TAČI POKUŠAVA PRETNJAMA DA OSLABI BEOGRAD

BEOGRAD, 15. JANUARA (SRNA) – Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je Srni da će premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači morati da razgovara o srpskom predlogu za Kosovo, navodeći da Priština pokušava da obesnaži poziciju Beograda opstrukcijom briselskog dijaloga i pretnjama tzv. Albanske nacionalne armije (ANA).

“To su dva načina da Priština pokuša da odbaci ono što neminovno sledi, a to je da se sedne i ozbiljno razgovara o političkim temama, gde srpska rezolucija i platforma i te kako imaju težinu i to Tači zna i to mu ne odgovara”, rekao je Drecun uoči predstojećeg nastavka razgovora u Briselu.
Navodeći da Prištini nikako ne odgovara snažna politička ofanziva Beograda i usvajanje Rezolucije o Kosovu i Metohiji, Drecun je ocenio da ovog puta niko neće nasesti na Tačijevu priču o pojavljivanju ANA-e i na pretnje da će izazvati nasilje.
On smatra da će Tači pokušati da obesmisli i oslabi poziciju Beograda opstrukcijom u direktnom dijalogu Beograda i Prištine, postavljanjem zahteva neprihvatljivih za Srbiju i odbijanjem bilo kakvih srpskih predloga.
“S druge strane, vršiće konstantan pritisak i pretnju Srbiji i međunarodnoj zajednici da će se izvršiti destabilizacija nasiljem i zato se pojavila tzv. Albanska nacionalna armija, u dogovoru sa Prištinom i Tiranom”, kaže Drecun.
To je, dodaje on, oprobani metod Prištine, jer kada god međunarodna zajednica hoće da prihvati nešto što Srbija nudi ili eventualno pravi neki ustupak Srbiji, pojave se Albanci sa pretnjom da će izazvati nasilje.
Prema njegovim rečima, zato se pojavila ANA i zato se pravi cijela ova priča oko spomenika albanskim teroristima u Preševu, gdje je direktno Kadri Veseli, Tačijeva desna ruka, dao direktivu albanskim političkim predstavnicima na jugu Srbije da situaciju zakomplikuju sve do incidenata i da ne prihvate mirno rešavanje tog veštački izazvanog problema.
Komentarišći poruku Tačija da neće dozvoliti da se na predstojećem sastanku sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu razgovara o srpskoj rezoluciji i da je neprihvatljiva srpska autonomija, Drecun je rekao da je to očekivana reakcija Prištine, jer sve ono što otvara rešavanje konačnog statusa Kosmeta, Priština želi da izbegne.
“Nema on šta da razgovara o srpskoj rezoluciji, jer tu su osnovni principi za naše pregovarače. To znači da nijedno rešenje koje eventualno bude postignuto ne može da bude suprotstavljeno tim principima. Ni Srbija ne želi da tema razgovora budu osnovni principi iz Rezolucije, ali nudi moguća rešenja Platformom i o tome će morati da se razgovara”, kaže Drecun.
On smatra da će ova početna pozicija Prištine morati da smekša tokom narednog perioda dijaloga te očekuje da će EU vršiti postepeno pritisak na Tačija da krene u ozbiljne političke razgovore, jer ovo je neodrživa situacija prvenstveno za Prištinu.
“Tači mora da shvati, a verujem da će shvatiti veoma dobro i evropski posrednici, da je Srbija stavila na sto svoj predlog i ako se ne razmatra taj predlog, teško može da se ide dalje”, naglasio je Drecun.
Navodeći da Beograd neće da ukine srpske institucije na sjeveru Kosova, Drecun je istakao da Srbija više ne može da postigne nijedno jedino rešenje ni za kakvo tehničko pitanje, na primjer telekomunikacije, koje bi bilo suprotno Rezoluciji i Platformi, koje je usvojila Skupština Srbije.
“Ta rešenja moraju da budu u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Čak i kada bi premijer Srbije Ivica Dačić postigao neko rešenje koje ne bi bilo u skladu sa tim dokumentima, to ne bi bilo važeće”, kaže Drecun.
Komentarišući pretnje nasiljem koja je uputila tzv. ANA, Drecun je rekao da su na Kosovu sve takve pretnje ozbiljne, jer oni imaju kapaciteta da izazovu nasilje i da Srbe koji su bez ikakve zaštite veoma ugroze, kao i da izazovu destabilizaciju na području Preševa.
“Oni zaista žele da dođe do nekog sukoba sa srpskom žandarmerijom ili vojskom i da onda zatraže da se izvrši demilitarizacija tog područja, da se pažnja prebaci na jug Srbije te da opet Srbija bude optužena kao nekonstruktivan partner, jer u dijalogu sa Prištinom Srbija pokazuje da želi rešenje i ima inicijativu. Ali, ne verujem da će EU nasesti više na tu priču”, smatra Drecun.

4 komentara

  1. Ili je gospodin Milovan Drecun j a k o naivan ili misli da mo mi…i naivni i blesavi. O kakvom Taciju on govori….kakav Taci i kakvi bakraci …pa iz njegovih ustiju progovara E U ,NATO i SAD. Ima pravo Drecun kada kaze da E U nece nasjesti. Ne moze nasjesti zato sto su oni autori svih Tacijevih poteza!!!. Nazalost, po ko zna koji put NASJEDAJU pretstavnici DRZAVE SRBIJE, i to namjerno, drugim rijecima radi se o cistoj VELEIZDAJI!!! Ono sto Dacic potpise je i te kako vazece i obavezujuce. Ono sto su “ZUTI” ne potpisali, nego “dogovorili” za ovu vladu je postalo vazno kao “SVETO PISMO”!!!!
    Ne treba biti jako pametan………..1.Odustati od ulaska u E U
    2.Oziviti R 1244 i OUN 3. Preko OUN ruske vojnike na sjever KOSMETA 4.Ojacati veze sa RUSIJOM u svakom pogledu

  2. NIJE MI JASNO KOGA TO ONI A I OVI VODE U EU I KOGA SU PITALI DA BUDU VODJE BAS NA TOM PUTU

  3. Alo, Drecun, mi imamo USTAV i to je nase “sveto pismo”! Njega nije pisao bilo ko! Molim vas, dajte hitno intervju sa Ratkom Markovicem, pravnim strucnjakom koji je i pisao Ustav Srbije, da nam On objasni sta je sa ovom platformom i rezolucijom,…

  4. Valjda je svima do sada jasno da ce ova vlast nastaviti ono sto je DS radila. Polako i postepeno izdace Kosovo. I njihova izdaj je mnogo veca nego ono sto je DS radila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *