STIŽE KONJICA!

Piše ALEKSANDAR ĐAJA

Zašto Amerika nije zapretila Beriši pre sukoba na Kosmetu, kada je dozvolio da se otima naoružanje iz vojnih magacina i šalje na Kosovo? Ili je u izgledu scenario za generalnu probu stvaranja „velike Albanije“ i novog balkanskog rata?

Sjedinjene Američke Države su upozorile pre nedelju dana lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma, istovremeno im rekavši da se ne mešaju u unutrašnje stvari Srbije! Administracija u Vašingtonu je reagovala kada su iz Albanije sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave, usmerene prema susednim državama. U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.
Kakva splačina…!

KAUBOJSKI – U ZADNJI ČAS Da im, možda, Tači i Haradinaj nisu na vreme uplatili redovnu mesečnu ratu na ime troškova za amputaciju Kosova i Metohije od Srbije – pa im Stejt department šalje „opomenu pred utuženje“? Zašto ta ista Amerika nije zapretila Beriši pre sukoba na Kosovu i Metohiji, kada je dozvolio da se otima naoružanje iz srpskih vojnih magacina i šalje na Kosovo? Ili je u izgledu scenario za generalnu probu stvaranja „velike Albanije“ i novog balkanskog rata? Da bi potom oni opet uleteli na krvavo Kosovo polje zarad nametanja „mira i demokratije“? Jer, tobože, mi smo upozorili, ali u pitanju su „divlje balkanske horde“. Tako je bilo i sa njihovim angažovanjem na rasturanju bivše SFRJ. „Konjica“ je stigla u poslednji čas, baš kao u kaubojskim filmovima, da spase civilizovane bele Anglosaksonce od „ krvožednih Indijanaca“! Ako Stejt department zaista upozorava Albaniju da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije, kako to da, onda, istovremeno, tzv. republici Kosovo čestita Dan nezavisnosti? Jer, ko je pažljivo čitao, mogao je da primeti kako dalje u tekstu agencije „Rojters“, a u vezi sa navodnim upozorenjem Albaniji piše: „… jer je EU u delikatnim pregovorima sa Srbijom oko Kosova“. Dakle, jasno! „Jezik za zube“ dok do kraja ne srubimo Srbiju na zacrtane granice, a posle „lajte“ koliko hoćete!

[restrictedarea] Da američki establišment laže i manipuliše malim narodima koji ne mogu da mu se suprotstave ni vojno, ni ekonomski, stara je priča. To smo na najbolniji način iskusili na sopstvenoj koži. Ali, zašto opet žele da nam „isperu mozak“ tobožnjom podrškom našem integritetu, kada je Kosovo tako reći već „progutano“? Ili, ipak nije? Da li još uvek postoji mogućnost da im se neka „srpska kost“ zaglavi u grlu? Sve je moguće… Moguće je, mada je malo verovatno, čak i to da su im „njihova šiptarska teroristička deca“, svojevremeno stvorena da sruše Slobodana Miloševića i raščereče Srbiju na sve četiri strane sveta, ipak počela da izmiču kontroli. Uostalom, ko je stvorio Bin Ladena da bi sekao vratove ruskim vojnicima u Afganistanu – a deceniju kasnije, u tom istom Afganistanu, odredima bombaša samoubica ubijao na desetine američkih vojnika, te, najzad, usred Menhetna, sravnio sa zemljom „Kule bliznakinje“, ponos Amerike?
Naravno, možda postoji i trunka iskrenosti u ovoj kritici Stejt departmenta upućenoj Albaniji. Ali, ne zarad dobrobiti Srba – nego Amerike! Nikad Vašington neće Šiptarima dozvoliti da naprave „veliku Albaniju“, ako se to, makar i malo ne poklapa sa njegovim interesima, kako „kod kuće“, tako i u svetu. Važno je jedino imati u Albaniji baze, približiti se Rusima za još jedan korak, a ukoliko Šiptari za Ameriku postanu „binladenovci“, onda, zna se: sledi bombardovanje i oduzimanje – i Albanije i Kosova!

PLAĆENO I PREPLAĆENO Što se nas Srba tiče, mi smo tu američku priču pod naslovom: „Ne veruj Danajcima ni kad darove donose“ – a, pogotovo, kad ne donose! – odavno pročitali, platili i preplatili! Odnos Amerike prema režimu u Tirani, danas gotovo da nas se i ne tiče. Ali, njihov odnos prema Kosovu i Metohiji, ali još više naš, jeste bit opstanka srpske nacije na ovim prostorima. Nažalost, otvoreno moram reći da ne spadam u one koji u vezi sa tim pitanjem preterano veruju u moć diplomatije. Ali sam još više svestan činjenice da nama ne samo što nije do ratovanja, nego za rat više nismo ni opremljeni. Našu vojsku je prethodni režim Demokratske stranke uništio do temelja! Ovaj narod i ova zemlja su u proteklih nekoliko decenija doživeli i proživeli ono što se nekim drugim nacijama ne dogodi ni u celokupnoj njihovoj istoriji. Ali, gde je taj donji prag ljudskog, nacionalnog i političkog dostojanstva? Može li se on, zbilja, spuštati unedogled? A možda neko i veruje u novolansiranu alhemijsku formulu po kojoj je odricanje od prava na odbranu sopstvene teritorije i nacionalnog suvereniteta, u stvari, preduslov za očuvanje – i teritorije i suvereniteta? Da li je bilo ko od zvaničnika iz Stejt departmenta do danas demantovao gotovo prastaru ciničnu izjavu Ibrahima Rugove, kako su Amerika i NATO, zapravo, „privatna vojska Albanaca na Kosovu koja bi tu trebalo da ostane zauvek?“ I, zaista, NATO jeste šiptarska „privatna vojska“, ali su i Šiptari američki „privatni vojnici“. U ovom višedecenijskom ekonomskom, političkom i vojnom angažovanju protiv Srbije i njenog naroda, Amerika će, ako zatreba, ratovati i do poslednjeg Šiptara!
Za Ameriku je danas nastao problem: kako nastaviti sa starom politikom drobljenja srpske države i srpskog naroda kada se to odavno više ne može ufilovati u bajatu oblandu zvanu – borba protiv „diktatorskog režima Slobodana Miloševića“? Možda baš „blefom“ u deljenju „packi“ Tirani u fazonu „no, no, nemojte da se mešate u poslove Srbije“ jer stiže „američka konjica“, toliko proslavljena u vesternima, koja će sve dovesti u red!
OK. Ko veruje da je Holivud realnost, poverovaće i da se politika Stejt departmenta prema Srbiji menja. Celuloid trpi sve.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. Tekst je odličan, samo šteta što ga nema na početnoj strani! Preporučujem od srca da se kupi na kiosku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *