NEMA PREKIDA DIJALOGA

PRIŠTINA, 22. januar 2013. (FoNet) – Zvaničnici Evropske unije i vlasti Srbije ne očekuju prekid dijaloga Beograda i Prištine zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu, ali vlada Kosova smatra da je taj čin ugrozio proces dijaloga, piše danas prištinski dnevnik Ekspres. Dnevnici Zeri i Kosova sot citiraju reči portparola visoke predstavnice EU Maje Kocijančić da bi situaciju u Preševu trebalo rešiti kroz dijalog i da taj slučaj ne treba da utiče na dijalog. Vlasti u Prištini smatraju da sva odgovornost leži na Beogradu, kaže dnevnik i citira premijera Ivicu Dačića koji je rekao da do prekida dijaloga neće doći jer se ne pitaju ni Beograd ni Priština.

Albanski premijer Sali Beriša napao je Srbiju i kritikovao međunarodnu zajednicu zbog duplih aršina u slučaju spomenika u Preševu, piše dnevnik Koha Ditore. Beriša je na sastanku parlamentarne grupe svoje Demokratske partije u Tirani upozorio da bi Albanija mogla da preispita odnose sa Srbijom. Beriša je dodao da je nacionalno ujedinjenje jedini put kojim Albanci mogu da idu i dodao da će jedna ulica u Tirani nositi ime “heroja Preševa”.

Prištinska dnevna štampa prenosi da su međunarodne organizacije, vlada i predsednik Kosovo oštro osudili skrnavljenje srpskih grobova i uništavanje spomenika partizanima u Vitini.

Dnevnici javljaju i da se nekoliko hiljada ljudi okupilo u centru Preševa da protestuju protiv uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB. Okupljeni Albanci su zahtevali da država Srbija poštuje njihova prava kao što se na Kosovu poštuju prava Srba, kao i dijalog o položaju albanske zajednice u preševskoj dolini pod međunarodnim pokroviteljstvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *