Buzdovan Jurija Dolgorukog

Za „Pečat“ iz Moskve Bogdan Đurović

Grupacija podvodnih krstarica klase „Borej“, u čijem će sastavu biti osam podmornica projekata 955 i 955-A, opremljenih raketama „Bulava“, činiće osnovu strateških nuklearnih snaga RF do 2050. godine

Prošle nedelje potvrđeno je da brodovi četiri ratne flote Rusije – Severne, Baltičke, Crnomorske i Tihookeanske – u ovom trenutku plove ka obalama „istočnog Mediterana“ (tačnije, ka Siriji), gde je planirano da krajem januara održe velike zajedničke vojne manevre i uvežbavaju „zadatke otkrivanja podmornica“. Drugim rečima, ako se izuzme puko demonstriranje zastave u regionu koji je u 2012. predstavljao epicentar svetske napetosti, jasno je da ruska flotila stiže u „istočni Mediteran“ kako bi do detalja skenirala bezbednosnu situaciju, uključujući i „otkrivanje podmornica“. Osim toga, u slučaju eskalacije konflikta (a nedavno stacioniranje američkih zenitnih sistema „Patriot“ na tursko-sirijskoj granici upravo to i nagoveštava) moćna grupacija ruske ratne flote biće u stanju da zaštiti interese Moskve na terenu, uključujući i sirijsku luku „Tartus“, gde se nalazi Ruska vojno-pomorska baza, a po potrebi i da preduzme druge mere.

NEZAUSTAVLJIVA „BULAVA“ Dok ruski brodovi ulaze u topla mora Sredozemlja, usput obilazeći luke u Španiji, Grčkoj, Malti i Kipru, za to vreme na krajnjem severu zemlje u vodu je spušten „Jurij Dolgoruki“, strateška nuklearna podmornica četvrte generacije, projekta 955 „Borej“ – ponos Ruske armije i brodogradnje. Događaj je izuzetan, po mnogima i najvažniji u poslednjih nekoliko godina, jer takve složene aparate 21. veka danas praktično mogu da proizvode samo SAD i RF. Ono što daje posebnu težinu, osim činjenice da će ova podmornica biti dominantna u Ruskoj armiji bar do 2050. godine, jeste njeno najsavremenije naoružanje – pre svega nova interkontinentalna raketa „Bulava“, koju ne može da zaustavi nijedna protivraketna odbrana (PRO), ni sada, ni u budućnosti. Vrednost „Jurija Dolgorukog“, kao predvodnika nove grupacije ruskih teških atomskih podvodnih strateških raketonosaca približava se cifri od milijardu dolara (zvanično oko 800 miliona), a Ratna mornarica RF dobiće do 2020. još sedam ovakvih podmornica, i još toliko najsavremenijih univerzalnih atomskih podmornica klase „Jasenj“. Kada svi ovi brodovi, sposobni da i više od tri meseca plove bez ikakvog snabdevanja, budu stupili na bojevo dežurstvo, strateška moć Ruske ratne mornarice biće osigurana decenijama unapred.
Da će tako biti i da sve ide po zacrtanom planu, prošlog četvrtka je Putinu iz Severodvinska, prilikom svečane ceremonije podizanja Andrejevske zastave na „Jurija Dolgorukog“, referisao i ministar odbrane Sergej Šojgu – zaštićenim videolinkom upravo sa komandnog mesta novog atomskog raketonosca! A vrhovni komandant u tom trenutku bio je nekih 600 kilometara severnije, u bazi Severne ratne flote u Severomorsku, na komandnom mestu strateške atomske ratne krstarice „Petar Veliki“, gde je došao da uruči odlikovanje njegovoj posadi. Kako je referisao Šojgu, do današnjeg dana završene su još dve podmornice četvrte generacije klase 955 „Borej“. U vodu je spušten „Aleksandar Nevski“, koji je trenutno u fazi takozvanog državnog ispitivanja, a potom i „Vladimir Monomah“, koji ima i posebnu odliku – kod njega su primenjene najnovije tehnologije za snižavanje bučnosti. Trenutno, kompanija „Sevmaš“, koja gradi ruske podmornice klasa „Jasenj“ i „Borej“, pravi četvrti podvodni strateški raketonosac „Knjaz Vladimir“, ali ovog puta po usavršenom projektu 955-A. Narednih godina „Sevmaš“ će izgraditi još ukupno pet podmornica projekta 955-A.

[restrictedarea]

PONOS RUSIJE „Jurij Dolgoruki“, iako pripada kompaktnijoj, četvtoj generaciji strateških podmornica, impozantne je veličine i tehničkih karakteristika. Dugačak je 170 i širok 13,5 metara, kapaciteta 24.000 tona, i nosi 16 raketa „Bulava-30“ (međunarodna oznaka RSM-56), poslednje generacije, razvijenih specijalno za ovu namenu. Osim toga, podmornica je snabdevena i torpednim aparatima, a može da nosi i visokoprecizno oružje – krilate rakete dugog dometa, za razliku od strateških podmornica prethodne generacije koje su bile opremljene isključivo balističkim projektilima. Motor na nuklearni pogon u stanju je da „potera“ ovu podmornicu brzinom i do 29 čvorova. Poseban ponos Rusije su nove interkontinentalne pomorske rakete „Bulava“, koje na razdaljinu od 8.000 kilometara donose 10 hiperzvučnih nezavisno vođenih bojevih glava (od 100 do 150 kilotona svaka), sposobnih da pre udara u cilj do poslednjeg trenutka manevrišu – i po visini i po kursu, što ih čini neuhvatljivim. Koje sisteme za probijanje PRO „Bulava“ još koristi (ima ih desetak), Rusi ne govore javno, ali ovi projektili zaista predstavljaju noćnu moru za Amerikance. Tako je knez Jurij Dolgoruki (legendarni osnivač Moskve s početka 12. veka) konačno dobio adekvatan buzdovan (ruski – „Bulava“), posle osam godina ispitivanja ove rakete.
„Završetak državnog ispitivanja i prijem podmornice ‘Jurij Dolgoruki’ u sastav Ratne mornarice, govori o tome da su sva pitanja rešena, uključujći i ona u vezi rakete ‘Bulava’“, referisao je Šojgu Putinu. Prema rečima Igora Korotčenka, glavnog urednika časopisa „Nacionalna odbrana“, prvi put u postsovjetskoj istoriji stvoren je, kooperacijom domaćih proizvođača, morski strateški sistem nove generacije, opremljen raketom „Bulava“ koja poseduje jedinstvene taktičko-tehničke karakteristike. „Grupacija podvodnih krstarica klase ‘Borej’, u čijem će sastavu biti osam raketnih podvodnih krstarica strateške namene projekata 955 i 955-A, činiće osnovu strateških nuklearnih snaga RF do 2050. godine, posle čega će Ratna mornarica dobiti podmornice naredne generacije“, izjavio je Korotčenko i naglasio da ceo kompleks sredstava za probijanje američke protivraketne odbrane kojim „Bulava“ raspolaže, omogućuje realizaciju adaptivnog pristupa – u meri u kojoj Zapad bude razvijao nove sisteme PRO i garantuje izvršenje borbenih zadataka postavljenih pred morsku komponentu ruske nuklearne trijade.

AMERIKANCI PRED NEMOGUĆOM MISIJOM Drugim rečima, što Amerikanci budu više gradili PRO u Evropi i drugim mestima, to će Rusi imati više „Bulava“ i drugih modernih raketa, uključujući mobilne sisteme „Jars“ i „Topolj-M“. Jer, odlike novih ruskih udarnih sistema upravo jesu – niža cena, duže trajanje i unifikovanje, gde se elementi jedne rakete mogu koristiti za izgradnju druge. Amerikanci će morati da potroše milijarde dolara kako bi napravili sistem sposoban da zaustavi samo jednu „Bulavu“. A nova grupacija strateških podvodnih raketonosaca nosiće ukupno 128 „Bulava“, sa 10 nezavisno vođenih bojevih glava na svakoj. Ako se tome dodaju i vazdušna i zemaljska komponenta ruske nuklearne trijade, jasno je da se Amerikanci nalaze pred nemogućom misijom. To je utoliko značajniji događaj za novu Putinovu Rusiju, ako se zna da se Ratna mornarica umanjila petostruko u poslednjih dve i po decenije.
Zato je ruski predsednik iz Severomorska najavio još veća ulaganja u Ratnu mornaricu do 2020. godine, u iznosu od čak 100 milijardi evra (četiri triliona rubalja). „Obnova ratne flote jedan je od najvažnijih prioriteta celokupnog našeg rada na jačanju oružanih snaga. Današnji događaj potvrđuje ozbiljnost naših namera u obnovi armije i flote. To je veliki događaj u životu zemlje. Krstarica kao što je ‘Jurij Dolgoruki’ jeste ozbiljno, moćno oružje, garancija globalne ravnoteže, bezbednosti Rusije i njenih saveznika. Rusija će samo ubrzavati tepmo obnove Ratne mornarice. Dosledno ćemo razvijati i podvodne i nadvodne grupacije, jačati snage opšte namene i morsku komponentu strateških i nuklearnih snaga. Narednih godina trebalo bi da izgradimo više od 100 novih nadvodnih i podvodnih brodova različitih klasa i taj zamašan zadatak obavezno ćemo da ispunimo. Rusija nemarava da razvija visokotehnološku brodogradnju i radi na stvaranju celokupne linije visokotehnoloških brodova“, rekao je Putin, naglasivši da ruski konstruktori trenutno razvijaju pomorsku tehniku novih generacija.
Prema zvaničnim podacima ruskog Ministarstva odbrane, Ratna mornarica (sve četiri ratne flote) raspolažu u ovom trenutku sa ukupno 285 podvodnih i nadvodnih brodova. To je očigledno nedovoljno za zemlju koja ima obalu dugačku 37.653 kilometara i izlaz na tri okeana i 13 mora. Najveća prednost Putinovog plana jačanja Ratne mornarice je upravo u tome što će novi brodovi biti znatno savremeniji i efikasniji, pa Rusija može relativno brzo da dosegne status supersile na svetskom okeanu. A u uslovima kada se zaoštrava trka za bogatstvima Arktika i kad postoji ozbiljna napetost u Tihom okeanu, sposobna da preraste u vojni sukob većih razmera, Ratna mornarica je važan faktor u očuvanju suverentiteta i stabilnosti. U narednih nekoliko godina očekuje se i izgradnja nekoliko ruskih nosača aviona, čime će u potpunosti biti zaokružena pomorska komponenta Ruske armije. Dovoljna da štiti ne samo Rusiju, već, kako se izrazio Putin, i njene saveznike širom sveta.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. NAPRED MAJKO ROSSIJO, POKAZI ZUBE HORDI SATANISTA I BEZBOZNIKA I SACUVAJ NASU VERU PRAVOSLAVNU….HVALA TI GOSPODE STO PROBUDI VELIKOG MEDVEDA…BOG CUVA SRBE SA MAJKOM ROSSIJOM…AMIN BOZE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *