Дачић: Споразум који се појавио у медијима није аутентичан

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да наводни споразум о заједници српских општина на Косову и Метохији који се појавио у медијима није аутентичан, и навео да се никакав документ нити званичан папир није нашао на преговарачком столу у Бриселу, нити је понуђен од високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Дачић је, после свечане академије поводом погрома 17. марта 2004. године, рекао новинарима да је свака прича о том споразуму и анализирање његових тачака апсолутно бесмислена, јер он не постоји.

Објављивање тог наводног споразума Дачић је назвао “пробним балоном”, и позвао да се то не ради, али није одговорио на питање ко конструише такве ствари у јавности.

Упитан да ли ће можда бити одржан референдум – Косово или Европска унија, уколико преговори западну у ћорсокак, Дачић је рекао да не мисли да било ко размишља о референдуму у овом тренутку и да је најважније да дође до неког договора.

Он је, међутим, рекао да је постизање договора неизвесно, јер не види да би косовски премијер Хашим Тачи пристао на извршна или законодавна овлашћења за заједницу српских општина, а “за нас је неприхватљиво да пристанемо на законе Косова”.

Премијер Дачић је најавио “узаврелу дипломатску активност у наредним данима” и нагласио да Србија остаје у дијалогу.
“Ми не одлазимо од преговарачког стола”, рекао је Дачић одговарајући на питање докле ће Србија остатати у дијалогу, односно шта би могло да доведе до тога да се повуче из тог процеса.
“То што ми нећемо да прихватимо свако решење не значи да ћемо ми да одемо. Напротив, ја не видим други начин да се дође до неког решења осим сталног инсистирања на договору”, закључио је Дачић.

 

Нико не размишља о референдуму

 

Дачић је изјавио да у овом тенутку нико не размишља о рефереднуму “Косово или Европска унија”.
“Не мислим да било ко размишља о референдуму у овом тренутку, сада је најважније да се дође до неког договора”, рекао је Дачић новинарима, одговарајући на питање да ли се размишља о расписивању референдума уколико дијалог са Приштином западне у ћорскокак.

Дачић је, међутим, додао да је у овом тренутку потпуно неизвесно хоће ли доћи до договора, јер не види да би косовски премијер Хашим Тачи могао да пристане на извршна и законодавна овлашћења за заједницу српских општина на Косову и Метохији, а за “Србију је неприхватљиво да пристане на законе Косова”.

4 коментара

  1. Jos od samog pocetka poslije-Miloseviceve “d i p l o m a t i j e” gdje je srpska strana uvjek i u svemu popustala,a Pristina nigdje nista u nicemu, ostaje samo da SRBI priznaju KOSOVO ili…………
    Da se napokon O T R I J E Z N E (opasulje) i ODUSTANU od EUROPSKE UNIJE u svakom smislu, od ulaska u istu, do prihvatanja E U kao “posrednika” u razgovorima sa PRISTINOM. Sta treba uciniti, nije zadatak da otkrije mudri i prepametni DACIC. Ne postoji srpski narod radi toga da bi DACIC imao kome biti PREMIER…nego obratno. Isto vazi i za Nikolica i Vucica. Oni MORAJU da sprovedu narodnu volju. Ako nisu u stanju da prepoznaju volju naroda – organizirati REFERENDUM, pa neka im bude napisano sta im je ciniti. Sve ovo i oni znaju…………naravno……..ali oni su bez ikakve sumlje VELEIZDAJICE, rade protiv narodne volje, u korist drugih. Pitanje koje mene muci je Z A S T O………….da li su ucjenjeni, potkupljeni, glupi………….

  2. Gospodine Dacicu, zasto to mora gospodja Eston uvek nesto ponuditi, zasto vi ne zahtevate? Zar nije to nasa zemlja? Kad god se iza sedam blokova nesto sazna, onda vi izjavljujete ..”nema pojma…” hhhh! Uostalom, ako vi ne razmisljate o referendumu, narod vec davno razmislja o tome, i ne samo razmislja. Ili ste mozda mislili da mozete narodu iscupati tlo ispod nogu po vlastitom nahodjenju?

  3. Opet zamena teza,opet probni baloni,opet dimne zavese…
    Nije tema eventualnog referenduma Kosovo ili EU,GLUPOSTI…to je laz,dilema koja vredja gradjane,JER NE POSTOJI…jer vidimo da NI OVA VLAST ne postuje svoje gradjane,svoj narod…

    Pitanje je CLANSTVO U EU-da ili ne.

    Nasa tradicija je slobodarstvo i neutralnost,to je tema,da li da pristupimo EU ili ne.Jer pristupiti EU,povlaci i pristupanje NATO,a to povlaci redefinisanje ,na nasu stetu,odnosa sa Rusijom,Kinom i zemljama sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose.
    UZGRED,biti za EU,obavezno znaci odreci se Kosova.To kaze francuska poslanica,to juce kaze Nemac…vi to necete da vidite.

    A u vezi Kosova,narod nema dilemu,NEMA REFEREDNUMA,Narod smatra “Kosovo je Srbija”,a Dacic smatra “Kosovo nije Srbija”?!

    Takodje ,Narod smatra da se Kosovo treba resavati u OUN,u Njujorku,gde imamo podrsku bar pola Planete,sa Rusijom,Kinom…sa Rezolucijom 1244…a Dacic smatra,kao i Tadiceva Vlast,da Kosovo treba resavati u Briselu,gde nemamo niciju podrsku,gde nemamo ni datum a ne clanstvo,gde nema nista u nasu korist…gde nam traze da sami ukinemo Rezoluciju 1244,i svako prisustvo Srbije na Kosovu.

    Narod ne shvata zasto Dacic,ako vec misli da “Kosovo nije Srbija”,BAS PRED KONFERENCIJE,to pismeno saopstava???
    To je uradio u autorskom tekstu,a ROJTERS preneo Planeti???
    Zasto sebi uslozava pregovaracku poziciju?
    NIJE LOGICNO.
    Osim,ako Dacic nije vec spreman da to i potpise,pa takvim izjavama priprema srpsko javno mnjenje?
    TO JESTE LOGICNO.

    Niko normalan nije ocekivao da ce Taci prihvatiti IKAVU SRBIJU na Kosovu.Zato je NENORMALNO trcati u resavanju “Kosovskog pitanja”.
    Zato se taj proces treba vratiti tamo gde mu je mesto,u Njujork,pa da se na Tacija izvrsi adekvatan pritisak,gde Amerika nije sama,a ne samo Brisel,Eston,Brisel,Eston…

    Zato je CUDNO da se nasi funkcioneri CUDE sto Taci ne popusta?!
    Pa nece,zasto bi?Kao,cudno je?!Nemojte nas toliko ponizavati,
    valjda i mi imamo oci,usi,mozak…autonomnu moc zakljucivanja?

    NEMOJTE SE CUDITI VI SRBI IZ VLASTI…jer ce mo shvatiti da UPRAVO VI nemate kapacitet za realno rasudjivanje i sagledavanje zivota oko sebe…a to je vrlo opasno…ZA NAS…za srpski Narod,za Srbiju…jer ce te kao nosioci vlasti,SA ISUKANIM OLOVKAMA,doneti POGRESNU odluku,na POGRESNOM mestu,u POGRESNO vreme!!!

  4. Народ треба да изађе на улицу и спречи”ИЗДАЈУ” и сва предизборна обећања су згажена..Тосе мора спречити јер ова власт је гора од “ЖУТИХ” и мислим даће нас они завити у црно.Народ треба да изађе на улицу јер доста је Николићеве глуме и патриотизма.Ови “ЦРНИ” који тумарају у мраку само чекају штаће нам ко дати а на унутрашњем плану у СРБИЈИ нису ништа урадили.Када погледам како је наша СРБИЈА прљава где поред свих путева имате депоније смећа тако да је тешко наћи један метар да је чист, постављам питање зашто мрзимо своју државу толико.Зашто се неорганизују радне акције(први би ишао) ко за време Тита када се градила Југославија и када је било ударништво цењено,дасе ова наша држава очисти-И немора бити изграђена ко Немачка али може бити и чистија од ње ако хоћемо.Зашто се неуведе да сви који добијају “социјалну помоћ” бар два сата дневно раде на чишћењу наше државе.Зашто министар неуведе да свако место мора да има контејнере за стаклене флаше као и за ПВЦ амбалажу која нам уништи реке и путеве да се нећемо очистит за наредни 100 година. Зато треба кренути одмах јер већ је касно.Можда сам мало и скренуо са теме али желео сам да укажем да се у СРБИЈИ решава све са стране јер мисмо само неми посматрачи који имају “СЛЕПЕ ПОЛИТИЧАРЕ”А вероватно смо их и заслужили……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *