Moj serdare, na dobro ne sluti

Milorad Vučelić, glavni urednik

Turci jaki, izdajnici jaki – moj serdare, na dobro ne sluti – ove Njegoševe reči uputio nam je kao pozdrav i podršku naš čitalac, književnik Igor M. Đurić.
I tvrdnja i slutnja se obistiniše.
Već nedeljama se iz najviših organa srpskih i vojvođanskih vlasti, političkih stranaka, iz rukovodstava raznih udruženja i sa televizija koje bezočno zloupotrebljavaju nacionalnu frekvenciju se bujicama laži, kleveta i uvreda obrušavaju na „Pečat“. Otvorenim govorom mržnje osuđuju nepostojeći govor mržnje. Da ih ne znamo ko su i kakvi su, i za koga to rade mogli bismo pomisliti da je sve to zbog jedne rečenice, ali svi dobro znamo da nije. Ona im je samo izgovor i povod da demonstriraju svoje dosledno i visoko organizovano antisrpstvo. Neki od njih samo nastavljaju svoj posao, a neki iz vlasti se sada uključuju da bi im se dodvorili. „Pečat“ zastupa srpsku politiku i jasno i uporno doprinosi uobličavanju srpskog stanovišta, a oni će i dalje ići iz kampanje u kampanju sa neizostavnim poražavajućim ishodom.
Tako je ovih dana povelika grupa od „Pečata“ ugroženih osoba sklonila glavu, ni manje, ni više, nego u Dom Skupštine Srbije. Skup je održan pod nazivom „Svi smo mi Tomislav Marčinko“ i takva je i bila njihova osnovna poruka, a naročito u naglašenoj interpretaciji RT „Vojvodine“. Da podsetimo zaboravne, a obavestimo mlađe, Tomislav Marčinko je nekada, pre nego što su jogurt revolucijom oduvane autonomaške antisrpske vlasti, bio visoki partijski i državni funkcioner koji je javno u svim državnim medijima objavio poduži spisak srpskih intelektualaca, na čelu sa Dobricom Ćosićem, kojima je zabranjen ulazak u Novi Sad i Vojvodinu. Na tom spisku našao se tada i potpisnik ovog teksta. U međuvremenu se kao što vidimo spisak znatno proširio, pa se na njemu sada nalazi jedan celokupan narod.

Preteča prakse srbomrzačkih spiskadžija, Tomislav Marčinko je posle smenjivanja u Novom Sadu svoju karijeru nastavio u Zagrebu i to na najvišim funkcijama u Hrvatskoj Radio i Televiziji (HRT). Devedesetih je – eto konačno valjanog doprinosa za razgovor o „devedesetim“ – vodio rat protiv Srba i Srbije koji je tako efektno započeo u Vojvodini. Izbacili su ga sa HRT-a nešto kasnije, ali zbog lopovluka. Sva moguća poređenja ili putokaze na moralnim i političkim, te nacionalnim mapama prepuštam slobodnom zaključivanju čitalaca.
Skup inače u javnosti figurira i kao javno slušanje o medijskim slobodama. Bio je to pravi festival starih stereotipa i partijskih poštapalica iz Brozove jugoslovenske epohe. Dominirale su stare i izanđale nasilne simetrije, a skup je odisao monolitnim jedinstvom kakvo nisu krasile ni nekadašnje partijske ideološke komisije i sednice politbiroa. Uz obilje najčistijih gluposti. Nekada su se i gluposti i jugoslovenstvujuće antisrpstvo prikrivali dogmatizmom i citatima, a sada su ostale potpuno ogoljene. Detaljnije opise ovih delatnosti možete pročitati u tekstovima naših autora i urednika počev od Ratka Dmitrovića i Milijane Baletić, pa do Miodraga Zarkovića.
Ovaj skup i sve drugo što se dešava pod zajedničkom parolom „Svi smo mi Tomislav Marčinko“ je pokazao da je Srbija daleko iza sebe ostavila nekadašnja jugoslovenska pravila u nacionalnim ključevima. U Marčinkovo vreme je bilo nemoguće da se u nekom rukovodećem telu u Vojvodini nađe četiri petine pripadnika nacionalnih manjina, a samo jedna petina Srba. Danas je to ne samo moguće nego poželjno. Znači li to, pored ostalog, da su pripadnici nacionalnih manjina u Vojvodini, a posebno Hrvati, pet stotina puta sposobniji, obrazovaniji, talentovaniji i pametniji od Srba? To, naime, tačno tako ispada ukoliko bi se ponderisala nacionalna struktura stanovništva severne srpske pokrajine i potom primenila na rukovođenje njenim televizijskim Javnim servisom. Možda je to samo potvrda i svima poznate i u delo sprovođene Gruhonjićeve teze o degeneraciji Srba? Do sada smo mislili da je samo reč o Republici Srpskoj i Banjoj Luci, a sada vidimo da je to univerzalno primenljivo na sve Srbe odreda ma gde živeli.
A možda se sve ovo i dogodilo zahvaljujući poštovanju pravila o zaštiti ličnih podataka, pa se nije ni znalo ko kojem narodu pripada. Do izražaja je došao samo kvalitet i znanje, pa neka se Srbi zamisle zašto su toliko nesposobni i glupi.
Da bi se suočenje sa istinom izbeglo ostao je skrajnut istup Rodoljuba Šabića, što je zaista nepravično. Poverenik za informisanje od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakao je, pridružujući se već gore opisanim radnjama da „nije problem samo u govoru mržnje, već i u kršenju zakona koji zabranjuje navođenje podataka o nacionalnoj ili seksualnoj pripadnosti“, što je naš novinar Zarković prekršio. Široj javnosti je bilo nepoznato da isti stepen zaštite i tajnosti važi i za nacionalnu i za seksualnu pripadnost. Obe stvari su potisnute u sferu potpune privatnosti. Tajnosti podleže, recimo, i srpska nacionalnost i homoseksualizam. A šta ćemo s tim što većinu svih nas odaju imena i prezimena? Lako se može prikriti da si peder ili hetero, ali kako se zaštititi ako si Srbin, a posebno ako te ime i prezime odaje, i ako te lako prepoznaju. Moralo bi se tu nešto bitno promeniti. Za Srbe sa prepoznatljivim imenima trebalo bi u matičnim knjigama uneti neku šifru ili broj, pa da ne zna niko ko smo. Prilično je nezgodno ako to bude baš lako uočljivo, pa zbog toga svi znaju ili opravdano sumnjaju, da si Srbin, a da, recimo, ne znaju da si peder. I tako dalje.
Ali sve to ma koliko složeno bilo Šabić će već rešiti. Zanimljivo je kako ovom zaštitniku podataka o ličnosti ne pade ni na pamet da odlučno podigne svoj glas kada je žuta Vlada Srbije odlučila da svojom uredbom Šiptarima u Prištini preda matične i katastarske knjige svojih srpskih državljana, sa svim ličnim i imovinskim podacima? Što ne ode tada na neko javno čitanje i ne podiže glas u zaštitu ličnih podataka ili što ne organizova neko obraćanje Ustavnom sudu ili međunarodnim institucijama?
Veoma je zabrinjavajuće što čak 41 odsto građana podržava naš ulazak u EU. Prevelika je to podrška za tako velike štete koje je Srbija već pretrpela i koje će tek pretrpeti. Utešno je što znamo iz iskustva da su ove agencije verovatno pokrale jedno desetak odsto u korist EU. Ali i tada je previše podrške. Da je informisanje normalno, bilo bi i našim političarima mnogo lakše jer bi znali da se moraju boriti protiv 90 odsto svog naroda. To bi im podiglo borbeni duh i još više ih uverilo u opravdanost njihove politike. Ili bi se konačno dozvali pameti.
Kada je već o istinitom informisanju reč, mnogo je lakše čitaocima prištinske štampe jer oni, za razliku od čitalaca iz Srbije imaju novine koje objavljuju tačne informacije o rezultatima briselskih pregovora. Možda i zato što njihovi političari nemaju šta da kriju. Oni dobijaju sve što žele i nezadovoljni su. A mi gubimo polako sve i delujemo prilično zadovoljno. U tome je vrlina i veština naših medija.
Zemlja u kojoj živimo je po mnogo čemu jedinstvena, ali je najjedinstvenija po tome što su u samom vrhu vlasti dokazani i provereni jataci narkokartela. To je potvrdio potpredsednik žutog kartela, zvanog ponegde i DS, Miodrag Miki Rakić, jer on kao doskorašnji šef svih obaveštajnih službi za to ima nepobitne dokaze. Svesno je prikrivao najteža krivična dela, čineći i sam krivična dela. Uz put je dvostruko optužio vrh sadašnjeg režima. S jedne strane optužio je one koji su jataci narkobosova, a s druge one koji ih ne inkriminišu, jer su im svi dokazi poznati i pri ruci. Za početak bi se morala ispitati njegova odgovornost i ustanoviti istinitost njegovih reči. Poseban komentar ili pre zgražavanje, zaslužuje to što na sraman način upoređuje generala Ratka Mladića i njegove navodne i već mrtve, a svakako časne jatake sa narkobosovima i njihovim saradnicima koji već godinama, kao i sada, vrše najviše državne poslove. Mnogo je Rakiću što je „izgubio“ pet godina u lovu na Mladića, ali će sačekati i deset i petnaest da sačuva Šarića i njegove doušnike.
Na naslovnoj strani „Pečata“ je Novak Đoković. Po zasluzi, a ne kao kompenzacija za srpsko kapitulantstvo.

 

9 komentara

  1. ” Neka se posrame i odu…” ‘svi smutljivci … ?! ( sajt je “napadnut” ? )

  2. “Srbija nije banana drzava,vec drzava koja ima svoje zakone”,
    izjavio je predsednik srpske Vlade Ivica Dacic…pre neki dan.

    Ali to nije rekao onako,u nekom zezanju…recimo sa Karleusom,koja ga,isto pre neki dan , Dacica,pohvali kako je sposoban za mesto koje radi,jer ju je pravo u oci gledao,a ne u drugo mesto…dok su razgovarali…(da potsetim,imala je kao i uvek, “dekolte na izvolte” i najnoviji model sisa).

    Ne,predsednik Dacic je gornju izjavu dao nakon susreta sa makedonskim predsednikom Vlade, Gruevskim?!
    Dakle,to je drzavnicka izjava.To je vec nesto drugo…

    To da smo “drzava koja ima svoje zakone”,videcemo uskoro,pre svega da li se Ustav Srbije postuje, u kontekstu “priblizavanja” Beograda i Pristine,i udaljavanja Kosova od Srbije? Videcemo.

    Ja sam se zainteresovao,sta znaci “banana drzava”,da vidim “sta mi to nismo”…pa sam nasao definiciju u Wikipedia.org,a ona glasi:

    “Banana republika je pejorativni izraz kojim se opisuje siromasna drzava,kojom kleptokratski vlada diktator ili malobrojna klika,najcesce kao eksponent strane sile koja eksploatira njena prirodna bogatstva.”???

    Sunce ti kalaisano.

    Ja sam protiv toga da se Srbija naziva pogrdnim nazivom,ali,slicnost je nesnosna.SLICNOST JE NEDOPUSTIVA!

    Za mene je tajna da li predsednik srpske Vlade,Ivica Dacic,koji je inace bio super student FPN,zaista misli to sto je rekao?

  3. Nema šta dase vidi Dačić je sve otkrio sa kamerama i bez kamera.
    Ko dojavi za KOFERČIĆ i razgovori možda TEFERIĆ ko zna u kom
    lokalu separeu Briselu, na DORUČKU obavešten neobavešten na štetu Srbije.Nećemo nikad priznati a priznajemo da KOSMET polako
    ali sigurno uz pomoć politike Srbije postaje država od Josipa
    Broza do danas naša politika prema nama nevalja i državi Srbiji.

  4. Eu je oslobodila Gotovinu i Markača kao svoje saradnike u fašizmu tako da fašzam i dalje buja u NDH .NAKON SKUPA USTAŠA I NEOFAŠISTA PROTIV ĆIRILICE PRETUČEN SIN PRAVOSLAVNOG SVEĆENIKA! Zločin fašista se zbio u Borovu samo sat vremena poslije mitiga nacističke desnice.

  5. Svi ti izmi su proizvod Zapadne politike za osvajanje ISTOKA.
    Moramo priznati da mi stalno trčimo na Zapad a odbrano od tog
    Zapada tražimo od BRATSKE RUSIJE gde je tu pamet srpska???

  6. Kada vole, nasi EU prijatelji, za cenu ne pitaju!Poceli su sa
    laserski navodjenim porukama MIRA,LJUBAVI i PRIJATELJSTVA od po
    250kg svaka.Maloj Milici su je urucili kroz prozor od kupatila.
    E sta sve mogu ljubav i”DRANG NACH SUDOSTEN”!
    Posle su,u jos zacadjenu mehanu,doveli novoformiran nevladin hor
    “civilnog”drustva srbofila i auto sovinista,uvezban da Srblje ozari
    Glavnom numerom iz opusa crno-zute monarhije,koja kipti od ljubavi,
    tolerancije i zelje za suzivotom: “SERBIEN MUSS STERBIEN!”
    I kada se”Pecat”usudio da pita:A ko to tamo peva?usledio je
    hitar i horski odgovor:Pecat mora umreti!
    E pa,rodjaci,NECE MOCI! Odsvirali ste vi svoje!

  7. Danas sam slucajno pogledala filozofski naucni rad, koji je objavljen kod nas i u Edinburgu i smrzla sam se. Istina i pomirenje nije koncept koji nam uvaljuju nevladine organizacije, ljudi, to je citava nauka o zlocincu i zrtvi, vezana za Srbe i njihove zrtve. To sto se tim i takvim istinama bave naucnici Zapadnih zemalja, jasno mi je. Jasno mi je i ko ih i zasto placa za takav rad. Nije mi jasno ko placa nase profesore filozofije da se bave ovom kvazi naukom? Mi? Kome oni prenose to i takvo znanje i zasto? Nasoj deci? Da li je to sloboda univerziteta? Zasto o tome NIKO ne govori? Ni Pecat nije pisao o tome ili ja nisam videla. Svi pricaju o medijima, o nevladinim organizacijama. Da li gresim, ako kazem da je mnogo opasnije manipulisanje mladima, obrazovanjem? To je apsurd, da Drzava uci svoj narod da je toliko los da takav i ne treba da postoji, a ako ne treba da postoji narod, sta ce mu u tom slucaju i Drzava. Tako, Gospodine Vucelicu, to sto su nasli razlog da se okome na Pecat ne bi trebalo da Vas cudi. Srbe ukidaju, zabranjuju, pod firmom da ukidaju ZLO. Pricaju o organizovanom pamcenju. Sada se i goli fasizam zove naukom. Imate li Vi naucni odgovor na ovakvu nauku, mozete li ga naci negde? Kako se odbraniti?

    • Ma koje srpsko obrazovanje pa pogledajte ko sedi u SANU i sve je jasno. Znate taj zapad je puno naucio od nas shvatio je da se u srpsku kucu ne dolazi sa oruzjem. To je uradioi nekoliko puta i prosli su kako su prosli. Zna se. Problem je u tome sto mi neznamo da cenimo ono sto smo postigli. Srbin sam i toga se ne stidim. Ne tezim zapadu iz razloga sto su to KOLONIJALNE SILE a sa svojim neistomisljenicima se i INKVIZICIJOM obracunavaju. Isxtorija to pamti a nasu decu samo treba usmeriti da je dobro nauce. Bravo gospodine Vucelicu.

  8. “…Hrani sina, pak u vosku šalji – Srbija se UMIRITI NE DA …”
    Kom’ milo, kom’ krivo … bilo šta je bilo – TO biti NEĆE !
    I tvorci “američke histerije” se umirili – Sila BOGA moli, al’ BOG Silu NE VOLI !
    Bolje JEDNOM junački POGINUTI, nego svaki dan UMIRATI u STRAHU i SRAMU !
    “… U PAMET se …!”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *