ТАЧИ ПОКУШАВА ПРЕТЊАМА ДА ОСЛАБИ БЕОГРАД

БЕОГРАД, 15. ЈАНУАРА (СРНА) – Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун рекао је Срни да ће премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи морати да разговара о српском предлогу за Косово, наводећи да Приштина покушава да обеснажи позицију Београда опструкцијом бриселског дијалога и претњама тзв. Албанске националне армије (АНА).

“То су два начина да Приштина покуша да одбаци оно што неминовно следи, а то је да се седне и озбиљно разговара о политичким темама, где српска резолуција и платформа и те како имају тежину и то Тачи зна и то му не одговара”, рекао је Дрецун уочи предстојећег наставка разговора у Бриселу.
Наводећи да Приштини никако не одговара снажна политичка офанзива Београда и усвајање Резолуције о Косову и Метохији, Дрецун је оценио да овог пута нико неће насести на Тачијеву причу о појављивању АНА-е и на претње да ће изазвати насиље.
Он сматра да ће Тачи покушати да обесмисли и ослаби позицију Београда опструкцијом у директном дијалогу Београда и Приштине, постављањем захтева неприхватљивих за Србију и одбијањем било каквих српских предлога.
“С друге стране, вршиће константан притисак и претњу Србији и међународној заједници да ће се извршити дестабилизација насиљем и зато се појавила тзв. Албанска национална армија, у договору са Приштином и Тираном”, каже Дрецун.
То је, додаје он, опробани метод Приштине, јер када год међународна заједница хоће да прихвати нешто што Србија нуди или евентуално прави неки уступак Србији, појаве се Албанци са претњом да ће изазвати насиље.
Према његовим речима, зато се појавила АНА и зато се прави цијела ова прича око споменика албанским терористима у Прешеву, гдје је директно Кадри Весели, Тачијева десна рука, дао директиву албанским политичким представницима на југу Србије да ситуацију закомпликују све до инцидената и да не прихвате мирно решавање тог вештачки изазваног проблема.
Коментаришћи поруку Тачија да неће дозволити да се на предстојећем састанку са српским премијером Ивицом Дачићем у Бриселу разговара о српској резолуцији и да је неприхватљива српска аутономија, Дрецун је рекао да је то очекивана реакција Приштине, јер све оно што отвара решавање коначног статуса Космета, Приштина жели да избегне.
“Нема он шта да разговара о српској резолуцији, јер ту су основни принципи за наше преговараче. То значи да ниједно решење које евентуално буде постигнуто не може да буде супротстављено тим принципима. Ни Србија не жели да тема разговора буду основни принципи из Резолуције, али нуди могућа решења Платформом и о томе ће морати да се разговара”, каже Дрецун.
Он сматра да ће ова почетна позиција Приштине морати да смекша током наредног периода дијалога те очекује да ће ЕУ вршити постепено притисак на Тачија да крене у озбиљне политичке разговоре, јер ово је неодржива ситуација првенствено за Приштину.
“Тачи мора да схвати, а верујем да ће схватити веома добро и европски посредници, да је Србија ставила на сто свој предлог и ако се не разматра тај предлог, тешко може да се иде даље”, нагласио је Дрецун.
Наводећи да Београд неће да укине српске институције на сјеверу Косова, Дрецун је истакао да Србија више не може да постигне ниједно једино решење ни за какво техничко питање, на примјер телекомуникације, које би било супротно Резолуцији и Платформи, које је усвојила Скупштина Србије.
“Та решења морају да буду у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Чак и када би премијер Србије Ивица Дачић постигао неко решење које не би било у складу са тим документима, то не би било важеће”, каже Дрецун.
Коментаришући претње насиљем која је упутила тзв. АНА, Дрецун је рекао да су на Косову све такве претње озбиљне, јер они имају капацитета да изазову насиље и да Србе који су без икакве заштите веома угрозе, као и да изазову дестабилизацију на подручју Прешева.
“Они заиста желе да дође до неког сукоба са српском жандармеријом или војском и да онда затраже да се изврши демилитаризација тог подручја, да се пажња пребаци на југ Србије те да опет Србија буде оптужена као неконструктиван партнер, јер у дијалогу са Приштином Србија показује да жели решење и има иницијативу. Али, не верујем да ће ЕУ насести више на ту причу”, сматра Дрецун.

4 коментара

  1. Ili je gospodin Milovan Drecun j a k o naivan ili misli da mo mi…i naivni i blesavi. O kakvom Taciju on govori….kakav Taci i kakvi bakraci …pa iz njegovih ustiju progovara E U ,NATO i SAD. Ima pravo Drecun kada kaze da E U nece nasjesti. Ne moze nasjesti zato sto su oni autori svih Tacijevih poteza!!!. Nazalost, po ko zna koji put NASJEDAJU pretstavnici DRZAVE SRBIJE, i to namjerno, drugim rijecima radi se o cistoj VELEIZDAJI!!! Ono sto Dacic potpise je i te kako vazece i obavezujuce. Ono sto su “ZUTI” ne potpisali, nego “dogovorili” za ovu vladu je postalo vazno kao “SVETO PISMO”!!!!
    Ne treba biti jako pametan………..1.Odustati od ulaska u E U
    2.Oziviti R 1244 i OUN 3. Preko OUN ruske vojnike na sjever KOSMETA 4.Ojacati veze sa RUSIJOM u svakom pogledu

  2. NIJE MI JASNO KOGA TO ONI A I OVI VODE U EU I KOGA SU PITALI DA BUDU VODJE BAS NA TOM PUTU

  3. Alo, Drecun, mi imamo USTAV i to je nase “sveto pismo”! Njega nije pisao bilo ko! Molim vas, dajte hitno intervju sa Ratkom Markovicem, pravnim strucnjakom koji je i pisao Ustav Srbije, da nam On objasni sta je sa ovom platformom i rezolucijom,…

  4. Valjda je svima do sada jasno da ce ova vlast nastaviti ono sto je DS radila. Polako i postepeno izdace Kosovo. I njihova izdaj je mnogo veca nego ono sto je DS radila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *