Брисел: Без договора о карактеру заједнице општина

БРИСЕЛ 04. март (Танјуг) – У Бриселу је завршена шеста рунда политичког дијалога под покровитељством високе представнице Кетрин Ештон, без договора о извршним овлашћењима заједнице српских општина. Премијер Србије Ивица Дачић изјаво је након шесте рунде са косовским премијером Хашимом Тачијем да данас није постигнут договор о овлашћењима за заједницу српских општина и да ће разговори бити настављени 20. марта. Он је истовремено демантовао Тачијеву изјаву да је постигнут усмени договор да се демонтирају српске безбедносне структуре које наводно постоје на северу Косова, јер, како је поновио, Србија на Косову нема никакве безбедносне структуре.

Након четворочасовног разговора са Тачијем у кабинету шефице европске дипломатије Кетрин Ештон у Бриселу Дачић је рекао да осим начелне сагласности да заједница девет српских општина на Косову треба да буде формирана, није било значајног напретка.
“Разменили смо мишљења, али су остале разлике у вези са карактером заједнице општина”, изјавио је Дачић, понављајући да Београд наставља да инсистира да та заједница има извршна и законодавна овлашћења.

Свестан да је рок који је постављен за постизање договора кратак, Дачић је ипак истакао да због тога неће бити одлука које би ишле на штету српских националних интереса или закона и Устава Србије.
“Европска унија нам је важна, али нећемо одступити од темељних принципа на којима почива наш предлог за праведно решење на Косову.

Дачић је најавио следећу рунда дијалога за 20. март и додао да још гаји умерени оптимизам да се до решења може доћи пре извештаја Европске комисије о напретку дијалога, који ће бити поднет средином априла.

Хашим Тачи је оценио да је шеста рунда разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем била конструктивна, да је постигнут усмени договор о расформирању паралелних структура, али да нема договора око овлашћења заједнице општина. Упркос изостанку договора Тачи је, како преноси приштинска Телевизија, оптимиста и верује да ће доћи до нормализације односа између две земље.

После сусрета са премијером Дачићем Тачи је рекао да је то био конструктиван сусрет у циљу проналажења прихватљивих решења у складу са Уставом и законима Косова.
“Наравно да се разговарало и о асоцијацији општина са српском већином, увек према косовским законима али никако и ни под којим околностима са законодавним или извршним овлашћењима, или као Ахтисари плус. Све ће заувек остати у складу са Уставом, законима Косова и европским стандардима”, рекао је Тачи, а пренела приштинска ТВ.

Он је учињени напредак објаснио у смислу да се успостављају ред и закон на северу, да се обезбеђује демократски поредак, да се организују слободни избори на којима ће грађани моћи да изаберу легитимне представнике.

Према његовим речима постигнута је вербална сагласност за расформирање паралелних безбедносних структура Србије и о функционисању правосудног система према законима Косова и на северу земље.
“Од данас могу рећи да сам оптимиста кад је реч нормализацију односа између Косова и Србије, остварујући агенду коју имамо пред нама предвођени Европском унијом и уз подршку САД”, рекао је Тачи.

Кетрин Ештон је оценила да је остварен добар напредак након шесте рунде.
“Премијери Дачић и Тачи разговарали су данас са мном у Бриселу у оквиру дијалога о нормализацији односа између две стране, који се одвија под покровитељством ЕУ. Начинили смо добар напредак”, наводи се у саопштењу Ештонове.
Она је додала да “има још посла да се уради до 20. марта” када ће се поново састати.

Тројни састанак Ештонове, председник Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијара Хашима Тачија, почео је око 14 часова.

Дачић и Тачи су претходно имали билатералне сусрете са високом представницом. Очекује се да се Дачић обрати новинарима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *