Изузетна Вукова награда за др Рашка Јовановића

Високо признање КПЗ Србије уручено и „Печатовом“ позоришном критичару

Угледни српски историчар књижевности и театролог, као и дугогодишњи „Печатов“ позоришни критичар др Рашко Јовановић добитник је овогодишњег високог признања Изузетна Вукова награда за 2012. годину које Културно-просветна заједница Србије додељује за нарочит допринос развоју културе, образовања и науке у Србији.
Међу добитницима овог посебног признања (додељене су укупно три Изузетне Вукове награде) су и историчар уметности, редитељ Ђорђе Кадијевић, као и директор и главни уредник Компаније „Новости“ Манојло Вукотић.
На свечаности одржаној протекле недеље (7. фебруара) у згради Председништва Србије признање је лауреатима уручио министар културе Братислав Петковић, нагласивши том приликом и да је „‘Вукова награда’ исказ поштовања за делатност истакнутих појединаца“.
Поред Изузетних Вукових награда, у присуству бројних угледних званица, уручена су и остала признања КПЗ Србије – „Вукове награде“ за 2012. годину. Њихови добитници су: књижевница Марија Бишоф, Зоран Гутовић, директор издавачке куће „Православна реч“, антрополог др Бојан Јовановић, кореограф и етнолог Славица Михаиловић. Награду су добили и професори школе „Лазар Саватић“ из Земуна, историчар уметности мр Угљеша Рајчевић, књижевник Селимир Радуловић, библиотекар Драгана Типсаревић, галериста др Момчило Моша Тодоровић и професор Пољопривредног факултета др Миладин Шеварлић.

[restrictedarea]

У образложењу за доделу Изузетне награде нашем позоришном критичару, између осталог, се каже: Проф. др Рашко Јовановић деценијама заузима изузетно угледно и ауторитативно место у српској култури. Историчар књижевности по образовању, театролог по вокацији, врсни и уочљиви критичар (позоришни, музички, посебно радио-критичар), ерудита енциклопедијског знања у свим областима свог широког интересовања, некадашњи драматург Народног позоришта и уметнички директор Београдског драмског позоришта, омиљени професор драме на Факултету драмских уметности и на Академији уметности, сјајни предавач на Вишој новинарској школи, вредни лексикограф – деценијама представља особени вредносни барометар културних догађања и свеколиког културног живота у Београду и Србији. Био је и научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду, научни сарадник и научни саветник у Институту за новинарство у Београду, секретар уредничког одбора часописа ‚Сцена‘ у Новом Саду, уредник часописа ‚Позоришна култура‘ у Београду, уредник свих издања Академије уметности…
Проф. др Рашко Јовановић је својом делатношћу дао значајан допринос српској култури, деловањем на више подручја, нарочито када је реч о историји српске драме и позоришта, позоришној лексикографији, као и проучавању медија масовних комуникација, посебно радија и радиофонског израза. Од посебног значаја је његово изучавање стваралаштва српских драмских писаца, нарочито Бранислава Ђ. Нушића. Бројним драмским текстовима написаним за радио, особито за емисију ‚Радио-Београда‘ ‚Звездани часови‘ приближио је значајне ствараоце наше књижевне прошлости и савременим слушаоцима. Добитник је многих значајних награда и признања.
Целокупним научним и стручним радом, свеколиким културним деловањем, настојао је да у нашем културном животу промовише етичке и естетичне вредности.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *