Dačić: Sporazum koji se pojavio u medijima nije autentičan

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da navodni sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji se pojavio u medijima nije autentičan, i naveo da se nikakav dokument niti zvaničan papir nije našao na pregovaračkom stolu u Briselu, niti je ponuđen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dačić je, posle svečane akademije povodom pogroma 17. marta 2004. godine, rekao novinarima da je svaka priča o tom sporazumu i analiziranje njegovih tačaka apsolutno besmislena, jer on ne postoji.

Objavljivanje tog navodnog sporazuma Dačić je nazvao “probnim balonom”, i pozvao da se to ne radi, ali nije odgovorio na pitanje ko konstruiše takve stvari u javnosti.

Upitan da li će možda biti održan referendum – Kosovo ili Evropska unija, ukoliko pregovori zapadnu u ćorsokak, Dačić je rekao da ne misli da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku i da je najvažnije da dođe do nekog dogovora.

On je, međutim, rekao da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, a “za nas je neprihvatljivo da pristanemo na zakone Kosova”.

Premijer Dačić je najavio “uzavrelu diplomatsku aktivnost u narednim danima” i naglasio da Srbija ostaje u dijalogu.
“Mi ne odlazimo od pregovaračkog stola”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje dokle će Srbija ostatati u dijalogu, odnosno šta bi moglo da dovede do toga da se povuče iz tog procesa.
“To što mi nećemo da prihvatimo svako rešenje ne znači da ćemo mi da odemo. Naprotiv, ja ne vidim drugi način da se dođe do nekog rešenja osim stalnog insistiranja na dogovoru”, zaključio je Dačić.

 

Niko ne razmišlja o referendumu

 

Dačić je izjavio da u ovom tenutku niko ne razmišlja o referednumu “Kosovo ili Evropska unija”.
“Ne mislim da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku, sada je najvažnije da se dođe do nekog dogovora”, rekao je Dačić novinarima, odgovarajući na pitanje da li se razmišlja o raspisivanju referenduma ukoliko dijalog sa Prištinom zapadne u ćorskokak.

Dačić je, međutim, dodao da je u ovom trenutku potpuno neizvesno hoće li doći do dogovora, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači mogao da pristane na izvršna i zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a za “Srbiju je neprihvatljivo da pristane na zakone Kosova”.

4 komentara

  1. Jos od samog pocetka poslije-Miloseviceve “d i p l o m a t i j e” gdje je srpska strana uvjek i u svemu popustala,a Pristina nigdje nista u nicemu, ostaje samo da SRBI priznaju KOSOVO ili…………
    Da se napokon O T R I J E Z N E (opasulje) i ODUSTANU od EUROPSKE UNIJE u svakom smislu, od ulaska u istu, do prihvatanja E U kao “posrednika” u razgovorima sa PRISTINOM. Sta treba uciniti, nije zadatak da otkrije mudri i prepametni DACIC. Ne postoji srpski narod radi toga da bi DACIC imao kome biti PREMIER…nego obratno. Isto vazi i za Nikolica i Vucica. Oni MORAJU da sprovedu narodnu volju. Ako nisu u stanju da prepoznaju volju naroda – organizirati REFERENDUM, pa neka im bude napisano sta im je ciniti. Sve ovo i oni znaju…………naravno……..ali oni su bez ikakve sumlje VELEIZDAJICE, rade protiv narodne volje, u korist drugih. Pitanje koje mene muci je Z A S T O………….da li su ucjenjeni, potkupljeni, glupi………….

  2. Gospodine Dacicu, zasto to mora gospodja Eston uvek nesto ponuditi, zasto vi ne zahtevate? Zar nije to nasa zemlja? Kad god se iza sedam blokova nesto sazna, onda vi izjavljujete ..”nema pojma…” hhhh! Uostalom, ako vi ne razmisljate o referendumu, narod vec davno razmislja o tome, i ne samo razmislja. Ili ste mozda mislili da mozete narodu iscupati tlo ispod nogu po vlastitom nahodjenju?

  3. Opet zamena teza,opet probni baloni,opet dimne zavese…
    Nije tema eventualnog referenduma Kosovo ili EU,GLUPOSTI…to je laz,dilema koja vredja gradjane,JER NE POSTOJI…jer vidimo da NI OVA VLAST ne postuje svoje gradjane,svoj narod…

    Pitanje je CLANSTVO U EU-da ili ne.

    Nasa tradicija je slobodarstvo i neutralnost,to je tema,da li da pristupimo EU ili ne.Jer pristupiti EU,povlaci i pristupanje NATO,a to povlaci redefinisanje ,na nasu stetu,odnosa sa Rusijom,Kinom i zemljama sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose.
    UZGRED,biti za EU,obavezno znaci odreci se Kosova.To kaze francuska poslanica,to juce kaze Nemac…vi to necete da vidite.

    A u vezi Kosova,narod nema dilemu,NEMA REFEREDNUMA,Narod smatra “Kosovo je Srbija”,a Dacic smatra “Kosovo nije Srbija”?!

    Takodje ,Narod smatra da se Kosovo treba resavati u OUN,u Njujorku,gde imamo podrsku bar pola Planete,sa Rusijom,Kinom…sa Rezolucijom 1244…a Dacic smatra,kao i Tadiceva Vlast,da Kosovo treba resavati u Briselu,gde nemamo niciju podrsku,gde nemamo ni datum a ne clanstvo,gde nema nista u nasu korist…gde nam traze da sami ukinemo Rezoluciju 1244,i svako prisustvo Srbije na Kosovu.

    Narod ne shvata zasto Dacic,ako vec misli da “Kosovo nije Srbija”,BAS PRED KONFERENCIJE,to pismeno saopstava???
    To je uradio u autorskom tekstu,a ROJTERS preneo Planeti???
    Zasto sebi uslozava pregovaracku poziciju?
    NIJE LOGICNO.
    Osim,ako Dacic nije vec spreman da to i potpise,pa takvim izjavama priprema srpsko javno mnjenje?
    TO JESTE LOGICNO.

    Niko normalan nije ocekivao da ce Taci prihvatiti IKAVU SRBIJU na Kosovu.Zato je NENORMALNO trcati u resavanju “Kosovskog pitanja”.
    Zato se taj proces treba vratiti tamo gde mu je mesto,u Njujork,pa da se na Tacija izvrsi adekvatan pritisak,gde Amerika nije sama,a ne samo Brisel,Eston,Brisel,Eston…

    Zato je CUDNO da se nasi funkcioneri CUDE sto Taci ne popusta?!
    Pa nece,zasto bi?Kao,cudno je?!Nemojte nas toliko ponizavati,
    valjda i mi imamo oci,usi,mozak…autonomnu moc zakljucivanja?

    NEMOJTE SE CUDITI VI SRBI IZ VLASTI…jer ce mo shvatiti da UPRAVO VI nemate kapacitet za realno rasudjivanje i sagledavanje zivota oko sebe…a to je vrlo opasno…ZA NAS…za srpski Narod,za Srbiju…jer ce te kao nosioci vlasti,SA ISUKANIM OLOVKAMA,doneti POGRESNU odluku,na POGRESNOM mestu,u POGRESNO vreme!!!

  4. Narod treba da izađe na ulicu i spreči”IZDAJU” i sva predizborna obećanja su zgažena..Tose mora sprečiti jer ova vlast je gora od “ŽUTIH” i mislim daće nas oni zaviti u crno.Narod treba da izađe na ulicu jer dosta je Nikolićeve glume i patriotizma.Ovi “CRNI” koji tumaraju u mraku samo čekaju štaće nam ko dati a na unutrašnjem planu u SRBIJI nisu ništa uradili.Kada pogledam kako je naša SRBIJA prljava gde pored svih puteva imate deponije smeća tako da je teško naći jedan metar da je čist, postavljam pitanje zašto mrzimo svoju državu toliko.Zašto se neorganizuju radne akcije(prvi bi išao) ko za vreme Tita kada se gradila Jugoslavija i kada je bilo udarništvo cenjeno,dase ova naša država očisti-I nemora biti izgrađena ko Nemačka ali može biti i čistija od nje ako hoćemo.Zašto se neuvede da svi koji dobijaju “socijalnu pomoć” bar dva sata dnevno rade na čišćenju naše države.Zašto ministar neuvede da svako mesto mora da ima kontejnere za staklene flaše kao i za PVC ambalažu koja nam uništi reke i puteve da se nećemo očistit za naredni 100 godina. Zato treba krenuti odmah jer već je kasno.Možda sam malo i skrenuo sa teme ali želeo sam da ukažem da se u SRBIJI rešava sve sa strane jer mismo samo nemi posmatrači koji imaju “SLEPE POLITIČARE”A verovatno smo ih i zaslužili……

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *