Буздован Јурија Долгоруког

Зa „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Групација подводних крстарица класе „Бореј“, у чијем ће саставу бити осам подморница пројеката 955 и 955-А, опремљених ракетама „Булава“, чиниће основу стратешких нуклеарних снага РФ до 2050. године

Прошле недеље потврђено је да бродови четири ратне флоте Русије – Северне, Балтичке, Црноморске и Тихоокеанске – у овом тренутку плове ка обалама „источног Медитерана“ (тачније, ка Сирији), где је планирано да крајем јануара одрже велике заједничке војне маневре и увежбавају „задатке откривања подморница“. Другим речима, ако се изузме пуко демонстрирање заставе у региону који је у 2012. представљао епицентар светске напетости, јасно је да руска флотила стиже у „источни Медитеран“ како би до детаља скенирала безбедносну ситуацију, укључујући и „откривање подморница“. Осим тога, у случају ескалације конфликта (а недавно стационирање америчких зенитних система „Патриот“ на турско-сиријској граници управо то и наговештава) моћна групација руске ратне флоте биће у стању да заштити интересе Москве на терену, укључујући и сиријску луку „Тартус“, где се налази Руска војно-поморска база, а по потреби и да предузме друге мере.

НЕЗАУСТАВЉИВА „БУЛАВА“ Док руски бродови улазе у топла мора Средоземља, успут обилазећи луке у Шпанији, Грчкој, Малти и Кипру, за то време на крајњем северу земље у воду је спуштен „Јуриј Долгоруки“, стратешка нуклеарна подморница четврте генерације, пројекта 955 „Бореј“ – понос Руске армије и бродоградње. Догађај је изузетан, по многима и најважнији у последњих неколико година, јер такве сложене апарате 21. века данас практично могу да производе само САД и РФ. Оно што даје посебну тежину, осим чињенице да ће ова подморница бити доминантна у Руској армији бар до 2050. године, јесте њено најсавременије наоружање – пре свега нова интерконтинентална ракета „Булава“, коју не може да заустави ниједна противракетна одбрана (ПРО), ни сада, ни у будућности. Вредност „Јурија Долгоруког“, као предводника нове групације руских тешких атомских подводних стратешких ракетоносаца приближава се цифри од милијарду долара (званично око 800 милиона), а Ратна морнарица РФ добиће до 2020. још седам оваквих подморница, и још толико најсавременијих универзалних атомских подморница класе „Јасењ“. Када сви ови бродови, способни да и више од три месеца плове без икаквог снабдевања, буду ступили на бојево дежурство, стратешка моћ Руске ратне морнарице биће осигурана деценијама унапред.
Да ће тако бити и да све иде по зацртаном плану, прошлог четвртка је Путину из Северодвинска, приликом свечане церемоније подизања Андрејевске заставе на „Јурија Долгоруког“, реферисао и министар одбране Сергеј Шојгу – заштићеним видеолинком управо са командног места новог атомског ракетоносца! А врховни командант у том тренутку био је неких 600 километара северније, у бази Северне ратне флоте у Североморску, на командном месту стратешке атомске ратне крстарице „Петар Велики“, где је дошао да уручи одликовање његовој посади. Како је реферисао Шојгу, до данашњег дана завршене су још две подморнице четврте генерације класе 955 „Бореј“. У воду је спуштен „Александар Невски“, који је тренутно у фази такозваног државног испитивања, а потом и „Владимир Мономах“, који има и посебну одлику – код њега су примењене најновије технологије за снижавање бучности. Тренутно, компанија „Севмаш“, која гради руске подморнице класа „Јасењ“ и „Бореј“, прави четврти подводни стратешки ракетоносац „Књаз Владимир“, али овог пута по усавршеном пројекту 955-А. Наредних година „Севмаш“ ће изградити још укупно пет подморница пројекта 955-А.

[restrictedarea]

ПОНОС РУСИЈЕ „Јуриј Долгоруки“, иако припада компактнијој, четвтој генерацији стратешких подморница, импозантне је величине и техничких карактеристика. Дугачак је 170 и широк 13,5 метара, капацитета 24.000 тона, и носи 16 ракета „Булава-30“ (међународна ознака РСМ-56), последње генерације, развијених специјално за ову намену. Осим тога, подморница је снабдевена и торпедним апаратима, а може да носи и високопрецизно оружје – крилате ракете дугог домета, за разлику од стратешких подморница претходне генерације које су биле опремљене искључиво балистичким пројектилима. Мотор на нуклеарни погон у стању је да „потера“ ову подморницу брзином и до 29 чворова. Посебан понос Русије су нове интерконтиненталне поморске ракете „Булава“, које на раздаљину од 8.000 километара доносе 10 хиперзвучних независно вођених бојевих глава (од 100 до 150 килотона свака), способних да пре удара у циљ до последњег тренутка маневришу – и по висини и по курсу, што их чини неухватљивим. Које системе за пробијање ПРО „Булава“ још користи (има их десетак), Руси не говоре јавно, али ови пројектили заиста представљају ноћну мору за Американце. Тако је кнез Јуриј Долгоруки (легендарни оснивач Москве с почетка 12. века) коначно добио адекватан буздован (руски – „Булава“), после осам година испитивања ове ракете.
„Завршетак државног испитивања и пријем подморнице ‘Јуриј Долгоруки’ у састав Ратне морнарице, говори о томе да су сва питања решена, укључујћи и она у вези ракете ‘Булава’“, реферисао је Шојгу Путину. Према речима Игора Коротченка, главног уредника часописа „Национална одбрана“, први пут у постсовјетској историји створен је, кооперацијом домаћих произвођача, морски стратешки систем нове генерације, опремљен ракетом „Булава“ која поседује јединствене тактичко-техничке карактеристике. „Групација подводних крстарица класе ‘Бореј’, у чијем ће саставу бити осам ракетних подводних крстарица стратешке намене пројеката 955 и 955-А, чиниће основу стратешких нуклеарних снага РФ до 2050. године, после чега ће Ратна морнарица добити подморнице наредне генерације“, изјавио је Коротченко и нагласио да цео комплекс средстава за пробијање америчке противракетне одбране којим „Булава“ располаже, омогућује реализацију адаптивног приступа – у мери у којој Запад буде развијао нове системе ПРО и гарантује извршење борбених задатака постављених пред морску компоненту руске нуклеарне тријаде.

АМЕРИКАНЦИ ПРЕД НЕМОГУЋОМ МИСИЈОМ Другим речима, што Американци буду више градили ПРО у Европи и другим местима, то ће Руси имати више „Булава“ и других модерних ракета, укључујући мобилне системе „Јарс“ и „Топољ-М“. Јер, одлике нових руских ударних система управо јесу – нижа цена, дуже трајање и унификовање, где се елементи једне ракете могу користити за изградњу друге. Американци ће морати да потроше милијарде долара како би направили систем способан да заустави само једну „Булаву“. А нова групација стратешких подводних ракетоносаца носиће укупно 128 „Булава“, са 10 независно вођених бојевих глава на свакој. Ако се томе додају и ваздушна и земаљска компонента руске нуклеарне тријаде, јасно је да се Американци налазе пред немогућом мисијом. То је утолико значајнији догађај за нову Путинову Русију, ако се зна да се Ратна морнарица умањила петоструко у последњих две и по деценије.
Зато је руски председник из Североморска најавио још већа улагања у Ратну морнарицу до 2020. године, у износу од чак 100 милијарди евра (четири трилиона рубаља). „Обнова ратне флоте један је од најважнијих приоритета целокупног нашег рада на јачању оружаних снага. Данашњи догађај потврђује озбиљност наших намера у обнови армије и флоте. То је велики догађај у животу земље. Крстарица као што је ‘Јуриј Долгоруки’ јесте озбиљно, моћно оружје, гаранција глобалне равнотеже, безбедности Русије и њених савезника. Русија ће само убрзавати тепмо обнове Ратне морнарице. Доследно ћемо развијати и подводне и надводне групације, јачати снаге опште намене и морску компоненту стратешких и нуклеарних снага. Наредних година требало би да изградимо више од 100 нових надводних и подводних бродова различитих класа и тај замашан задатак обавезно ћемо да испунимо. Русија немарава да развија високотехнолошку бродоградњу и ради на стварању целокупне линије високотехнолошких бродова“, рекао је Путин, нагласивши да руски конструктори тренутно развијају поморску технику нових генерација.
Према званичним подацима руског Министарства одбране, Ратна морнарица (све четири ратне флоте) располажу у овом тренутку са укупно 285 подводних и надводних бродова. То је очигледно недовољно за земљу која има обалу дугачку 37.653 километара и излаз на три океана и 13 мора. Највећа предност Путиновог плана јачања Ратне морнарице је управо у томе што ће нови бродови бити знатно савременији и ефикаснији, па Русија може релативно брзо да досегне статус суперсиле на светском океану. А у условима када се заоштрава трка за богатствима Арктика и кад постоји озбиљна напетост у Тихом океану, способна да прерасте у војни сукоб већих размера, Ратна морнарица је важан фактор у очувању суверентитета и стабилности. У наредних неколико година очекује се и изградња неколико руских носача авиона, чиме ће у потпуности бити заокружена поморска компонента Руске армије. Довољна да штити не само Русију, већ, како се изразио Путин, и њене савезнике широм света.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. NAPRED MAJKO ROSSIJO, POKAZI ZUBE HORDI SATANISTA I BEZBOZNIKA I SACUVAJ NASU VERU PRAVOSLAVNU….HVALA TI GOSPODE STO PROBUDI VELIKOG MEDVEDA…BOG CUVA SRBE SA MAJKOM ROSSIJOM…AMIN BOZE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *