Sonja Biserko za RADIO SLOBODNA EVROPA : Vladu ruše Pečat, Nova srpska politička misao, Crkva, a možda i Rusija

Foto: Media Centar

…Suštinski obaranje ove Vlade može samo da se odradi unutar vladajuće koalicije. Uz, naravno, takozvanu sivu zonu politike koja se oglašava u Pečatu, Novoj srpskoj političkoj misli i drugih centara bliskih predsedniku Nikoliću kao što je Crkva… a možda i Rusija, za koju ne znamo šta radi. Oni optužuju ovu Vladu za izdaju i traže zamrzavanje kosovskog konflikta. To je pokušaj sprečavanja sporazuma koji treba da se okonča do 15. aprila. Rušenje Vlade u ovom trenutku odlaže rešavanje kosovskog pitanja unedogled, sigurno za godinu dana“, kaže Sonja Biserko.

Ivica Dačić, odnosno naprednjačko-socijalistička Vlada nesumnjivo je napravila ključni pregovarački iskorak na koji se čekalo svih ovih proteklih godina od rušenja vlasti Slobodana Miloševića. Da li protivnici pregovora Beograda sa Prištinom pokušavaju, proizvodeći afere i optužujući premijera Ivicu Dačića za saradnju sa Šarićevim narko klanom, da spreče normalizaciju odnosa sa Kosovom, ili je jednostavno beskompromisna borba protiv korupcije stigla i na njegovu adresu? Sve su to pitanja na koja se za sada nagađaju odgovori. Teoriju o zaveri protiv Dačića sa političkom pozadinom prva je lansirala sociološkinja Vesna Pešić, da bi je u tome posredno podržao Brisel.

Poverilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin dan uoči nastavka ključne runde pregovora sa Prištinom, veruje da premijer Srbije Ivice Dačić odlazi u Brisel uz punu podršku Vlade. Kacin za RSE komentariše i tezu sociološkinje Vesne Pešić da su aferu vezanu za premijera Dačića, njegova navodna veza sa Šarićevim klanom, iskonstruisali oni koji bi hteli da zaustave pregovore o Kosovu. Kacin oprezno kaže da treba sačekati ishod istrage, ali odmah dodaje:

„To više izgleda kao pokušaj da se smanji operativna sposobnost Vlade u petom, ne samo petom već i u šestom, a ako treba, i sedmom krugu dijaloga pod pokroviteljstvom Ketrin Ešton“.

Podsetimo, prošle nedelje je Vesna Pešić za RSE izjavila:

„To su klasične nameštaljke za koje mi već imamo iskustva da kada ti mračni krugovi nekoga označe da je izdajnik i da je preterao sa Kosovom, a na RTS-u Vojislav Koštunica je rekao da je Dačić potpisao svoju smrtnu presudu kada je pomenuo kosovsku stolicu u UN. I onda su krenuli sa tim intrigarenjem sa Šarićem. Kriminalac, mafijaš, sve u poznatom stilu. Tresu celu državu i otvaraju nekakvu istragu nad premijerom. Pa, gde to ima?”

Indikativan je tajming u kome je otvoren slučaj Šarić i sa njim povezan premijer Ivica Dačić – kažeSonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za Srbiju. Ona ne spori problematičnost kontakata Dačića sa glavnim Šarićevim saradnikom, ali pita se zašto i ko je tu aferu otvorio sada, usred pregovora sa Prištinom, kada se naziru važni dogovori u kojima je premijer ključna ličnost.

„Meni to liči da se Dačić ruši. Da očigledno u okviru SNS-a postoji jak blok koji je protiv EU i ima drugačiji stav prema Kosovu, što se pokazalo i u onoj Nikolićevoj Platformi pre par nedelja”, ocenjuje ona.

Cela priča je, smatra Sonja Biserko, lansirana iz naprednjačke kuhinje i dokaz je koliko su na različitim pozicijama, kada je o Kosovu reč, predsednik Tomislav Nikolić sa jedne i prvi potpredsednik naprednjak Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić sa druge strane.

„Suštinski obaranje ove Vlade može samo da se odradi unutar vladajuće koalicije. Uz, naravno takozvanu sivu zonu politike koja se oglašava u Pečatu, Novoj srpskoj političkoj misli i drugih centara bliskih predsedniku Nikoliću kao što je Crkva… a možda i Rusija, za koju ne znamo šta radi. Oni optužuju ovu Vladu za izdaju i traže zamrzavanje kosovskog konflikta. To je pokušaj sprečavanja sporazuma koji treba da se okonča do 15. aprila. Rušenje Vlade u ovom trenutku odlaže rešavanje kosovskog pitanja unedogled, sigurno za godinu dana“, kaže Sonja Biserko.

Istorijska šansa

Za razliku od naše sagovornice, neki dobro obavešteni izvori kažu da afera jeste lansirana iz naprednjačkih krugova, ali ne sa Andrićevog venca, već iz Nemanjine gde sedi najjači čovek Srbije danas koji bi tu poziciju samo učvrstio na novim izborima. Jelko Kacin koji prošle nedelje bio u Beogradu i imao kontakte sa glavnim akterima kao i sa nekim analitičarima, međutim, poručuje:

„Ja bih rekao da prvo potpredsednik Vlade i predsednik Napredne stranke snažno podupire premijera u njegovim naporima u dijalogu.”

RSE: A kabinet predsednika Nikolića?

Kacin: Pregovore vodi Vlada. Dobro je da predsednik države nije i predsednik stranke, kao što je to bilo donedavno. Ja mislim da će Vlada iskoristiti šansu.

Politički analitičar Vladimir Goati odbacuje teorije zavere, ne vidi kome bi u političkom vrhu Srbije odgovaralo rušenje premijera. Njegova teza je da su neki sporni Dačićevi potezi, kao što su kontakti sa Šarićevim saradnikom ili učešće u spornoj tv emisiji koja je bila čista blamaža, predimenzionirani u medijima, pa se tako stvorila afera bez ozbiljne političke pozadine.

„Ne vidim kome bi išle suze radosnice da se istisne iz pregovaračke pozicije Ivica Dačić, ni Nikoliću, ni Vučiću, jer bi neko morao da ga zameni. Mislim da je to malo predimenzionirano, a da je realan problem tih nekoliko nekoliko spornih poteza premijera“, smatra Goati.

Premijer Ivica Dačić očigledno je uoči svog puta za Brisel dobio podršku sa dve važne međunarodne adrese, Vašingtona i Brisela.

„Rekao bih da je politička elita Srbije u potpunosti posvećena da iskoristi istorijsku šansu koja se pruža ovog vikenda u krugu dijaloga Beograda i Prištine“, ocenjuje Kacin.

Kakve je premijer poruke i sa kojih domaćih adresa primio, možda će biti jasnije nakon sledeće runde pregovora koja počinje u utorak, a tiče se veoma osetljivog pitanja integrisanja severa u institucionalni sistem Kosova ukidanjem paralelnih struktura.

Ivica Dačić odnosno naprednjačko-socijalistička Vlada nesumnjivo je napravila ključni pregovarački iskorak na koji se čekalo svih ovih proteklih godina od rušenja vlasti Slobodana Miloševića. Naravno da premijer nije time zaslužio status nedodirljive ličnosti, ako se pokaže da ima prljave ruke u nekoj od afera. Njegov potpredsednik, odnosno ključni čovek u Vladi Aleksandar Vučić je rekao da veruje da premijer nije kriv, ali da to ništa ne znači. Istraga će pokazati o čemu se radi. Do tada, Dačiću se može samo poželeti srećan put za Brisel i bezbedan let nazad.

Izvor: http://www.slobodnaevropa.org/content/ko-dacicu-ne-zeli-srecan-put-u-brisel-i-bezbedan-povratak/24905582.html

17 komentara

  1. Okupator je malo nervozan!
    A zasto ste cekali vise od deceniju,”posle Milosevica”,koga morate da zakacite,ili zivi niste…da priznate Kosovo???
    ZASTO NISTE PRIZNALI KOSOVO SVU OVU PROTEKLU DECENIJU?
    ZASTO NISTE OTVORILI DOSIJE UDBE?
    ZASTO NISTE DOBILI DATUM DO SADA?
    Jeli i za to kriva “siva zona”.
    Sonja Biserko,treba da te je sramota sto srpske patriote,sve do SPC…koji su “krivi jer su zivi”,nazivas “sivom zonom”.STIDI SE!

    Zasto nije DS sa Dacicem,RANIJE “zavrsio posao”???
    Gde je Kacin ,i EU ,bio sa 24 “slucaja privatizacije”,pa vam je sada sve vazno,bitno i sudbonosno?

    A da niste promasili temu?
    Mozda su cini se,cini se iz aviona…oni iz “zutog kartela”,otvorili “slucaj Dacic”,ne zbog sprecavanja izdaje Kosova,vec da sruse Vladu i sprece hapsenja,koja se odvijaju borbi protiv korupcije?Njih ne interesuje ni Kosovo ni Srbija!

    Verujem Nikolicu kada kaze da ce “leteti glave”,verujem Vucicu kada kaze da “nema zasticenih”…ako se dokazu kriminalne radnje.

    A veoma sam zadovoljan sto Biserka,ili Biserko,”ne zna sta radi Rusija”.To je dobra vest i to daje nadu Srbiji.Pozdrav iz Madrida!

  2. Ratko sa Avale

    E, sada sam se već zabrinuo. Hajde de da Pešićka brani Vladu, žena bila u politici, pa joj sve blisko i jasno, ali Sonja Biserko???!!! Leleeee, tu nešto grdno ne valja. Pa bre, zbog njene podrške se izbori gube, ali to je već od ranije poznato Tadiću… inače, redakcijo, hoćemo li da rušimo Vladu konačno???

  3. Za razliku od nas, nesretnih sužnjeva NUDNV, NUNS, UNS, RTS, RTV, HO itd. Biserkova je odlično obaveštena! Sada se vidi ko vedri i oblači po Srbiji! Pečat! A ima i Rusa, a i SPC, za Putina znamo, davno se odao da navija za Srbiju. Sada valjda treba da izađemo u Nemanjinu kao onomad čuveni Peđa (Isus) Ristić na Terazije, i dreknemo: “Rušite to!”, jer već i Biserkova zna ko će biti sledeći premijer! Pozdrav Redakciji Pečata!!!

  4. Pa ovo je strasno. Jel to ova sonja pominje onoig jelka kacina sto je u dezeli pucao na decu iz JNA. E ako mi zivot zavisi od njih onda si ti Srtbijo na……

  5. Sad kad znamo ko ruši vladu, pitam :
    dali znate ko ruši Srbiju ?
    Nije to Sonja Biserko, Nataša Kandić i drugi ?/itd.itd./, nego oni koji ih plaćaju za te rabote.
    A koji su oni ?, to su oni prema kojima nas danas vode Nikolić, Dačić i Vučić / a juče BOTA i njegova svita /.
    Prije par večeri /ćirilica/ smo saznali ko i kako plaća putovanja i druge lijepe stvari gospođi Pešić, da bi pričala što priča ?
    Nema nijedne zemlje na svijetu a da ne kažem u okruženju koja bi dozvolila legalan rad grupi /grupama/ koja ima za cilj rasturanje države kao što se to danas radi u Srbiji.
    Objašnjenje se nameće samo po sebi :
    strukture na vlsti iamju isti zadatak i istog nalogodavca, samo to provode suptilnije.
    Dijaspora

  6. Sonja Biserko radi samo ono što od nje očekuju njeni mentori,
    nalogodavci i finansijeri.
    Vidi ona da su neke face u Srbiji, davno pre nje, na istom
    zadatku, već dobili orden “Legije časti”, a i ona mu se
    nada i očekuje ga, i zbog toga se toliko i tako zalaže za
    “dobrobit” Srbije i naroda srbskoga.

    Dragan Slavnić

  7. Počnimo od vremena koje pamtimo 27 Mart: Kažem Srbija je srušila
    Kneza Pavla, Srbija je čuvala Broza i ginuli najbolji sinovi
    SRPSKOG naroda u REVOLUCIJI protiv Srbije od Horgpša do Ohrida.
    Srbija je dala političare Miloševićevog vremena,Srbija je dala
    proizvela: Dražu Markovića,Pešićku,Kandićku,DVE SONJE,Tadića i
    NJEGOV ŽUTI KLAN i ONE I OVE vlasto dršce.I da nije bilo PRVOG
    Decembra 1918 nebi bilo i svih ovih nabrojanih.NEVAŽI SŠTA BI
    BILO da NIJE BILO. Saučesnici smo svoje propasti toga moramo se
    osloboditi i voditi NACIONALNU POLITIKU a ne bistriti SVETSKU.
    Suviše smo mali kao narod,ali veliki da pravimo sebi probleme.

  8. Sonja Biserko, ko bese to? Placenici mogu da pricaju koliko hoce, nase je da odmerimo koliko cemo im verovati, a najbole je, da im neverujemo nista.

  9. Sonjaaa, primii! Miiir!Primi žvale! Sama si htela dizgine. Eto, sada Kandićka moli one sa bičem da prestanu sa podbadanjem. A i kopite su joj gole, a Evropa štedi čak i na potkovicama.

  10. Sonja Biserko, srpska satana, pa ovakvih da ima u americi evropi odavno im bih bila otpevana uspavanka. Da je kod nas ok tuzilastvo odavno bi ona imala svoju fasciklu ali nazalost drzava je saram cilim vijugama.

  11. Samo da smo ranije shvatili Sonju Biserko, Biserko, Biserko, Biserko, Biserko …. iserko, …serko,…erko,….rko,…., ….ko…,…o sve bi nam se na vreme kazalo. EVROPA NEMA ALTERNATIVU!!!!!!!

  12. Srpski “SMRAD”.Sam naslov mi nije dao da pročitam tekst jer znam ko smrdi po “SRBIJI”.Koje optuživao srpske branitelje pa su svi u Hagu a sa druge strane teroristi sa Kosova su svi slobodni politički aktivni i nemogu da pišem DALE…..Verujtemi muka mije od kandićke,sonjice i lihtove.Toje TUMOR SRBIJE.

  13. Pitam se od kakve je koristi davanje publiciteta ovoj ženi. Razmere njene mržnje prema Srbiji dobro su poznate tako da bi bilo sasvim dovoljno njene izjave prenositi u sažetoj formi. Davati joj platformu sa koje može da ulazi u polemiku sa što većim brojem građana Srbije upravo doprinosi ostvarenju njenih ciljeva – da odvrati pažnju od gorućih nacionalnih problema i zarobi energiju iscrpljenog naroda koja mu je, inače, potrebna za borbu i sa domaćim kvinslinzima i sa njihovim nalogodavcima.

  14. Sad je sasvim jasno da je srpski narod izabran kao žrtveno jagnje, tj. glavni krivac za sve što se događalo na prostoru Balkana, kako bi vladari iz senke: kriminalci sa Volt Strita + Nato, krojači sudbine malih a ne poslušnih naroda, imali opravdanje za sva zlodela koja su učinili pre svega srpskom narodu a i drugima. Njihova matrica ponašanja je sada sasvim jasna. Naime, ako niste poslušni bićete uklonjeni na bilo koji način. Za te ciljeve smišljaju se razne afere do fizičke likvidacije pojedinaca koji su pokušali da se suprotstave toj svetskoj nemani. Primera ima dosta. Vijetnam, Rumunija u kojoj je Čaušesku proglašen kasapinom svoga naroda samo zato što je MMF-u vratio i poslednji dolar, i naravno na kraju likvidiran. Irak, Avganistan i danas, posle više od 10. godina,traje rat. Tzv. Afričko proleće još uvek traje, ubijen je Gadafi i opljačkana zemlja. Tunis, Egipat, Sirija trenutno se vode građanski ratovi, čiji su pokretači uvek isti. Srbija, Milošević koji je pokušao da se suprotstavi tim moćnicima od lidera i faktora stabilnosti na Balkanu proglašen je takođe kasapinom ne srpskog stanovništva i na kraju likvidiran. Zoran Đinđić, kada je pokušao svoje političko osamostaljivanje i zatražio rešenje pitanja Kosova ubijen je, nalogodavci su vaspiatči neposlušnih. Sada je aktuelan Milorad Dodik, kome se izmišljaju razne afere kako bi bio uklonjen sa vlasti na ma koji način makar bio i fizički likvidiran, jer srpskom narodu ma gde on boravio nedaju da digne glavu. Bosna mora da bude unitarna tzv. država. Iz Hrvatske proterano skoro 300 000 ljudi, sa Kosova isto toliko i to samo zato što su Srbi i što je Veliki Brat tako odlučio. Ali sve bi to možda i bilo malo drugačije da u toj matrici ponašanja Velikog Brata, pre svega u malim zemljama, kakva je Srbija, nema domaćihh pomagača oličenih u vidu raznih tzv. nevladinih organizacija i fondova čiji su predstavnici pre svega dobro plaćeni, a osnovni zadatak je pomoć krojačima naših sudbina u realizaciji najmračnijih ciljeva koji se po nekad graniče i sa likvidacijom, ne samo pojedinaca već i čitavih naroda tj država, u ovom slučaju Srbije i srpskog naroda. U Srbiji takviih ima i svi su oni nama i onima u vlasti dobro poznati kao i njihovi ciljevi: Izmišljanje afera, rušenje vlada, prekrajanje granica, bar kada je Srbija u pitanju. Provlači se teza da Srbija treba da bude savezna država sastavljena od nezavisnih država Kosovo, Vojvodine, Sandžaka i ostatka Srbije koja će se verovatno naći između tri Morave. E taj maligni tumor unutar Srbije generisan je pre svega puzajućom politikom pojedinih vlada, podpomognutu raznim rodoljubima kao što su Sonja Biserko, Nataša Kandić, EEEE… Sonja Liht, gospodin Vejvoda i mnogi drugi koji deluju čak i u institucijama sistema tj. parlamentu, vode tzv. liberalnu politiku a nemaju ni dana radnog staža. Braćo Srbi, jedini spas od nemani koja se nadvila nad Srbijom jeste da se ovim rodoljubima hitno zahvalimo na saradnji, i eventualno za naredni 100. godina zabranimo njihov rad, a Srbiju okrenemo ka Istoki gde su sve naši prijatelji i braća po veri, gde ima resursa u izobilju i ogromno tržište za koje mi trenutno nemamo ozbiljnih ponuda. Taj datum za tzv. pregovore je obična budalaština na dugačkom štapu. Turska to već ima skoro 40. godina i ništa, ali je sopstvenim snagama uzdigla svoju ekonomiju. Makedonija ga ima skoro 10. godina i ništa… Pa šta će nam to i čemu tolika halabuka ni oko čega, umesto da se okrenemo sebi, našim prijateljima i uredimo zemlju, ne zbog tih rzbojnika i ucenjivača već zbog nas samih. Problem Kosova nije pitanje jedne generacije kako kaže naš premijer. To je problem koji će se rešavati naredni 100. do 200. godina, ali na toj relikviji treba vaspitavati ove što spavaju do podne a ostatk dana provode u kafićima. Svaka čast jednom delu mlade generacije, to je kritična masa na kojoj ova zemlja treba i mora da bazira svoju budućnost i napredak, dakle pre svega na znanju i radu, čega smo se većina nas davno odrekli… Mi moramo da uradimo nekoliko stvari: Prvo, da se oslobodimo naši neprijatelja, okrenemo prijateljima na istoku, angažujemo svo naše raspoloživo znanje koje imamo i počnemo da radimo 24.sata dnevno!

    • Kod nas Srba je veliki greh ugostiti svog neprijatelja i dusmana a mi to vodjeni odredjenim ljudima vec 20 goduina radimo. Pa onaj ko je na mene bombe bacao nema sta da trazi u mom dvoristu osim beleja….

  15. Oni koji daju prostora u medijima, diabolama kao sto su biserko, kandicka, teofilu pancicu, borki, isto su toliko krivi kao i ovi prethodno pomenuti srbozderi i srbomrsci.

  16. Ako vec moramo citati ove fasitoidne izjave, sto moramo gledati to odvratno lice, upravo se smrzavamo od te pojave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *