АЛТМАН: КО ВОДИ ГЛАВНУ РЕЧ?

БЕОГРАД, 27. март 2013. (ФоНет) – Немачки стручњак за Западни Балкан Франц-Лотар Алтман нада се да ће Београд и Приштина успети да постигну договор 2. априла, али је упозорио да се обе стране суочавају са снажним притиском појединих група на домаћем терену, које се противе сваком разумном решењу, и да постоји опасност да буде пронађен само најмањи заједнички садржилац.

Према Алтмановом мишљењу, „у овом тренутку се чак увиђа већа озлојеђеност на страни Приштине“, због чега постоји могућност да ће косовске власти „блокирати постизање споразума“.

„Косовска страна намерава да се позове на такозвани свеобухватни план Мартија Ахтисарија, за који тврди да га већ примењује. С друге стране, српска страна ће можда бити спремна за делимичне уступке како би добила датум за почетак преговора о придруживању ЕУ“, оценио је Алтман у интервјуу Данасу.

На питање да ли ће Србија успети да испуни „седам немачких услова“ за почетак преговора о чланству у ЕУ, укључујући „исказивање видљиве воље за нормализацију односа с Косовом“, Алтмен је рекао:

“То зависи не само од спремности Београда да се повинује наведеним захтевима, већ и од интерпретације Европске комисије и лидера земаља чланица ЕУ да ли је воља која се показује за нормализацијом односа с Косовом задовољавајућа или није.

Он је рекао да је скептичан да ће сценарио о добијању датума у јуну постати стварност, мада у ЕУ доминира став да треба то учинити.

Ипак, не сме се заборавити чињеница да је за затварање сваког од поглавља у преговорима потребно добити зелено светло свих чланица Уније, што омогућава критички настројеним земљама да у сваком тренутку блокирају преговоре о придруживању на одређено време или, у најгорем случају, заувек, упозорио је Алтман.

Он је рекао да Берлин оцењује да је актуелна Влада Србије постигла много већи напредак него претходна влада, нарочито када је реч о регулисању плаћања царина и других дажбина на прелазима између Србије и Косова.

“У Берлину преовладавају „позитивни тонови“ јер је Вучић исказао проевропске ставове. Ипак, вест да је у исто време председник Србије Томислав Николић доделио ордење највишег ранга антиевропским политичарима попут белоруског лидера Александра Лукашенка изазвала је збуњеност.

Наиме, поједини су се запитали ко води главну реч у Београду и да ли је проевропска оријентација коју је Вучић тако елоквентно заступао у Берлину основни правац српске политике, истакао је Алтман.

2 коментара

  1. Оливера Петровић

    Немци су ипак, због свог поштења, већи пријатељи Србије него српски политичари у садашњој власти. Овај Немац отворено каже да, ма шта Срби учинили да удовоље ЕУ захтевима, добијање датума, а камоли чланства у ЕУ, није гарантовано ни у даљој будућности јер се ЕУ обезбедила бројним клаузулама како да то спречи. Трагично је што су Срби изабрали тако лоше људе да у овом историјском тренутку заступају њихове интересе јер Вучић, Дачић и Николић раде само у своју краткорочну корист. Опијени су својим тренутним значајем и стајањем раме уз раме са европским великашима па им се вредност Србије, а тек Косова, чини незнатана наспрам добити која их је снашла кобном грешком српског народа да им укаже поверење. Преостали дани до очекиваног потписивања договора са Шиптарима последњи су тренуци да их народ заустави.

  2. … `ЕУ` (Немачка) изиграва неког `бога` ?! `Пресудна` је њихова “милост” а не `заслуге` у испуњавању `услова`, стандарда итд. ?! У праву је народ, када осећа, да је ту реч о нечистој, богохулној работи, ван разума … ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *