тврде почетне ставове али не и у вези суштинских питања и да ће се о томе разговарати на састанцима који следе. Премијер је указао да уколико не дође до договора о полицији, правосуђу, надлежностима заједнице српских општина односно о ономе шта она ради неће бити потребно потписивање никаквог посебног документа већ ће уследити рад експерата на томе како све то применити у пракси.

 

Премијер је истакао да Србија не води дијалог због датума, али сматра да га је заслужила, чак и ако не постигне договор по том питању, и ако ЕУ то не буде схватила направиће грешку. Према његовим речима, основно овлашћење заједнице општина тиче се тога ко ће да брине о безбедности.
“Морају постојати међународне гаранције да косовска војска неће долазити на ту територију – да тенкови Приштине буду на административној линији, на Рудници – то не може”, казао је Дачић.

Он је поручио да заједница српских општина мора да има одлучујући утицај у области полиције, унутрашњих послова, правосуђа, кадрова… Премијер је истакао да је то договор која би гарантовао стабилност не само Косова већ и региона. Према његовима рецима, српска делагација је високој представници ЕУ Кетрин Ештон пренела шта је за Србију могуће, као и да “не постоји ниједан Србин који би прихватио више”.
“За нас је могућа заједница српских општина која ће имати скупштину, председника потпредседника, веће чији би се представници билирали директно или индиректно – и ту смо спремни на компромис”, навео је Дацић.

Уосталом, додао је Србија има Војводину која има висок ниво надлжности па то не сматрамо проблемом, а “ако се Војводина пожали на Београд да јој ускраћује било које надлжности о томе је спреман да расправља и Европски парламент”.
“А Косово не може? Зашто? Да ли се жели мирно решење?”, упитао је он и додао да се не може задовољити само једна страна и да то треба да зна и ЕУ и САД.

Говорећи о овлашћењима заједнице српских општина, Дачић је прецизирао да је реч о извршњим овлашћењима, а не о доношењу закона.
“Ако Србија може да има Војводину зашто Косово не може да има заједницу српских општина са много мањим овлашћењима. Није у складу са косовским законима? Онда да се разиђемо”, навео је Дачић.
Он је такође упитао како ће се проблем решавати ако се не постигне договор.
“Тачи ће покушати силом да уђе на ту територију и ми ћемо морати да реагујемо, и вратићемо се на почетак”, констатовао је премијер Србије.

Дачић је такође позвао земље ЕУ, попут Француске и Италије са којима Србија има потписане споразуме о партнерству, да помогну у постизању договора, а апеловао је на САД да се “не укључују толико на страни Албанаца”. Како је истакао, из изјава америчких званичника види се да се противе извршним овлашћењима за заједницу српских општина. У процесу тражења решења учествује ЕУ, али и САД, јер “кад год се води дијалог случајно се у Бриселу нађе Филип Рикер”.

Дачић је ипак додао да не може да буде оптимиста да ће процес договора бити успешно завршен, јер још није било разговора са приштинском страном. Како је истакао, висока представница ЕУ Кетрин Ештон ће после посете Приштини, у четвртак највероватније доћи у Београд где ће разговори бити настављени.

Танјуг

8 коментара

  1. зар не каже: само ми дајте `добро` оправдање, и нема тога, што нисам у стању да урадим ??? Тако се “служе” – два господара ?! Између народа и `Европе` – његов избор је – јасан ?!

  2. I Z D A J A – V E L E I Z D A J A – S R P S K A I Z D A J A

  3. Ha,ha,ha…”Ako Srbija moze da ima Vojvodinu…”,evo,uvedena je i Vojvodina u pricu…posle “stolice u OUN za Kosovo”,a sve onako,metodom ispaljivanja…A sto nama to objasnjava Dacic?
    Neka objasni prostu stvar,SASTO SU JUCE BILI U BRISELU?

  4. Mislim da je Marko Jaksic rekao ono najbitnije.Ovo je kapitulacija i tu nema sta da se doda.Lako je moguce i to da je ovo uvod u gradjanski rat.Da li se mirimo sa ovom politikom? NE.Sta cemo da uradimo? E to cemo da vidimo.Najverovatnije cemo morati da rusimo ovu vlast.Milom ili silom.Svejedno je.Licno sam spreman da poginem za slobodu Kosova i Metohije.Odmah.Danas.

  5. Bogami, da se i Srbija cenka. Ti ljudi nam nikada nece biti prijatelji. To je toliko jasno da ne moze biti jasnije. To je gadan svet.

  6. Izgleda da je i zapadni svet duboko posrnuo kada trpi ovoga toliko dugo.Danas preti sutra moli, onda izvali neku glupost pa je potom demantuje.I tako iz dana u dan.Kazu da je americka politika na Balkanu pokazala veliki neuspeh.Bosna nije uspela da postane drzava, Kosovo se muci, Makedonija se raspada…Ja naprotiv, mislim da je to i bio cilj.Umrsiti situaciju, unistiti ekonomiji, zavaditi brata sa bratom i trveti se do istrebljenja.Politicara koji ce odrzavati dnevnu azurnost svega prethodnog, u Srbiji ima koliko hocete.

  7. Boze dragi ko nam zemlju vodi? Ovo je strasno.

  8. ТИСИ СВОЈУ ПРИЧУ ЗАВРШИО “ЗАУВЕК”!!!!- Ништа није боњи ни томица срам га било,”ИЗДАЈНИЦИ”зашто разговарате са терористом тачијем зашто се нисте удостојили па на ручак повели “ДИКА МАРТИЈА” да он разговара са нјим а не да он мери органе преводиоца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *