СТИЖЕ КОЊИЦА!

Пише АЛЕКСАНДАР ЂАЈА

Зашто Америка није запретила Бериши пре сукоба на Космету, када је дозволио да се отима наоружање из војних магацина и шаље на Косово? Или је у изгледу сценарио за генералну пробу стварања „велике Албаније“ и новог балканског рата?

Сједињене Америчке Државе су упозориле пре недељу дана лидере у Албанији да престану са потпиривањем национализма, истовремено им рекавши да се не мешају у унутрашње ствари Србије! Администрација у Вашингтону је реаговала када су из Албаније све чешће почеле да се чују националистичке изјаве, усмерене према суседним државама. У допису упућеном албанском министарству, Стејт департмент пише да се лидери те земље заглибљују у потенцијално опасну причу, с обзиром на историју етничких конфликата на Балкану.
Каква сплачина…!

КАУБОЈСКИ – У ЗАДЊИ ЧАС Да им, можда, Тачи и Харадинај нису на време уплатили редовну месечну рату на име трошкова за ампутацију Косова и Метохије од Србије – па им Стејт департмент шаље „опомену пред утужење“? Зашто та иста Америка није запретила Бериши пре сукоба на Косову и Метохији, када је дозволио да се отима наоружање из српских војних магацина и шаље на Косово? Или је у изгледу сценарио за генералну пробу стварања „велике Албаније“ и новог балканског рата? Да би потом они опет улетели на крваво Косово поље зарад наметања „мира и демократије“? Јер, тобоже, ми смо упозорили, али у питању су „дивље балканске хорде“. Тако је било и са њиховим ангажовањем на растурању бивше СФРЈ. „Коњица“ је стигла у последњи час, баш као у каубојским филмовима, да спасе цивилизоване беле Англосаксонце од „ крвожедних Индијанаца“! Ако Стејт департмент заиста упозорава Албанију да се не меша у унутрашње ствари Србије, како то да, онда, истовремено, тзв. републици Косово честита Дан независности? Јер, ко је пажљиво читао, могао је да примети како даље у тексту агенције „Ројтерс“, а у вези са наводним упозорењем Албанији пише: „… јер је ЕУ у деликатним преговорима са Србијом око Косова“. Дакле, јасно! „Језик за зубе“ док до краја не срубимо Србију на зацртане границе, а после „лајте“ колико хоћете!

[restrictedarea] Да амерички естаблишмент лаже и манипулише малим народима који не могу да му се супротставе ни војно, ни економски, стара је прича. То смо на најболнији начин искусили на сопственој кожи. Али, зашто опет желе да нам „исперу мозак“ тобожњом подршком нашем интегритету, када је Косово тако рећи већ „прогутано“? Или, ипак није? Да ли још увек постоји могућност да им се нека „српска кост“ заглави у грлу? Све је могуће… Могуће је, мада је мало вероватно, чак и то да су им „њихова шиптарска терористичка деца“, својевремено створена да сруше Слободана Милошевића и рашчерече Србију на све четири стране света, ипак почела да измичу контроли. Уосталом, ко је створио Бин Ладена да би секао вратове руским војницима у Афганистану – а деценију касније, у том истом Афганистану, одредима бомбаша самоубица убијао на десетине америчких војника, те, најзад, усред Менхетна, сравнио са земљом „Куле близнакиње“, понос Америке?
Наравно, можда постоји и трунка искрености у овој критици Стејт департмента упућеној Албанији. Али, не зарад добробити Срба – него Америке! Никад Вашингтон неће Шиптарима дозволити да направе „велику Албанију“, ако се то, макар и мало не поклапа са његовим интересима, како „код куће“, тако и у свету. Важно је једино имати у Албанији базе, приближити се Русима за још један корак, а уколико Шиптари за Америку постану „бинладеновци“, онда, зна се: следи бомбардовање и одузимање – и Албаније и Косова!

ПЛАЋЕНО И ПРЕПЛАЋЕНО Што се нас Срба тиче, ми смо ту америчку причу под насловом: „Не веруј Данајцима ни кад дарове доносе“ – а, поготово, кад не доносе! – одавно прочитали, платили и преплатили! Однос Америке према режиму у Тирани, данас готово да нас се и не тиче. Али, њихов однос према Косову и Метохији, али још више наш, јесте бит опстанка српске нације на овим просторима. Нажалост, отворено морам рећи да не спадам у оне који у вези са тим питањем претерано верују у моћ дипломатије. Али сам још више свестан чињенице да нама не само што није до ратовања, него за рат више нисмо ни опремљени. Нашу војску је претходни режим Демократске странке уништио до темеља! Овај народ и ова земља су у протеклих неколико деценија доживели и проживели оно што се неким другим нацијама не догоди ни у целокупној њиховој историји. Али, где је тај доњи праг људског, националног и политичког достојанства? Може ли се он, збиља, спуштати унедоглед? А можда неко и верује у новолансирану алхемијску формулу по којој је одрицање од права на одбрану сопствене територије и националног суверенитета, у ствари, предуслов за очување – и територије и суверенитета? Да ли је било ко од званичника из Стејт департмента до данас демантовао готово прастару циничну изјаву Ибрахима Ругове, како су Америка и НАТО, заправо, „приватна војска Албанаца на Косову која би ту требало да остане заувек?“ И, заиста, НАТО јесте шиптарска „приватна војска“, али су и Шиптари амерички „приватни војници“. У овом вишедеценијском економском, политичком и војном ангажовању против Србије и њеног народа, Америка ће, ако затреба, ратовати и до последњег Шиптара!
За Америку је данас настао проблем: како наставити са старом политиком дробљења српске државе и српског народа када се то одавно више не може уфиловати у бајату обланду звану – борба против „диктаторског режима Слободана Милошевића“? Можда баш „блефом“ у дељењу „пацки“ Тирани у фазону „но, но, немојте да се мешате у послове Србије“ јер стиже „америчка коњица“, толико прослављена у вестернима, која ће све довести у ред!
ОК. Ко верује да је Холивуд реалност, повероваће и да се политика Стејт департмента према Србији мења. Целулоид трпи све.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Tekst je odličan, samo šteta što ga nema na početnoj strani! Preporučujem od srca da se kupi na kiosku!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *