Izuzetna Vukova nagrada za dr Raška Jovanovića

Visoko priznanje KPZ Srbije uručeno i „Pečatovom“ pozorišnom kritičaru

Ugledni srpski istoričar književnosti i teatrolog, kao i dugogodišnji „Pečatov“ pozorišni kritičar dr Raško Jovanović dobitnik je ovogodišnjeg visokog priznanja Izuzetna Vukova nagrada za 2012. godinu koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje za naročit doprinos razvoju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji.
Među dobitnicima ovog posebnog priznanja (dodeljene su ukupno tri Izuzetne Vukove nagrade) su i istoričar umetnosti, reditelj Đorđe Kadijević, kao i direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Manojlo Vukotić.
Na svečanosti održanoj protekle nedelje (7. februara) u zgradi Predsedništva Srbije priznanje je laureatima uručio ministar kulture Bratislav Petković, naglasivši tom prilikom i da je „‘Vukova nagrada’ iskaz poštovanja za delatnost istaknutih pojedinaca“.
Pored Izuzetnih Vukovih nagrada, u prisustvu brojnih uglednih zvanica, uručena su i ostala priznanja KPZ Srbije – „Vukove nagrade“ za 2012. godinu. Njihovi dobitnici su: književnica Marija Bišof, Zoran Gutović, direktor izdavačke kuće „Pravoslavna reč“, antropolog dr Bojan Jovanović, koreograf i etnolog Slavica Mihailović. Nagradu su dobili i profesori škole „Lazar Savatić“ iz Zemuna, istoričar umetnosti mr Uglješa Rajčević, književnik Selimir Radulović, bibliotekar Dragana Tipsarević, galerista dr Momčilo Moša Todorović i profesor Poljoprivrednog fakulteta dr Miladin Ševarlić.

[restrictedarea]

U obrazloženju za dodelu Izuzetne nagrade našem pozorišnom kritičaru, između ostalog, se kaže: Prof. dr Raško Jovanović decenijama zauzima izuzetno ugledno i autoritativno mesto u srpskoj kulturi. Istoričar književnosti po obrazovanju, teatrolog po vokaciji, vrsni i uočljivi kritičar (pozorišni, muzički, posebno radio-kritičar), erudita enciklopedijskog znanja u svim oblastima svog širokog interesovanja, nekadašnji dramaturg Narodnog pozorišta i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta, omiljeni profesor drame na Fakultetu dramskih umetnosti i na Akademiji umetnosti, sjajni predavač na Višoj novinarskoj školi, vredni leksikograf – decenijama predstavlja osobeni vrednosni barometar kulturnih događanja i svekolikog kulturnog života u Beogradu i Srbiji. Bio je i naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, naučni saradnik i naučni savetnik u Institutu za novinarstvo u Beogradu, sekretar uredničkog odbora časopisa ‚Scena‘ u Novom Sadu, urednik časopisa ‚Pozorišna kultura‘ u Beogradu, urednik svih izdanja Akademije umetnosti…
Prof. dr Raško Jovanović je svojom delatnošću dao značajan doprinos srpskoj kulturi, delovanjem na više područja, naročito kada je reč o istoriji srpske drame i pozorišta, pozorišnoj leksikografiji, kao i proučavanju medija masovnih komunikacija, posebno radija i radiofonskog izraza. Od posebnog značaja je njegovo izučavanje stvaralaštva srpskih dramskih pisaca, naročito Branislava Đ. Nušića. Brojnim dramskim tekstovima napisanim za radio, osobito za emisiju ‚Radio-Beograda‘ ‚Zvezdani časovi‘ približio je značajne stvaraoce naše književne prošlosti i savremenim slušaocima. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja.
Celokupnim naučnim i stručnim radom, svekolikim kulturnim delovanjem, nastojao je da u našem kulturnom životu promoviše etičke i estetične vrednosti.

[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *