Соња Бисерко за РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА : Владу руше Печат, Нова српска политичка мисао, Црква, а можда и Русија

Фото: Медиа Центар

…Суштински обарање ове Владе може само да се одради унутар владајуће коалиције. Уз, наравно, такозвану сиву зону политике која се оглашава у Печату, Новој српској политичкој мисли и других центара блиских председнику Николићу као што је Црква… а можда и Русија, за коју не знамо шта ради. Они оптужују ову Владу за издају и траже замрзавање косовског конфликта. То је покушај спречавања споразума који треба да се оконча до 15. априла. Рушење Владе у овом тренутку одлаже решавање косовског питања унедоглед, сигурно за годину дана“, каже Соња Бисерко.

Ивица Дачић, односно напредњачко-социјалистичка Влада несумњиво је направила кључни преговарачки искорак на који се чекало свих ових протеклих година од рушења власти Слободана Милошевића. Да ли противници преговора Београда са Приштином покушавају, производећи афере и оптужујући премијера Ивицу Дачића за сарадњу са Шарићевим нарко кланом, да спрече нормализацију односа са Косовом, или је једноставно бескомпромисна борба против корупције стигла и на његову адресу? Све су то питања на која се за сада нагађају одговори. Теорију о завери против Дачића са политичком позадином прва је лансирала социолошкиња Весна Пешић, да би је у томе посредно подржао Брисел.

Поверилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин дан уочи наставка кључне рунде преговора са Приштином, верује да премијер Србије Ивице Дачић одлази у Брисел уз пуну подршку Владе. Кацин за РСЕ коментарише и тезу социолошкиње Весне Пешић да су аферу везану за премијера Дачића, његова наводна веза са Шарићевим кланом, исконструисали они који би хтели да зауставе преговоре о Косову. Кацин опрезно каже да треба сачекати исход истраге, али одмах додаје:

„То више изгледа као покушај да се смањи оперативна способност Владе у петом, не само петом већ и у шестом, а ако треба, и седмом кругу дијалога под покровитељством Кетрин Ештон“.

Подсетимо, прошле недеље је Весна Пешић за РСЕ изјавила:

„То су класичне намештаљке за које ми већ имамо искуства да када ти мрачни кругови некога означе да је издајник и да је претерао са Косовом, а на РТС-у Војислав Коштуница је рекао да је Дачић потписао своју смртну пресуду када је поменуо косовску столицу у УН. И онда су кренули са тим интригарењем са Шарићем. Криминалац, мафијаш, све у познатом стилу. Тресу целу државу и отварају некакву истрагу над премијером. Па, где то има?”

Индикативан је тајминг у коме је отворен случај Шарић и са њим повезан премијер Ивица Дачић – кажеСоња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за Србију. Она не спори проблематичност контаката Дачића са главним Шарићевим сарадником, али пита се зашто и ко је ту аферу отворио сада, усред преговора са Приштином, када се назиру важни договори у којима је премијер кључна личност.

„Мени то личи да се Дачић руши. Да очигледно у оквиру СНС-а постоји јак блок који је против ЕУ и има другачији став према Косову, што се показало и у оној Николићевој Платформи пре пар недеља”, оцењује она.

Цела прича је, сматра Соња Бисерко, лансирана из напредњачке кухиње и доказ је колико су на различитим позицијама, када је о Косову реч, председник Томислав Николић са једне и први потпредседник напредњак Александар Вучић и премијер Ивица Дачић са друге стране.

„Суштински обарање ове Владе може само да се одради унутар владајуће коалиције. Уз, наравно такозвану сиву зону политике која се оглашава у Печату, Новој српској политичкој мисли и других центара блиских председнику Николићу као што је Црква… а можда и Русија, за коју не знамо шта ради. Они оптужују ову Владу за издају и траже замрзавање косовског конфликта. То је покушај спречавања споразума који треба да се оконча до 15. априла. Рушење Владе у овом тренутку одлаже решавање косовског питања унедоглед, сигурно за годину дана“, каже Соња Бисерко.

Историјска шанса

За разлику од наше саговорнице, неки добро обавештени извори кажу да афера јесте лансирана из напредњачких кругова, али не са Андрићевог венца, већ из Немањине где седи најјачи човек Србије данас који би ту позицију само учврстио на новим изборима. Јелко Кацин који прошле недеље био у Београду и имао контакте са главним актерима као и са неким аналитичарима, међутим, поручује:

„Ја бих рекао да прво потпредседник Владе и председник Напредне странке снажно подупире премијера у његовим напорима у дијалогу.”

РСЕ: А кабинет председника Николића?

Кацин: Преговоре води Влада. Добро је да председник државе није и председник странке, као што је то било донедавно. Ја мислим да ће Влада искористити шансу.

Политички аналитичар Владимир Гоати одбацује теорије завере, не види коме би у политичком врху Србије одговарало рушење премијера. Његова теза је да су неки спорни Дачићеви потези, као што су контакти са Шарићевим сарадником или учешће у спорној тв емисији која је била чиста бламажа, предимензионирани у медијима, па се тако створила афера без озбиљне политичке позадине.

„Не видим коме би ишле сузе радоснице да се истисне из преговарачке позиције Ивица Дачић, ни Николићу, ни Вучићу, јер би неко морао да га замени. Мислим да је то мало предимензионирано, а да је реалан проблем тих неколико неколико спорних потеза премијера“, сматра Гоати.

Премијер Ивица Дачић очигледно је уочи свог пута за Брисел добио подршку са две важне међународне адресе, Вашингтона и Брисела.

„Рекао бих да је политичка елита Србије у потпуности посвећена да искористи историјску шансу која се пружа овог викенда у кругу дијалога Београда и Приштине“, оцењује Кацин.

Какве је премијер поруке и са којих домаћих адреса примио, можда ће бити јасније након следеће рунде преговора која почиње у уторак, а тиче се веома осетљивог питања интегрисања севера у институционални систем Косова укидањем паралелних структура.

Ивица Дачић односно напредњачко-социјалистичка Влада несумњиво је направила кључни преговарачки искорак на који се чекало свих ових протеклих година од рушења власти Слободана Милошевића. Наравно да премијер није тиме заслужио статус недодирљиве личности, ако се покаже да има прљаве руке у некој од афера. Његов потпредседник, односно кључни човек у Влади Александар Вучић је рекао да верује да премијер није крив, али да то ништа не значи. Истрага ће показати о чему се ради. До тада, Дачићу се може само пожелети срећан пут за Брисел и безбедан лет назад.

Извор: http://www.slobodnaevropa.org/content/ko-dacicu-ne-zeli-srecan-put-u-brisel-i-bezbedan-povratak/24905582.html


17 коментара

 1. Okupator je malo nervozan!
  A zasto ste cekali vise od deceniju,”posle Milosevica”,koga morate da zakacite,ili zivi niste…da priznate Kosovo???
  ZASTO NISTE PRIZNALI KOSOVO SVU OVU PROTEKLU DECENIJU?
  ZASTO NISTE OTVORILI DOSIJE UDBE?
  ZASTO NISTE DOBILI DATUM DO SADA?
  Jeli i za to kriva “siva zona”.
  Sonja Biserko,treba da te je sramota sto srpske patriote,sve do SPC…koji su “krivi jer su zivi”,nazivas “sivom zonom”.STIDI SE!

  Zasto nije DS sa Dacicem,RANIJE “zavrsio posao”???
  Gde je Kacin ,i EU ,bio sa 24 “slucaja privatizacije”,pa vam je sada sve vazno,bitno i sudbonosno?

  A da niste promasili temu?
  Mozda su cini se,cini se iz aviona…oni iz “zutog kartela”,otvorili “slucaj Dacic”,ne zbog sprecavanja izdaje Kosova,vec da sruse Vladu i sprece hapsenja,koja se odvijaju borbi protiv korupcije?Njih ne interesuje ni Kosovo ni Srbija!

  Verujem Nikolicu kada kaze da ce “leteti glave”,verujem Vucicu kada kaze da “nema zasticenih”…ako se dokazu kriminalne radnje.

  A veoma sam zadovoljan sto Biserka,ili Biserko,”ne zna sta radi Rusija”.To je dobra vest i to daje nadu Srbiji.Pozdrav iz Madrida!

 2. Ratko sa Avale

  E, sada sam se već zabrinuo. Hajde de da Pešićka brani Vladu, žena bila u politici, pa joj sve blisko i jasno, ali Sonja Biserko???!!! Leleeee, tu nešto grdno ne valja. Pa bre, zbog njene podrške se izbori gube, ali to je već od ranije poznato Tadiću… inače, redakcijo, hoćemo li da rušimo Vladu konačno???

 3. Za razliku od nas, nesretnih sužnjeva NUDNV, NUNS, UNS, RTS, RTV, HO itd. Biserkova je odlično obaveštena! Sada se vidi ko vedri i oblači po Srbiji! Pečat! A ima i Rusa, a i SPC, za Putina znamo, davno se odao da navija za Srbiju. Sada valjda treba da izađemo u Nemanjinu kao onomad čuveni Peđa (Isus) Ristić na Terazije, i dreknemo: “Rušite to!”, jer već i Biserkova zna ko će biti sledeći premijer! Pozdrav Redakciji Pečata!!!

 4. Pa ovo je strasno. Jel to ova sonja pominje onoig jelka kacina sto je u dezeli pucao na decu iz JNA. E ako mi zivot zavisi od njih onda si ti Srtbijo na……

 5. Sad kad znamo ko ruši vladu, pitam :
  dali znate ko ruši Srbiju ?
  Nije to Sonja Biserko, Nataša Kandić i drugi ?/itd.itd./, nego oni koji ih plaćaju za te rabote.
  A koji su oni ?, to su oni prema kojima nas danas vode Nikolić, Dačić i Vučić / a juče BOTA i njegova svita /.
  Prije par večeri /ćirilica/ smo saznali ko i kako plaća putovanja i druge lijepe stvari gospođi Pešić, da bi pričala što priča ?
  Nema nijedne zemlje na svijetu a da ne kažem u okruženju koja bi dozvolila legalan rad grupi /grupama/ koja ima za cilj rasturanje države kao što se to danas radi u Srbiji.
  Objašnjenje se nameće samo po sebi :
  strukture na vlsti iamju isti zadatak i istog nalogodavca, samo to provode suptilnije.
  Dijaspora

 6. Драган

  Соња Бисерко ради само оно што од ње очекују њени ментори,
  налогодавци и финансијери.
  Види она да су неке фаце у Србији, давно пре ње, на истом
  задатку, већ добили oрден “Легије части”, а и она му се
  нада и очекује га, и због тога се толико и тако залаже за
  “добробит” Србије и народа србскога.

  Драган Славнић

 7. Почнимо од времена које памтимо 27 Март: Кажем Србија је срушила
  Кнеза Павла, Србија је чувала Броза и гинули најбољи синови
  СРПСКОГ народа у РЕВОЛУЦИЈИ против Србије од Хоргпша до Охрида.
  Србија је дала политичаре Милошевићевог времена,Србија је дала
  произвела: Дражу Марковића,Пешићку,Кандићку,ДВЕ СОЊЕ,Тадића и
  ЊЕГОВ ЖУТИ КЛАН и ОНЕ И ОВЕ власто дршце.И да није било ПРВОГ
  Децембра 1918 неби било и свих ових набројаних.НЕВАЖИ СШТА БИ
  БИЛО да НИЈЕ БИЛО. Саучесници смо своје пропасти тога морамо се
  ослободити и водити НАЦИОНАЛНУ ПОЛИТИКУ а не бистрити СВЕТСКУ.
  Сувише смо мали као народ,али велики да правимо себи проблеме.

 8. Sonja Biserko, ko bese to? Placenici mogu da pricaju koliko hoce, nase je da odmerimo koliko cemo im verovati, a najbole je, da im neverujemo nista.

 9. Соњааа, примии! Мииир!Прими жвале! Сама си хтела дизгине. Ето, сада Кандићка моли оне са бичем да престану са подбадањем. А и копите су јој голе, а Европа штеди чак и на потковицама.

 10. Sonja Biserko, srpska satana, pa ovakvih da ima u americi evropi odavno im bih bila otpevana uspavanka. Da je kod nas ok tuzilastvo odavno bi ona imala svoju fasciklu ali nazalost drzava je saram cilim vijugama.

 11. Само да смо раније схватили Соњу Бисерко, Бисерко, Бисерко, Бисерко, Бисерко …. исерко, …серко,…ерко,….рко,…., ….ко…,…о све би нам се на време казало. ЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ!!!!!!!

 12. Srpski “SMRAD”.Sam naslov mi nije dao da pročitam tekst jer znam ko smrdi po “SRBIJI”.Koje optuživao srpske branitelje pa su svi u Hagu a sa druge strane teroristi sa Kosova su svi slobodni politički aktivni i nemogu da pišem DALE…..Verujtemi muka mije od kandićke,sonjice i lihtove.Toje TUMOR SRBIJE.

 13. Питам се од какве је користи давање публицитета овој жени. Размере њене мржње према Србији добро су познате тако да би било сасвим довољно њене изјаве преносити у сажетој форми. Давати јој платформу са које може да улази у полемику са што већим бројем грађана Србије управо доприноси остварењу њених циљева – да одврати пажњу од горућих националних проблема и зароби енергију исцрпљеног народа која му је, иначе, потребна за борбу и са домаћим квинслинзима и са њиховим налогодавцима.

 14. Сад је сасвим јасно да је српски народ изабран као жртвено јагње, тј. главни кривац за све што се догађало на простору Балкана, како би владари из сенке: криминалци са Волт Стрита + Нато, кројачи судбине малих а не послушних народа, имали оправдање за сва злодела која су учинили пре свега српском народу а и другима. Њихова матрица понашања је сада сасвим јасна. Наиме, ако нисте послушни бићете уклоњени на било који начин. За те циљеве смишљају се разне афере до физичке ликвидације појединаца који су покушали да се супротставе тој светској немани. Примера има доста. Вијетнам, Румунија у којој је Чаушеску проглашен касапином свога народа само зато што је ММФ-у вратио и последњи долар, и наравно на крају ликвидиран. Ирак, Авганистан и данас, после више од 10. година,траје рат. Тзв. Афричко пролеће још увек траје, убијен је Гадафи и опљачкана земља. Тунис, Египат, Сирија тренутно се воде грађански ратови, чији су покретачи увек исти. Србија, Милошевић који је покушао да се супротстави тим моћницима од лидера и фактора стабилности на Балкану проглашен је такође касапином не српског становништва и на крају ликвидиран. Зоран Ђинђић, када је покушао своје политичко осамостаљивање и затражио решење питања Косова убијен је, налогодавци су васпиатчи непослушних. Сада је актуелан Милорад Додик, коме се измишљају разне афере како би био уклоњен са власти на ма који начин макар био и физички ликвидиран, јер српском народу ма где он боравио недају да дигне главу. Босна мора да буде унитарна тзв. држава. Из Хрватске протерано скоро 300 000 људи, са Косова исто толико и то само зато што су Срби и што је Велики Брат тако одлучио. Али све би то можда и било мало другачије да у тој матрици понашања Великог Брата, пре свега у малим земљама, каква је Србија, нема домаћихх помагача оличених у виду разних тзв. невладиних организација и фондова чији су представници пре свега добро плаћени, а основни задатак је помоћ кројачима наших судбина у реализацији најмрачнијих циљева који се по некад граниче и са ликвидацијом, не само појединаца већ и читавих народа тј држава, у овом случају Србије и српског народа. У Србији таквиих има и сви су они нама и онима у власти добро познати као и њихови циљеви: Измишљање афера, рушење влада, прекрајање граница, бар када је Србија у питању. Провлачи се теза да Србија треба да буде савезна држава састављена од независних држава Косово, Војводине, Санджака и остатка Србије која ће се вероватно наћи између три Мораве. Е тај малигни тумор унутар Србије генерисан је пре свега пузајућом политиком појединих влада, подпомогнуту разним родољубима као што су Соња Бисерко, Наташа Кандић, ЕЕЕЕ… Соња Лихт, господин Вејвода и многи други који делују чак и у институцијама система тј. парламенту, воде тзв. либералну политику а немају ни дана радног стажа. Браћо Срби, једини спас од немани која се надвила над Србијом јесте да се овим родољубима хитно захвалимо на сарадњи, и евентуално за наредни 100. година забранимо њихов рад, а Србију окренемо ка Истоки где су све наши пријатељи и браћа по вери, где има ресурса у изобиљу и огромно тржиште за које ми тренутно немамо озбиљних понуда. Тај датум за тзв. преговоре је обична будалаштина на дугачком штапу. Турска то већ има скоро 40. година и ништа, али је сопственим снагама уздигла своју економију. Македонија га има скоро 10. година и ништа… Па шта ће нам то и чему толика халабука ни око чега, уместо да се окренемо себи, нашим пријатељима и уредимо земљу, не због тих рзбојника и уцењивача већ због нас самих. Проблем Косова није питање једне генерације како каже наш премијер. То је проблем који ће се решавати наредни 100. до 200. година, али на тој реликвији треба васпитавати ове што спавају до подне а остатк дана проводе у кафићима. Свака част једном делу младе генерације, то је критична маса на којој ова земља треба и мора да базира своју будућност и напредак, дакле пре свега на знању и раду, чега смо се већина нас давно одрекли… Ми морамо да урадимо неколико ствари: Прво, да се ослободимо наши непријатеља, окренемо пријатељима на истоку, ангажујемо сво наше расположиво знање које имамо и почнемо да радимо 24.сата дневно!

  • Kod nas Srba je veliki greh ugostiti svog neprijatelja i dusmana a mi to vodjeni odredjenim ljudima vec 20 goduina radimo. Pa onaj ko je na mene bombe bacao nema sta da trazi u mom dvoristu osim beleja….

 15. Oni koji daju prostora u medijima, diabolama kao sto su biserko, kandicka, teofilu pancicu, borki, isto su toliko krivi kao i ovi prethodno pomenuti srbozderi i srbomrsci.

 16. Ako vec moramo citati ove fasitoidne izjave, sto moramo gledati to odvratno lice, upravo se smrzavamo od te pojave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *