Мој сердаре, на добро не слути

Милорад Вучелић, главни уредник

Турци јаки, издајници јаки – мој сердаре, на добро не слути – ове Његошеве речи упутио нам је као поздрав и подршку наш читалац, књижевник Игор М. Ђурић.
И тврдња и слутња се обистинише.
Већ недељама се из највиших органа српских и војвођанских власти, политичких странака, из руководстава разних удружења и са телевизија које безочно злоупотребљавају националну фреквенцију се бујицама лажи, клевета и увреда обрушавају на „Печат“. Отвореним говором мржње осуђују непостојећи говор мржње. Да их не знамо ко су и какви су, и за кога то раде могли бисмо помислити да је све то због једне реченице, али сви добро знамо да није. Она им је само изговор и повод да демонстрирају своје доследно и високо организовано антисрпство. Неки од њих само настављају свој посао, а неки из власти се сада укључују да би им се додворили. „Печат“ заступа српску политику и јасно и упорно доприноси уобличавању српског становишта, а они ће и даље ићи из кампање у кампању са неизоставним поражавајућим исходом.
Тако је ових дана повелика група од „Печата“ угрожених особа склонила главу, ни мање, ни више, него у Дом Скупштине Србије. Скуп је одржан под називом „Сви смо ми Томислав Марчинко“ и таква је и била њихова основна порука, а нарочито у наглашеној интерпретацији РТ „Војводине“. Да подсетимо заборавне, а обавестимо млађе, Томислав Марчинко је некада, пре него што су јогурт револуцијом одуване аутономашке антисрпске власти, био високи партијски и државни функционер који је јавно у свим државним медијима објавио подужи списак српских интелектуалаца, на челу са Добрицом Ћосићем, којима је забрањен улазак у Нови Сад и Војводину. На том списку нашао се тада и потписник овог текста. У међувремену се као што видимо списак знатно проширио, па се на њему сада налази један целокупан народ.

Претеча праксе србомрзачких спискаџија, Томислав Марчинко је после смењивања у Новом Саду своју каријеру наставио у Загребу и то на највишим функцијама у Хрватској Радио и Телевизији (ХРТ). Деведесетих је – ето коначно ваљаног доприноса за разговор о „деведесетим“ – водио рат против Срба и Србије који је тако ефектно започео у Војводини. Избацили су га са ХРТ-а нешто касније, али због лоповлука. Сва могућа поређења или путоказе на моралним и политичким, те националним мапама препуштам слободном закључивању читалаца.
Скуп иначе у јавности фигурира и као јавно слушање о медијским слободама. Био је то прави фестивал старих стереотипа и партијских поштапалица из Брозове југословенске епохе. Доминирале су старе и изанђале насилне симетрије, а скуп је одисао монолитним јединством какво нису красиле ни некадашње партијске идеолошке комисије и седнице политбироа. Уз обиље најчистијих глупости. Некада су се и глупости и југословенствујуће антисрпство прикривали догматизмом и цитатима, а сада су остале потпуно огољене. Детаљније описе ових делатности можете прочитати у текстовима наших аутора и уредника почев од Ратка Дмитровића и Милијане Балетић, па до Миодрага Зарковића.
Овај скуп и све друго што се дешава под заједничком паролом „Сви смо ми Томислав Марчинко“ је показао да је Србија далеко иза себе оставила некадашња југословенска правила у националним кључевима. У Марчинково време је било немогуће да се у неком руководећем телу у Војводини нађе четири петине припадника националних мањина, а само једна петина Срба. Данас је то не само могуће него пожељно. Значи ли то, поред осталог, да су припадници националних мањина у Војводини, а посебно Хрвати, пет стотина пута способнији, образованији, талентованији и паметнији од Срба? То, наиме, тачно тако испада уколико би се пондерисала национална структура становништва северне српске покрајине и потом применила на руковођење њеним телевизијским Јавним сервисом. Можда је то само потврда и свима познате и у дело спровођене Грухоњићеве тезе о дегенерацији Срба? До сада смо мислили да је само реч о Републици Српској и Бањој Луци, а сада видимо да је то универзално применљиво на све Србе одреда ма где живели.
А можда се све ово и догодило захваљујући поштовању правила о заштити личних података, па се није ни знало ко којем народу припада. До изражаја је дошао само квалитет и знање, па нека се Срби замисле зашто су толико неспособни и глупи.
Да би се суочење са истином избегло остао је скрајнут иступ Родољуба Шабића, што је заиста неправично. Повереник за информисање од јавног значаја и заштиту података о личности истакао је, придружујући се већ горе описаним радњама да „није проблем само у говору мржње, већ и у кршењу закона који забрањује навођење података о националној или сексуалној припадности“, што је наш новинар Зарковић прекршио. Широј јавности је било непознато да исти степен заштите и тајности важи и за националну и за сексуалну припадност. Обе ствари су потиснуте у сферу потпуне приватности. Тајности подлеже, рецимо, и српска националност и хомосексуализам. А шта ћемо с тим што већину свих нас одају имена и презимена? Лако се може прикрити да си педер или хетеро, али како се заштитити ако си Србин, а посебно ако те име и презиме одаје, и ако те лако препознају. Морало би се ту нешто битно променити. За Србе са препознатљивим именима требало би у матичним књигама унети неку шифру или број, па да не зна нико ко смо. Прилично је незгодно ако то буде баш лако уочљиво, па због тога сви знају или оправдано сумњају, да си Србин, а да, рецимо, не знају да си педер. И тако даље.
Али све то ма колико сложено било Шабић ће већ решити. Занимљиво је како овом заштитнику података о личности не паде ни на памет да одлучно подигне свој глас када је жута Влада Србије одлучила да својом уредбом Шиптарима у Приштини преда матичне и катастарске књиге својих српских држављана, са свим личним и имовинским подацима? Што не оде тада на неко јавно читање и не подиже глас у заштиту личних података или што не организова неко обраћање Уставном суду или међународним институцијама?
Веома је забрињавајуће што чак 41 одсто грађана подржава наш улазак у ЕУ. Превелика је то подршка за тако велике штете које је Србија већ претрпела и које ће тек претрпети. Утешно је што знамо из искуства да су ове агенције вероватно покрале једно десетак одсто у корист ЕУ. Али и тада је превише подршке. Да је информисање нормално, било би и нашим политичарима много лакше јер би знали да се морају борити против 90 одсто свог народа. То би им подигло борбени дух и још више их уверило у оправданост њихове политике. Или би се коначно дозвали памети.
Када је већ о истинитом информисању реч, много је лакше читаоцима приштинске штампе јер они, за разлику од читалаца из Србије имају новине које објављују тачне информације о резултатима бриселских преговора. Можда и зато што њихови политичари немају шта да крију. Они добијају све што желе и незадовољни су. А ми губимо полако све и делујемо прилично задовољно. У томе је врлина и вештина наших медија.
Земља у којој живимо је по много чему јединствена, али је најјединственија по томе што су у самом врху власти доказани и проверени јатаци наркокартела. То је потврдио потпредседник жутог картела, званог понегде и ДС, Миодраг Мики Ракић, јер он као доскорашњи шеф свих обавештајних служби за то има непобитне доказе. Свесно је прикривао најтежа кривична дела, чинећи и сам кривична дела. Уз пут је двоструко оптужио врх садашњег режима. С једне стране оптужио је оне који су јатаци наркобосова, а с друге оне који их не инкриминишу, јер су им сви докази познати и при руци. За почетак би се морала испитати његова одговорност и установити истинитост његових речи. Посебан коментар или пре згражавање, заслужује то што на сраман начин упоређује генерала Ратка Младића и његове наводне и већ мртве, а свакако часне јатаке са наркобосовима и њиховим сарадницима који већ годинама, као и сада, врше највише државне послове. Много је Ракићу што је „изгубио“ пет година у лову на Младића, али ће сачекати и десет и петнаест да сачува Шарића и његове доушнике.
На насловној страни „Печата“ је Новак Ђоковић. По заслузи, а не као компензација за српско капитулантство.

 

9 коментара

 1. ” Нека се посраме и оду…” ‘сви смутљивци … ?! ( сајт је “нападнут” ? )

 2. “Srbija nije banana drzava,vec drzava koja ima svoje zakone”,
  izjavio je predsednik srpske Vlade Ivica Dacic…pre neki dan.

  Ali to nije rekao onako,u nekom zezanju…recimo sa Karleusom,koja ga,isto pre neki dan , Dacica,pohvali kako je sposoban za mesto koje radi,jer ju je pravo u oci gledao,a ne u drugo mesto…dok su razgovarali…(da potsetim,imala je kao i uvek, “dekolte na izvolte” i najnoviji model sisa).

  Ne,predsednik Dacic je gornju izjavu dao nakon susreta sa makedonskim predsednikom Vlade, Gruevskim?!
  Dakle,to je drzavnicka izjava.To je vec nesto drugo…

  To da smo “drzava koja ima svoje zakone”,videcemo uskoro,pre svega da li se Ustav Srbije postuje, u kontekstu “priblizavanja” Beograda i Pristine,i udaljavanja Kosova od Srbije? Videcemo.

  Ja sam se zainteresovao,sta znaci “banana drzava”,da vidim “sta mi to nismo”…pa sam nasao definiciju u Wikipedia.org,a ona glasi:

  “Banana republika je pejorativni izraz kojim se opisuje siromasna drzava,kojom kleptokratski vlada diktator ili malobrojna klika,najcesce kao eksponent strane sile koja eksploatira njena prirodna bogatstva.”???

  Sunce ti kalaisano.

  Ja sam protiv toga da se Srbija naziva pogrdnim nazivom,ali,slicnost je nesnosna.SLICNOST JE NEDOPUSTIVA!

  Za mene je tajna da li predsednik srpske Vlade,Ivica Dacic,koji je inace bio super student FPN,zaista misli to sto je rekao?

 3. РАДОСЛАВ

  Нема шта дасе види Дачић је све открио са камерама и без камера.
  Ко дојави за КОФЕРЧИЋ и разговори можда ТЕФЕРИЋ ко зна у ком
  локалу сепареу Бриселу, на ДОРУЧКУ обавештен необавештен на штету Србије.Нећемо никад признати а признајемо да КОСМЕТ полако
  али сигурно уз помоћ политике Србије постаје држава од Јосипа
  Броза до данас наша политика према нама неваља и држави Србији.

 4. Eu je oslobodila Gotovinu i Markača kao svoje saradnike u fašizmu tako da fašzam i dalje buja u NDH .NAKON SKUPA USTAŠA I NEOFAŠISTA PROTIV ĆIRILICE PRETUČEN SIN PRAVOSLAVNOG SVEĆENIKA! Zločin fašista se zbio u Borovu samo sat vremena poslije mitiga nacističke desnice.

 5. РАДОСЛАВ

  Сви ти изми су производ Западне политике за освајање ИСТОКА.
  Морамо признати да ми стално трчимо на Запад а одбрано од тог
  Запада тражимо од БРАТСКЕ РУСИЈЕ где је ту памет српска???

 6. Kada vole, nasi EU prijatelji, za cenu ne pitaju!Poceli su sa
  laserski navodjenim porukama MIRA,LJUBAVI i PRIJATELJSTVA od po
  250kg svaka.Maloj Milici su je urucili kroz prozor od kupatila.
  E sta sve mogu ljubav i”DRANG NACH SUDOSTEN”!
  Posle su,u jos zacadjenu mehanu,doveli novoformiran nevladin hor
  “civilnog”drustva srbofila i auto sovinista,uvezban da Srblje ozari
  Glavnom numerom iz opusa crno-zute monarhije,koja kipti od ljubavi,
  tolerancije i zelje za suzivotom: “SERBIEN MUSS STERBIEN!”
  I kada se”Pecat”usudio da pita:A ko to tamo peva?usledio je
  hitar i horski odgovor:Pecat mora umreti!
  E pa,rodjaci,NECE MOCI! Odsvirali ste vi svoje!

 7. Danas sam slucajno pogledala filozofski naucni rad, koji je objavljen kod nas i u Edinburgu i smrzla sam se. Istina i pomirenje nije koncept koji nam uvaljuju nevladine organizacije, ljudi, to je citava nauka o zlocincu i zrtvi, vezana za Srbe i njihove zrtve. To sto se tim i takvim istinama bave naucnici Zapadnih zemalja, jasno mi je. Jasno mi je i ko ih i zasto placa za takav rad. Nije mi jasno ko placa nase profesore filozofije da se bave ovom kvazi naukom? Mi? Kome oni prenose to i takvo znanje i zasto? Nasoj deci? Da li je to sloboda univerziteta? Zasto o tome NIKO ne govori? Ni Pecat nije pisao o tome ili ja nisam videla. Svi pricaju o medijima, o nevladinim organizacijama. Da li gresim, ako kazem da je mnogo opasnije manipulisanje mladima, obrazovanjem? To je apsurd, da Drzava uci svoj narod da je toliko los da takav i ne treba da postoji, a ako ne treba da postoji narod, sta ce mu u tom slucaju i Drzava. Tako, Gospodine Vucelicu, to sto su nasli razlog da se okome na Pecat ne bi trebalo da Vas cudi. Srbe ukidaju, zabranjuju, pod firmom da ukidaju ZLO. Pricaju o organizovanom pamcenju. Sada se i goli fasizam zove naukom. Imate li Vi naucni odgovor na ovakvu nauku, mozete li ga naci negde? Kako se odbraniti?

  • Ma koje srpsko obrazovanje pa pogledajte ko sedi u SANU i sve je jasno. Znate taj zapad je puno naucio od nas shvatio je da se u srpsku kucu ne dolazi sa oruzjem. To je uradioi nekoliko puta i prosli su kako su prosli. Zna se. Problem je u tome sto mi neznamo da cenimo ono sto smo postigli. Srbin sam i toga se ne stidim. Ne tezim zapadu iz razloga sto su to KOLONIJALNE SILE a sa svojim neistomisljenicima se i INKVIZICIJOM obracunavaju. Isxtorija to pamti a nasu decu samo treba usmeriti da je dobro nauce. Bravo gospodine Vucelicu.

 8. папа-рацо

  “…Храни сина, пак у воску шаљи – Србија се УМИРИТИ НЕ ДА …”
  Ком’ мило, ком’ криво … било шта је било – ТО бити НЕЋЕ !
  И творци “америчке хистерије” се умирили – Сила БОГА моли, ал’ БОГ Силу НЕ ВОЛИ !
  Боље ЈЕДНОМ јуначки ПОГИНУТИ, него сваки дан УМИРАТИ у СТРАХУ и СРАМУ !
  “… У ПАМЕТ се …!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *