А.Вулин: Претња силом је превише

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин позвао је међународну заједницу да стави до знања приштинској страни да је претња ратом превише.

“Српска страна ће наравно показати уздржаност и учинити све да не дође до било каквих инцидената и да се сачува мир на читавом простору читавог региона. Где год се Србија пита биће мира, али не може да буде сама у својој борби за мир, а међународна заједница мора да стави до знања приштинској страни да је претња ратом превише”, рекао је Вулин.

Он је још једном изразио забринутост због тих претњи и затражио од међународне заједнице да се што пре изјасни да ли сматра да су претње оружјем легитимно политичко средство и да ли је могуће толерисати насиље и претње оружјем у преговарачком процесу.

“Претње оружјем које стижу из Приштине свих ових дана озбиљно отежавају нашу способност да преговарамо” рекао је Вулин, који се налази у Бриселу где се настављају технички разговори Београда и Приштине.

Он је упитао да ли би било могуће да било који посланик владајуће коалиције у Србији изађе са ставом да ће на југу Србије бити потребно решавати ствари ратом и покретати питање насиља.

Подсетимо, неколико сати након јучерашњег састанка косовског премијера Хашима Тачија са представницима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе огласили су се и посланици косовске Скупштине из Демократске партије Косова, чији је Тачи лидер, и опозиционог Самоопредељења, који су изјавили да може доћи до оружаног сукоба ако се сруши споменик ОВПБМ у Прешеву.

Косовски активиста и бивши политички представник такозване Ослободилачке војске Косова, Адем Демаћи изјавио је да Албанци на југу Србије треба да оставе по страни све неспоразуме и борбу за фотеље и покажу да су спремни ако треба и да погину за остварење својих права.

Иначе, у поноћ је истекао рок за уклањање споменика палим борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, који је постављен у Прешеву.

http://www.radiokim.net

Један коментар

  1. Pretnja ratom je naj normalnija akcija na sterilnu, kukavicku , defanzivnu, uliznicku, i inu politiku SRPSKIH politicara od “odlaska”
    SLOBODANA MILOSEVICA do dan danas!!!! Sto se tice reakcije BRISELA ……pa da oni to nisu odobrili ili cak inicirali do takvih ekstremnih izjava ne bi niti doslo!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *