Brisel: Bez dogovora o karakteru zajednice opština

BRISEL 04. mart (Tanjug) – U Briselu je završena šesta runda političkog dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Ketrin Ešton, bez dogovora o izvršnim ovlašćenjima zajednice srpskih opština. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavo je nakon šeste runde sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da danas nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština i da će razgovori biti nastavljeni 20. marta. On je istovremeno demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje na severu Kosova, jer, kako je ponovio, Srbija na Kosovu nema nikakve bezbednosne strukture.

Nakon četvoročasovnog razgovora sa Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu Dačić je rekao da osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nije bilo značajnog napretka.
“Razmenili smo mišljenja, ali su ostale razlike u vezi sa karakterom zajednice opština”, izjavio je Dačić, ponavljajući da Beograd nastavlja da insistira da ta zajednica ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

Svestan da je rok koji je postavljen za postizanje dogovora kratak, Dačić je ipak istakao da zbog toga neće biti odluka koje bi išle na štetu srpskih nacionalnih interesa ili zakona i Ustava Srbije.
“Evropska unija nam je važna, ali nećemo odstupiti od temeljnih principa na kojima počiva naš predlog za pravedno rešenje na Kosovu.

Dačić je najavio sledeću runda dijaloga za 20. mart i dodao da još gaji umereni optimizam da se do rešenja može doći pre izveštaja Evropske komisije o napretku dijaloga, koji će biti podnet sredinom aprila.

Hašim Tači je ocenio da je šesta runda razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem bila konstruktivna, da je postignut usmeni dogovor o rasformiranju paralelnih struktura, ali da nema dogovora oko ovlašćenja zajednice opština. Uprkos izostanku dogovora Tači je, kako prenosi prištinska Televizija, optimista i veruje da će doći do normalizacije odnosa između dve zemlje.

Posle susreta sa premijerom Dačićem Tači je rekao da je to bio konstruktivan susret u cilju pronalaženja prihvatljivih rešenja u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.
“Naravno da se razgovaralo i o asocijaciji opština sa srpskom većinom, uvek prema kosovskim zakonima ali nikako i ni pod kojim okolnostima sa zakonodavnim ili izvršnim ovlašćenjima, ili kao Ahtisari plus. Sve će zauvek ostati u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima”, rekao je Tači, a prenela prištinska TV.

On je učinjeni napredak objasnio u smislu da se uspostavljaju red i zakon na severu, da se obezbeđuje demokratski poredak, da se organizuju slobodni izbori na kojima će građani moći da izaberu legitimne predstavnike.

Prema njegovim rečima postignuta je verbalna saglasnost za rasformiranje paralelnih bezbednosnih struktura Srbije i o funkcionisanju pravosudnog sistema prema zakonima Kosova i na severu zemlje.
“Od danas mogu reći da sam optimista kad je reč normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ostvarujući agendu koju imamo pred nama predvođeni Evropskom unijom i uz podršku SAD”, rekao je Tači.

Ketrin Ešton je ocenila da je ostvaren dobar napredak nakon šeste runde.
“Premijeri Dačić i Tači razgovarali su danas sa mnom u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između dve strane, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Načinili smo dobar napredak”, navodi se u saopštenju Eštonove.
Ona je dodala da “ima još posla da se uradi do 20. marta” kada će se ponovo sastati.

Trojni sastanak Eštonove, predsednik Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijara Hašima Tačija, počeo je oko 14 časova.

Dačić i Tači su prethodno imali bilateralne susrete sa visokom predstavnicom. Očekuje se da se Dačić obrati novinarima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *