НЕМА ПРЕКИДА ДИЈАЛОГА

ПРИШТИНА, 22. јануар 2013. (ФоНет) – Званичници Европске уније и власти Србије не очекују прекид дијалога Београда и Приштине због уклањања споменика погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву, али влада Косова сматра да је тај чин угрозио процес дијалога, пише данас приштински дневник Експрес. Дневници Зери и Косова сот цитирају речи портпарола високе представнице ЕУ Маје Коцијанчић да би ситуацију у Прешеву требало решити кроз дијалог и да тај случај не треба да утиче на дијалог. Власти у Приштини сматрају да сва одговорност лежи на Београду, каже дневник и цитира премијера Ивицу Дачића који је рекао да до прекида дијалога неће доћи јер се не питају ни Београд ни Приштина.

Албански премијер Сали Бериша напао је Србију и критиковао међународну заједницу због дуплих аршина у случају споменика у Прешеву, пише дневник Коха Диторе. Бериша је на састанку парламентарне групе своје Демократске партије у Тирани упозорио да би Албанија могла да преиспита односе са Србијом. Бериша је додао да је национално уједињење једини пут којим Албанци могу да иду и додао да ће једна улица у Тирани носити име “хероја Прешева”.

Приштинска дневна штампа преноси да су међународне организације, влада и председник Косово оштро осудили скрнављење српских гробова и уништавање споменика партизанима у Витини.

Дневници јављају и да се неколико хиљада људи окупило у центру Прешева да протестују против уклањања споменика припадницима ОВПМБ. Окупљени Албанци су захтевали да држава Србија поштује њихова права као што се на Косову поштују права Срба, као и дијалог о положају албанске заједнице у прешевској долини под међународним покровитељством.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *