Odbrana „Pečata“ i poslednji dani

Piše Miodrag Zarković

Sa mnogih strana pristigli su napadi na članak „Di su naši TV novci?“, koji sam napisao za 251. broj „Pečata“ od 18. januara. Većina tih napada zaslužuje odgovor. Idemo redom.

Rukovodioci UNS-a,

možda mi nećete verovati, ali ja ću se i nadalje buniti protiv pretećih spiskova na koje će vas svrstavati oni što već 12 godina diktiraju ko je za srpsku javnost podoban, ko nepodoban, a ko zabranjen. Kao što sam, primera radi, prošle godine pisao protiv spiskova Bruna Vekarića i Jasne Šarčević, koji su prostački i o državnom trošku klevetali kako vas iz rukovodstva tako i neke od vaših članova, na sličan ću način reagovati i u predstojećim takvim prilikama. Kažem na sličan, a ne na isti način, zato što ću ubuduće izbeći jednu grešku koju sam do sada činio: neću vas više pitati za mišljenje. Posle vašeg saopštenja u kojem se svesrdno pridružujete odbrani Sabahudina Dinka Gruhonjića i njegovih saučesnika od moje malenkosti, vaši stavovi za mene više ne mogu imati nikakvu važnost. Evo i zašto:

„Gledam onda djevojke, jer je Banjaluka nekad bila nadaleko čuvena ne samo po njihovoj brojnosti (sedam na jednoga, veli legenda, a ja se `udao` u Vojvodinu, od silnog izbora!), već i po ljepoti. Ima ih sređenih, što jest – jest. I na štikle se odvaže, mada im hod baš nije ko u srne. Ali nema onih lijepih, dugonogih, dugovratih, suptilnih, mističnih gradskih ljepotica koje oduzimaju dah. I to nam je fašizam donio. Od grada u kojem su nekada živjeli svi, pretvorio se u etnički čistu naseobinu, gdje me, pogotovo ovi mlađi, čudno gledaju kad kažem da se zovem Dinko. U takvom gradu, u kojem žive samo jedni, ni ženske ni muške ljepote neće biti. Noge će biti sve kraće, a pogledi sve tuplji. Sem pred kamerama Radiotelevizije Republike Srpske, javnog servisa svijetle koljačke tradicije!“

Sabahudin Dinko Gruhonjić, klijent koga ste uzeli u odbranu od mene, ovim je pasusom zaključio svoj tekst „Za televizijski dom – spremni“ od 2. maja 2010. godine. Gruhonjić je, dakle, napisao da u sredini u kojoj žive samo Srbi „ni ženske ni muške ljepote neće biti“, a da biološko razmnožavanje Srba sa Srbima vodi ka sve kraćim nogama i sve tupljim pogledima. To je možda i najočigledniji primer fašističkih ubeđenja i usmerenja Sabahudina Dinka Gruhonjića; mada ne i usamljen primer, jer Gruhonjić u manje-više svakom javnom istupu grmi ontološkom mržnjom prema svemu što je srpsko.

Za takvog sam napisao da je medijski zlikovac. Za one koji ga veličaju, slušaju i pomažu mu, napisao sam da su protivsrpski činioci. A vi ih branite od mene. Alal vam vera na tome kako shvatate i doživljavate profesionalnu čast i novinarsku solidarnost.

I još nešto: nemojte meni pripisivati zasluge koje pripadaju jednom neuporedivo poznatijem i uticajnijem društvenom delatniku, Josipu Brozu. On je, naime, u Vojvodinu uveo to što vi nazivate prebrojavanjem krvnih zrnaca: brojao je i brojao, pa zaključio da tamo nema dovoljno srpskih krvnih zrnaca, zbog čega je Vojvodinu proglasio pokrajinom. I Vojvodina od tada živi i radi po „nacionalnom ključu“, gde se u javnim ustanovama strogo pazi da nikako srpski kadrovi ne budu brojniji nego što je Broz zacrtao na osnovu svog prebrojavanja.

Protiv Brozovih računica nikada se niste bunili. Štaviše, kada se krajem osamdesetih Srbija pobunila protiv Brozove zločinačke matematike, neki među vama su gunđali na tu pobunu, koju danas izgleda osuđujete jednoglasno. Refleksno, bez razmišljanja, sada ste kao opareni skočili na mene zato što „prebrojavam nacionalna krvna zrnca“, kada sam napisao da verovatno postoji neka veza između protivdržavne, protivnacionalne uređivačke politike RTV-a i neodbranjivo neprirodnog sastava rukovodećeg kadra te kuće – sastava koji gazi čak i Brozove, vama tako drage „nacionalne ključeve“.

Tu ću vezu, kako sam i nameravao, pobliže pojasniti u najavljenom nastavku teksta, u sledećem broju „Pečata“.

Rukovodioci NUNS-a,

osećao bih se užasno nesrećno ako se ispostavi da ste me sasvim zaboravili u prijavama koje državnim organima već desetak godina podnosite protiv novinarskih delatnika koji nisu po vašem ukusu. Milorad Vučelić mi se često ruga što je na jednom od tih spiskova – među onima koji su uopšte dostupni javnosti – on prvonaveden, a mene na njima nema. Ne podnosim kad mi se rugaju, zato vas preklinjem da mu izbijete taj argument iz ruke tako što ćete me, ukoliko ste me do sada zaobilazili, uvrstiti na prvi sledeći spisak koji budete sastavljali. Računam da će to biti ubrzo. Unapred zahvalan.

Rukovodioci RTV-a,

ako vas je toliko potresao prvi tekst koji sam napisao o vama, možda bi bilo bolje da preskočite nastavak, koji će izaći u sledećem broju „Pečata“ 25. januara. Bojim se da će vam se taj dopasti još manje.

Pokrajinski odbore Demokratske stranke,

zašto si usamljen?! Zašto si se samo ti oglasio? Gde su ostali ogranci stranke? Zašto ćuti Glavni odbor DS-a? Ako borba protiv „Pečata“ i moje malenkosti može da objedini UNS i NUNS, zar ne može da makar nakratko okupi pod isti krov i Đilasa sa Petrovićem, Pajtića sa Jeremićem, Tadića sa Stefanovićem? Šutanovca, Đelića, Mićunovića – sve same sinove i očeve demokratije? Kako ćete danas-sutra sabirati koalicione partnere, ako vas ovako nasušno pitanje, kao što je „Pečatov“ tekst o Radio-televiziji Vojvodine, ne može ni međusobno sakupiti?!

12 komentara

  1. Ima nečeg i dobrog u ovim reakcijama g. Zarkoviću, a to je da se “Pečat” sve više čita. I moja malenkost, gle sličnosti, se potpuno slaže sa Vama. Ispašće još problem što nova /demokratska/ vlast nije lustrirala sve ono, kako je uradila prethodna, a trebalo je, reakcije ne bi dobile na značaju.Sprega DS i medija još uvek funkcioniše,nažalost, ali lustriraće se oni sami. LSV je već krenuo!

  2. Ziveo ti nama i zdrav bio Zarkovicu, za mene vec davno ‘novi Nusic’-u!Zima je, sneg, a i sam znas za cega on/ nama na srecu/ ponekada i sluzi!
    Samo nastavi/te/ a nasi sudovi..od Ustavnog pa na dalje ‘su pretrpani
    SLUCAJEVIMA’..pa i ako te tuze..ih!

    Pozdrav,

  3. Zare care!

  4. Ako vam je Zare car, sta nam je onda Ljiljana Smajlovic i Nino Brajovic? Sta su nam onda Sonja Biserko i Sonja Liht? Sta Natasa Kandic? Pa nisu one gore od Ljilje? A sta su nam onda ovi iz Anema? Neki Mirkovic. Ko je ta osoba? Bavi li se on novinarstvom? Napisa li neki tekst?

    • Milenko , ne pratiš ti naše novinarstvo. M.Zarković je pisao još davno za “Demokratiju”. Onako britko. Sad kada su to zaslužili britko i po njima. “Kao Nušić” , što reče neko. Zato i mislim da je to isti čovek.

  5. Pa iz daleka se vidi da je NATO ( US Army ) poslao svoju PR Antonelu Rihu da pojaca ovaj klub fasista. Osetili su i oni da su srpska crvena krvna zrnca u Vojvodini borbenija nego u ostatku Srbije. Treba pojacati rad mas medija do konacnog osvajanja Srbije. “Pobedom” Nikolica, Vucica i Dacica, ameri su overili okupaciju. Jos kada bi mogli kupiti srpski mentalitet pobeda bi bila kompletna. Tesko je ubediti Srbina da je dobar sistem vrednosti gde su pederi, lopovi i Saricevi izaslanici, na celu insistucija srpskog drustva.

  6. Zanš i sam onu narodnu da se “za dobrim konjem velika prašina diže”. Ovolika vika i uzrujanost govore da si pogodio đavola u oko. Taknuo si ih po novčaniku. Tu su najostljiviji. Da li srpska ekonomija propada? Zabole ih. Da li školstvo i zdravstvo padaju na najniže grane od kako se piše istorija Srbije? Zabole ih. Da li biti Srbin ima sve tužnije i tužnije značenje svuda po svetu (a pogotovo u Srbiji)? Zabole ih. Da li se sme zaviriti u poslovne knjige i novčanike onih koji ih vode? Odgovor na ovo poslednje su ti sami dali… Pozdrav iz Dortmunda

  7. Sto pre ukinuti APV kao relikt Brozovske totalitaristicke delatnosti. Na taj nacin ce svi oni koji se hrane sa drzavnih jasala, a pljuju po svemu srpskom, ostati bez istih. Postojanje APV nam ,cak ni sa vlascu radikala u istoj, ne garantuje da ista nece poci stopama secesije. Jer kod nas je na zalost materijalni interes kadrova koji se nakace na drzavnu sisu je iznad svih moralnih obzira i ideoloskih ubedjenja.

  8. Bravo za Miodraga Zarkovića, a napadi od strane kolonijalnih upravnika u Srbiji su najbolja reklama…

  9. Nemojte pokleknuti kada STE najpotrebniji jedino iz PEČATA istina dolazi.NATO IMPERIJA+ ŽUTI KARTEL sa prešaltovanim IVICOM
    odgovara da nema istine u Srbiji. Vučeliću i svi u Pečatu koji
    RAZGOVARATE SA NARODOM smetate NATO IMPERIJI VAŠE pisanje o istini
    NJIMA smeta i zato traže JATAKE izdajnike da Vas napadaju uz VAŠ
    sve čitaniji NEDELJNIK PEČAT.

  10. Malo o UNS- u sa kosmetske strane i velicini Ninu Brajovicu, sada generalnom sekretaru UNS-a. Pa taj Nino Brajovic je uz pomoc kojekakvih likova, navodno novinara, zaposlenih u lokalnim srpskim radio stanicama na KiM koje iskljucivo emituju pozdrave zelje i cestitke i sund muziku izabrao studenta , koji je prvi put krocio na KiM, Zeljka Tvrdisica, za predsednika novinara KiM. Deset dana pre izbora on je te likove uclanio u UNS a onda bas preko njih izabrao Crnogorca za predsednika srpskih novinara na KiM. Zanemareni su oni novinari koji su i pre i posle 1999. godine putovali i pisali o KiM stavljajuci glavu u torbu. Ali pozadina ovakvog izbora je samo jedna u nizu alki da se KiM otkaci od Srbije. I tu je Nina Brajevica izuzetna zasluga. Verovatno je Nino kadar Fadilja Hodze jos pa sada otpusta iz svoje struke KiM. Zarkovic je u pravu kad pise o ovim likovima iz Vojvodine a njegove tekstove znala sam od ranije koji su istinski SRBIJA. No, zalosno je da, nazovi novinari, Dinko, Riha,Nino, Tvdrdisic … otvoreno skracuju Srbiju a iz Beograda imaju primanja.

  11. Svaka čast za ovaj i ostale komentare u Pečatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *