Одбрана „Печата“ и последњи дани

Пише Миодраг Зарковић

Са многих страна пристигли су напади на чланак „Ди су наши ТВ новци?“, који сам написао за 251. број „Печата“ од 18. јануара. Већина тих напада заслужује одговор. Идемо редом.

Руководиоци УНС-а,

можда ми нећете веровати, али ја ћу се и надаље бунити против претећих спискова на које ће вас сврставати они што већ 12 година диктирају ко је за српску јавност подобан, ко неподобан, а ко забрањен. Као што сам, примера ради, прошле године писао против спискова Бруна Векарића и Јасне Шарчевић, који су простачки и о државном трошку клеветали како вас из руководства тако и неке од ваших чланова, на сличан ћу начин реаговати и у предстојећим таквим приликама. Кажем на сличан, а не на исти начин, зато што ћу убудуће избећи једну грешку коју сам до сада чинио: нећу вас више питати за мишљење. После вашег саопштења у којем се свесрдно придружујете одбрани Сабахудина Динка Грухоњића и његових саучесника од моје маленкости, ваши ставови за мене више не могу имати никакву важност. Ево и зашто:

„Гледам онда дјевојке, јер је Бањалука некад била надалеко чувена не само по њиховој бројности (седам на једнога, вели легенда, а ја се `удао` у Војводину, од силног избора!), већ и по љепоти. Има их сређених, што јест – јест. И на штикле се одваже, мада им ход баш није ко у срне. Али нема оних лијепих, дугоногих, дуговратих, суптилних, мистичних градских љепотица које одузимају дах. И то нам је фашизам донио. Од града у којем су некада живјели сви, претворио се у етнички чисту насеобину, гдје ме, поготово ови млађи, чудно гледају кад кажем да се зовем Динко. У таквом граду, у којем живе само једни, ни женске ни мушке љепоте неће бити. Ноге ће бити све краће, а погледи све тупљи. Сем пред камерама Радиотелевизије Републике Српске, јавног сервиса свијетле кољачке традиције!“

Сабахудин Динко Грухоњић, клијент кога сте узели у одбрану од мене, овим је пасусом закључио свој текст „За телевизијски дом – спремни“ од 2. маја 2010. године. Грухоњић је, дакле, написао да у средини у којој живе само Срби „ни женске ни мушке љепоте неће бити“, а да биолошко размножавање Срба са Србима води ка све краћим ногама и све тупљим погледима. То је можда и најочигледнији пример фашистичких убеђења и усмерења Сабахудина Динка Грухоњића; мада не и усамљен пример, јер Грухоњић у мање-више сваком јавном иступу грми онтолошком мржњом према свему што је српско.

За таквог сам написао да је медијски зликовац. За оне који га величају, слушају и помажу му, написао сам да су противсрпски чиниоци. А ви их браните од мене. Алал вам вера на томе како схватате и доживљавате професионалну част и новинарску солидарност.

И још нешто: немојте мени приписивати заслуге које припадају једном неупоредиво познатијем и утицајнијем друштвеном делатнику, Јосипу Брозу. Он је, наиме, у Војводину увео то што ви називате пребројавањем крвних зрнаца: бројао је и бројао, па закључио да тамо нема довољно српских крвних зрнаца, због чега је Војводину прогласио покрајином. И Војводина од тада живи и ради по „националном кључу“, где се у јавним установама строго пази да никако српски кадрови не буду бројнији него што је Броз зацртао на основу свог пребројавања.

Против Брозових рачуница никада се нисте бунили. Штавише, када се крајем осамдесетих Србија побунила против Брозове злочиначке математике, неки међу вама су гунђали на ту побуну, коју данас изгледа осуђујете једногласно. Рефлексно, без размишљања, сада сте као опарени скочили на мене зато што „пребројавам национална крвна зрнца“, када сам написао да вероватно постоји нека веза између противдржавне, противнационалне уређивачке политике РТВ-а и неодбрањиво неприродног састава руководећег кадра те куће – састава који гази чак и Брозове, вама тако драге „националне кључеве“.

Ту ћу везу, како сам и намеравао, поближе појаснити у најављеном наставку текста, у следећем броју „Печата“.

Руководиоци НУНС-а,

осећао бих се ужасно несрећно ако се испостави да сте ме сасвим заборавили у пријавама које државним органима већ десетак година подносите против новинарских делатника који нису по вашем укусу. Милорад Вучелић ми се често руга што је на једном од тих спискова – међу онима који су уопште доступни јавности – он првонаведен, а мене на њима нема. Не подносим кад ми се ругају, зато вас преклињем да му избијете тај аргумент из руке тако што ћете ме, уколико сте ме до сада заобилазили, уврстити на први следећи списак који будете састављали. Рачунам да ће то бити убрзо. Унапред захвалан.

Руководиоци РТВ-а,

ако вас је толико потресао први текст који сам написао о вама, можда би било боље да прескочите наставак, који ће изаћи у следећем броју „Печата“ 25. јануара. Бојим се да ће вам се тај допасти још мање.

Покрајински одборе Демократске странке,

зашто си усамљен?! Зашто си се само ти огласио? Где су остали огранци странке? Зашто ћути Главни одбор ДС-а? Ако борба против „Печата“ и моје маленкости може да обједини УНС и НУНС, зар не може да макар накратко окупи под исти кров и Ђиласа са Петровићем, Пајтића са Јеремићем, Тадића са Стефановићем? Шутановца, Ђелића, Мићуновића – све саме синове и очеве демократије? Како ћете данас-сутра сабирати коалиционе партнере, ако вас овако насушно питање, као што је „Печатов“ текст о Радио-телевизији Војводине, не може ни међусобно сакупити?!

12 коментара

 1. Ima nečeg i dobrog u ovim reakcijama g. Zarkoviću, a to je da se “Pečat” sve više čita. I moja malenkost, gle sličnosti, se potpuno slaže sa Vama. Ispašće još problem što nova /demokratska/ vlast nije lustrirala sve ono, kako je uradila prethodna, a trebalo je, reakcije ne bi dobile na značaju.Sprega DS i medija još uvek funkcioniše,nažalost, ali lustriraće se oni sami. LSV je već krenuo!

 2. Ziveo ti nama i zdrav bio Zarkovicu, za mene vec davno ‘novi Nusic’-u!Zima je, sneg, a i sam znas za cega on/ nama na srecu/ ponekada i sluzi!
  Samo nastavi/te/ a nasi sudovi..od Ustavnog pa na dalje ‘su pretrpani
  SLUCAJEVIMA’..pa i ako te tuze..ih!

  Pozdrav,

 3. Ako vam je Zare car, sta nam je onda Ljiljana Smajlovic i Nino Brajovic? Sta su nam onda Sonja Biserko i Sonja Liht? Sta Natasa Kandic? Pa nisu one gore od Ljilje? A sta su nam onda ovi iz Anema? Neki Mirkovic. Ko je ta osoba? Bavi li se on novinarstvom? Napisa li neki tekst?

  • Milenko , ne pratiš ti naše novinarstvo. M.Zarković je pisao još davno za “Demokratiju”. Onako britko. Sad kada su to zaslužili britko i po njima. “Kao Nušić” , što reče neko. Zato i mislim da je to isti čovek.

 4. Pa iz daleka se vidi da je NATO ( US Army ) poslao svoju PR Antonelu Rihu da pojaca ovaj klub fasista. Osetili su i oni da su srpska crvena krvna zrnca u Vojvodini borbenija nego u ostatku Srbije. Treba pojacati rad mas medija do konacnog osvajanja Srbije. “Pobedom” Nikolica, Vucica i Dacica, ameri su overili okupaciju. Jos kada bi mogli kupiti srpski mentalitet pobeda bi bila kompletna. Tesko je ubediti Srbina da je dobar sistem vrednosti gde su pederi, lopovi i Saricevi izaslanici, na celu insistucija srpskog drustva.

 5. Ломитељ

  Занш и сам ону народну да се “за добрим коњем велика прашина диже”. Оволика вика и узрујаност говоре да си погодио ђавола у око. Такнуо си их по новчанику. Ту су најостљивији. Да ли српска економија пропада? Заболе их. Да ли школство и здравство падају на најниже гране од како се пише историја Србије? Заболе их. Да ли бити Србин има све тужније и тужније значење свуда по свету (а поготово у Србији)? Заболе их. Да ли се сме завирити у пословне књиге и новчанике оних који их воде? Одговор на ово последње су ти сами дали… Поздрав из Дортмунда

 6. Sto pre ukinuti APV kao relikt Brozovske totalitaristicke delatnosti. Na taj nacin ce svi oni koji se hrane sa drzavnih jasala, a pljuju po svemu srpskom, ostati bez istih. Postojanje APV nam ,cak ni sa vlascu radikala u istoj, ne garantuje da ista nece poci stopama secesije. Jer kod nas je na zalost materijalni interes kadrova koji se nakace na drzavnu sisu je iznad svih moralnih obzira i ideoloskih ubedjenja.

 7. Никола

  Браво за Миодрага Зарковића, а напади од стране колонијалних управника у Србији су најбоља реклама…

 8. РАДОСЛАВ

  Немојте поклекнути када СТЕ најпотребнији једино из ПЕЧАТА истина долази.НАТО ИМПЕРИЈА+ ЖУТИ КАРТЕЛ са прешалтованим ИВИЦОМ
  одговара да нема истине у Србији. Вучелићу и сви у Печату који
  РАЗГОВАРАТЕ СА НАРОДОМ сметате НАТО ИМПЕРИЈИ ВАШЕ писање о истини
  ЊИМА смета и зато траже ЈАТАКЕ издајнике да Вас нападају уз ВАШ
  све читанији НЕДЕЉНИК ПЕЧАТ.

 9. Malo o UNS- u sa kosmetske strane i velicini Ninu Brajovicu, sada generalnom sekretaru UNS-a. Pa taj Nino Brajovic je uz pomoc kojekakvih likova, navodno novinara, zaposlenih u lokalnim srpskim radio stanicama na KiM koje iskljucivo emituju pozdrave zelje i cestitke i sund muziku izabrao studenta , koji je prvi put krocio na KiM, Zeljka Tvrdisica, za predsednika novinara KiM. Deset dana pre izbora on je te likove uclanio u UNS a onda bas preko njih izabrao Crnogorca za predsednika srpskih novinara na KiM. Zanemareni su oni novinari koji su i pre i posle 1999. godine putovali i pisali o KiM stavljajuci glavu u torbu. Ali pozadina ovakvog izbora je samo jedna u nizu alki da se KiM otkaci od Srbije. I tu je Nina Brajevica izuzetna zasluga. Verovatno je Nino kadar Fadilja Hodze jos pa sada otpusta iz svoje struke KiM. Zarkovic je u pravu kad pise o ovim likovima iz Vojvodine a njegove tekstove znala sam od ranije koji su istinski SRBIJA. No, zalosno je da, nazovi novinari, Dinko, Riha,Nino, Tvdrdisic … otvoreno skracuju Srbiju a iz Beograda imaju primanja.

 10. Свака част за овај и остале коментаре у Печату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *